*Nettavisen* Sport.

Klubben ingen vil spille for

Foto: AFP/Scanpix

- Jeg skjønner ikke hva mer jeg kan gjøre, sier manageren.

07.08.09 08:28

Hvis Fantomet hadde vært fotballinteressert, ville kanskje ett av hans mange jungelord vært: «Et lag som bare vinner én gang på sine 23 siste ligakamper, sannsynligvis rykker ned».

Hull City rykket ikke ned i sin første Premier League-sesong noensinne, men det var sannelig ikke langt unna. En meget god start på forrige sesong hjalp «The Tigers» til 35 poeng, ett mer enn Newcastle og nedrykk.

Et annet jungelord ville kanskje vært: «Lag som står i fare for å rykke ned, bør kjøpe bedre spillere».

Den filosofien støtter Hulls karismatiske manager Phil Brown. Hele denne sommeren har han finkjemmet markedet etter forsterkninger og fakset ut bud på spillere.

Men ingen vil spille for Hull.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Ønsker kvalitet
OK, la oss skrive «ingen» i gåseøyne. Steven Mouyokolo er hentet inn fra Boulogne og Seyi Olofinjana ser ut til å komme over fra Stoke, som ikke finner plass til den tidligere Brann-spilleren i førsteelleveren sin. Styreleder Paul Duffen og manager Phil Brown er opptatt av å kjøpe kvalitet framfor kvantitet, en holdning som er beundringsverdig, men som så langt også har vært resultatløs.

- En klubb på vår størrelse er nødt til å se på den framtidige verdien av en spiller. Vi kan ikke avskrive penger, vi vil bare betale store penger hvis spilleren kan selges for en god sum senere, sier Duffen.

Spørsmålet er likevel om en klubb som Hull har råd til denne holdningen. Klubben har som nevnt bare kjøpt et par spillere i sommer, og den ene (Mouyokolo) spiller i en posisjon som klubben allerede er godt besatt på. Midtstopperne Michael Turner og Kamil Zayette var to av lagets beste spillere i fjor. Den andre (Olofinjana) var ikke god nok for Stoke.

Brown har forsøkt å kjøpe Darren Bent (bød 15 millioner pund), Bobby Zamora (5 mill.), Ross McCormack, Frazier Campbell, Marc Antoine Fortune, Daryl Murphy og Joe Ledley, men ikke fått napp noe sted.

- Jeg skjønner ikke hva mer jeg kan gjøre, sier manageren.

- Hvis du ikke kan få en Championship-spiller for under fem millioner pund, er det noe galt. Det britiske markedet er latterlig høyt og reglene for overgangsvinduet må endres dersom det skal bli mulig å handle fornuftig igjen, utdyper han.

Trenger spissforsterkning
All logikk tilsier at Phil Brown tenker riktig, at markedet er ute av kontroll og at det er fornuftig å holde igjen. Det er bare én brist i tankerekken; nemlig at det er verdt så svinaktig mye pund å beholde plassen i Premier League. Hvilket får oss til igjen å tenke på at Hull bare vant én av sine 23 siste ligakamper i fjor ...

- Vi snublet over mållinjen med 35 poeng, som var nok i år. Vil jeg ta 35 poeng neste år? Nei, det vil jeg ikke. Alt som betyr noe er progresjon, nå må vi sikte høyere enn 17.-plass, sa Phil Brown etter at plassen var sikret i mai.

Klikk på bildet for å forstørre.

To-tre måneder senere skjønner nok også Brown at Hull City bør være tilfreds med nok en 17.-plass.

Phil Brown er først og fremst på utkikk etter en målfarlig spiss, men han har også lagt inn bud på Newcastles høyreback Habib Beye.

- Vi trenger forsterkninger, erkjenner midtbanespilleren Dean Marney overfor Hull Daily Mail.

Zamora neppe løsningen
Bobby Zamora skal også stå på ønskelisten, noe som vel ikke nødvendigvis styrker sjansen til å overleve enda en sesong, hvis vi skal være ærlige.

Samtidig er Liverpool, Everton og Fulham angivelig interesserte i Michael Turner, som Hull skal kreve hele 12 millioner pund for.

Liverpool er på utkikk etter engelske spillere for å tilpasse seg stadig tøffere krav fra Uefa, mens både Everton og Fulham selv har midtstoppere som kan være på vei ut og eventuelt må erstattes.

Enn så lenge ser det ut til at Geovanni og Daniel Cousins blir Phil Browns viktigste offensive brikker, og at veteraner som George Boateng, Nick Barmby, Kevin Kilbane og Jimmy Bullard får nøkkelroller på midtbanen. Bullard var god i Fulham, men ble skadet umiddelbart etter overgangen til Hull i januarvinduet forrige sesong.

Hvis Bullard kommer tilbake på samme nivå, vil det være til stor hjelp for Phil Brown. I Fulham viste han en målteft som er få midtbanespillere forunt og spilte seg til og med inn i landslagsdiskusjonen i England.

Sesongstarten redningen i fjor
Ett poeng som ofte blir oversett i diskusjoner om hvordan et lag vil klare seg i en liga, er betydningen av å få en god start på sesongen.

Hulls første sesong i Premier League var et godt eksempel på hvor viktig dette er. I fjor åpnet Phil Brown i sjokkartet stil, slo både Arsenal og Tottenham i London og rasket med seg 20 poeng på de ni første kampene.

Før møtet med Chelsea i slutten av oktober, lå klubben faktisk på tredjeplass i Premier League. Men så raknet det. Tapet for Chelsea ble etterfulgt av tap for Manchester United, Hull kom ut av rytmen og avsluttet med fattige 15 poeng på sine 29 siste kamper. Det kan vi garantere at klubben ikke har råd til i år.

Nettavisen tror at Hull har en god sjanse til å overleve den vanskelige andresesongen, men i så fall vil det bare skje fordi det er tre lag som er enda dårligere (Det sier seg vel i grunnen selv). Ett av lagene vi tipper under Hull, er Portsmouth, som plutselig kan få et voldsomt oppsving dersom eierskiftet går i boks en stund før overgangsvinduet stenger 1. september.

Tilbake til Nettavisens tabelltips

Nettavisens tips: 17. plass

Kilder: Hull Daily Mail, Sky Sports, Wikipedia, The Times.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag