RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klubben lå død og begravet - så kom redningsmannen

Foto: Getty Images / All over Press
Sist oppdatert:
Napoli kan takke spesielt én mann for den enorme framgangen de siste årene.

Det har gått 23 år siden Napoli, anført av en briljant Diego Maradona, sist gang gikk helt til topps i Serie A.

Klubben var på den tiden også toneangivende i Europa og tok blant annet hjem UEFA-cupen i 1989.

Reddet klubbens eksistens
I løpet av årene som fulgte, begynte det imidlertid å gå trått. Maradona forsvant i 1991 og fikk følge av president Corrado Ferlaino og stjerner som Gianfranco Zola og Daniel Fonseca et par år senere.

Klubben var økonomisk skakkjørt og i august 2004 skylte klubben 80 millioner euro og ble slått konkurs.

Kontroversielle Luciano Gaucci, som blant annet sa opp Ahn Jung-Hwan etter at sørkoreaneren sendte Italia ut av VM i 2002, sto klar til å kjøpe opp klubben, men manglet økonomien som trengtes.

Redningen ble filmprodusenten Aurelio De Laurentiis, som kom inn med 30 millioner euro, tok over som president og døpte om klubben til Napoli Soccer ettersom fotballforbundet ikke tillot at dens tidligere navn ble brukt.

- Fansen elsker presidenten
Ifølge redaktør i Napoli Norvegia, Daniel Sandhåland, er presidenten svært populær blant Napolis tilhengere.

- Fansen elsker De Laurentiis. Han er veldig åpen, noen ganger kanskje for ærlig, og han gjør ting på sin egen måte. Etter at han i mars dukket opp på Twitter, har han svart fansen på hundrevis av spørsmål, og ikke lagt noe som helst i mellom i svarene. Slik liker fansen. En veldig åpen og moderne president, sier Daniel Sandhåland til Nettavisen.

Etter at De Laurentiis kjøpte Napoli, la fram en femårsplan for å ta klubben tilbake til Serie A, men skulle lykkes fortere enn han hadde drømt om.

Napoli begynte på nytt i Serie C1, men hadde likevel opp mot 50.000 tilskuere på hjemmekampene på San Paolo.

Det ble opprykk til Serie B i 2006, og De Laurentiis kjøpte tilbake klubbens originale navn; Società Sportiva Calcio Napoli. Direkte opprykk til Serie A fulgte.

- Enorme forventninger
I dag er Napoli tilbake der mange mener at klubben bør være - i Champions League og helt i toppen av Serie A.

- Fansen har enorme forventninger til «Nye Napoli». Det er en enorm entusiasme rundt klubben, noe man i stor grad kan takke president De Laurentiis for. Mandag var det et nærmest fullsatt San Paolo som tok i mot de nye kjøpene med Higuaín i spissen, under en treningskamp mot Galatasaray, sier Sandhåland til Nettavisen.

Presidenten er ikke redd for å gjøre ting på sin måte, som da han presenterte Gökhan Inler i løvemaske da sveitseren hadde signert for klubben. Eller da han åpnet en pressekonferanse der Edinson Cavanis kontraktsforlengelse skulle offentliggjøres ved å si «Edy setter seg snart på et fly til kalde Manchester», før uruguayaneren kom inn i rommet og signerte en ny kontrakt med Napoli.

I 2011 raste han mot det italienske fotballforbundet, fordelingen av TV-kamper og forlot Sky Italias studio i sinne. På utsiden av lokalet, fortsatte De Laurentiis tiraden før han satte seg bakpå en scooter og forsvant.

Cavani ut - mange inn
Denne sommeren har De Laurentiis gjort det klart for hele fotball-Europa at han og Napoli mener alvor. For salget av Edinson Cavani til Paris Saint-Germain stopper ikke klubbens tøffe satsing.

Klubben hamret 37 millioner euro i bordet og hentet inn Gonzalo Higuain foran snuta på flere Premier League-klubber og har i tillegg fått tak i blant andre Pepe Reina, Raul Albiol, Dries Mertens og Jose Maria Callejon.

- Med de investeringene som er gjort i sommer, er det naturlig å forvente store ting. Samtidig er jeg forberedt på at det kan ta tid før ting begynner å sette seg. Mye er nytt og ting gjøres annerledes. Ny trener i Benítez og nytt støtteapparat, mange nye spillere og ikke minst en annen formasjon og en annen måte å spille fotball på, sier Sandhåland til Nettavisen.

Det er ikke bare på banen De Laurentiis har gjort stor suksess i Napoli. De fem siste sesongene har klubben vist til overskudd - noe som er svært sjelden i itaiensk toppfotball.

Det har klubben oppnådd ved å fokusere på kommersielle krefter og ikke lent seg for mye på midlene klubben tjener på TV-rettigheter. Tallene som ble offentliggjort for 2012, viste at klubben var 14 millioner euro i pluss. Bare gjennom salget av Ezequel Lavezzi, fikk klubben inn 29 millioner euro.

Nye på vei inn
Mesteparten av de drøyt 60 millionene euro Napoli fikk for Edinson Cavani er brukt opp, men bli ikke overrasket hvis flere profiler dukker opp på San Paolo i sommer.

Jackson Martinez, Marco Veratti, Fabio Coentrao og Bruno Martins Indi er blant spillerne som har blitt nevnt i sammenheng med Napoli.

Sandhåland er også positiv til De Laurentiis avgjørelse med å ansette Rafael Benitez som ny trener i klubben.

- Jeg er veldig positiv. Det samme virker den generelle fanskaren å være. Benítez er en internasjonal topptrener som fort kan føre Napoli tilbake helt i toppen, om han får den tilliten De Laurentiis virker å gi ham. Med De Laurentiis' pengesekk og en ukuelig støtte fra supporterne er i hvert fall alle forhold lagt til rette.

Napoli serieåpner borte mot Bologna i første serierunde 24. august.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere