Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knallhard Høgmo-dom: - Hårreisende. Jeg tror nesten ikke det jeg hører

UNDER PRESS: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo klarte ikke å ta Norge til EM-sluttspillet, til tross for tidenes enkleste kvalifikasjon.
UNDER PRESS: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo klarte ikke å ta Norge til EM-sluttspillet, til tross for tidenes enkleste kvalifikasjon. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fotballprofiler mener landslagssjefen har gjort tabber som kan få store konsekvenser.

Du leser nå den første artikkelen i Nettavisens artikkelserie om Norges Fotballforbund.

Den kommende tiden skal vi prøve å belyse hvorfor det norske landslaget svikter gang etter gang, og hva som skal til for at Norge igjen blir gode nok til å delta i et internasjonalt mesterskap.

Det har vi som kjent ikke gjort siden EM i 2000.

I november hadde Per-Mathias Høgmo en glimrende mulighet til å sende landslaget til EM, men et svakt Ungarn-lag ble for sterkt over to kamper.

- Mislyktes

Som A-landslagstrener er Høgmo den som sitter med det sportslige ansvaret.

55-åringen fra Gratangen møter nå krass kritikk for måten han forvaltet det ansvaret på i Norges to viktigste kamper dette tiåret.

- Det her var tidenes mulighet til å endelig å komme til et mesterskap. Han skaffet noen gode resultater, men vi mislyktes da det gjaldt som mest, og det er det man blir målt på. Det var et uttalt mål at vi skulle til EM, og det klarte vi ikke, sier tidligere landslagsspiller Ole Martin Årst til Nettavisen.

Tips eller innspill til artikkelserien? Bruk emneknagg #ernoegaltiNFF eller kontakt journalistene på e-post her.

Siden Høgmo overtok landslaget i september 2013, har han en stygg fasit.

Under Høgmo har Norge kun vunnet mot fem nasjoner. Malta (2), Bulgaria (2), Kroatia, Aserbajdsjan og Moldova.

Med unntak av Kroatia er det B- og C-nasjoner i europeisk fotballsammenheng.

De tolv tapene har kommet mot Slovenia, Danmark, Skottland, Polen, Frankrike, England, Italia (2), Estland, Kroatia og Ungarn (2).

Av de 25 landskampene han har ledet Norge, har Høgmo ført laget til 12 tap, seks uavgjorte kamper og syv seire.

48 prosent av kampene under Høgmo har endt med tap.

Kun 28 prosent av kampene har endt med seier.

- Står til stryk

Jesper Mathisen mener EM-kvaliken ble som ventet. Italia og Kroatia ble spådd å knipe de to direkteplassene til EM, og det skjedde.

FEILET TOTALT: Jesper Mathisen er nådeløs overfor Per-Mathias Høgmo.

- Da står vi igjen med kvalikkampene, og der feilet vi totalt. Sånn sett står EM-kvaliken til stryk, vi var ikke i nærheten i de to kampene som virkelig gjaldt, sier Mathisen til Nettavisen.

Han påpeker at det er farlig å trøste seg med gode enkeltresultater. Tippeligaprofilen mener Høgmo gjorde to gale laguttak da det gjaldt som mest.

- Hva slags konsekvenser bør det få?

- Å lede et landslag handler om kampledelse og laguttak, og der feilet Høgmo og hans «team» på alle punkter. Og det må selvfølgelig få større eller mindre konsekvenser. Det er vanskelig å svare på om han bør fortsette, men han kommer til å fortsette. Det er jeg 100 prosent sikker på, sier Mathisen.

- Kan Norge leve med en landslagstrener som bommer når det gjelder som mest?

- Det er ikke mange andre land som hadde godtatt det. I Norge er vi snillere og gir trenere bedre tid. Men Drillo ble sparket med resultater som ikke var stort dårligere enn det Høgmo har oppnådd. Det viktigste som landslagstrener er kampledelse. Man skal ta ut riktig lag, ha riktig kampplan og gjøre de riktige grepene underveis. Det er ikke der Høgmo har sin styrke, mener Mathisen.

Fakta: Statistikk under Høgmo:

Klikk for å åpne faktaboksen

Kamper: 25

Scorede/Innslupne mål: 23/33

Seire (7) mot:
Malta (2), Kroatia, Bulgaria (2), Aserbajdsjan og Moldova.

Uavgjorte (6) mot:
Aserbajdsjan, Sverige, Forente Arabiske Emirater, Russland, Tsjekkia, Island.

Tap (12) mot:
Slovenia, Danmark, Skottland, Polen, Frankrike, England, Italia (2), Estland, Kroatia, Ungarn (2).

- Hårreisende

Han reagerer sterkt på opplysningene som har kommet i etterkant av den avgjørende bortekampen mot Ungarn. Flere av spillerne har innrømmet at de ble overrasket over det Høgmo valgte som kampplan.

Vegard Forren uttalte blant annet til Romsdals Budstikke at spillerne ikke hadde øvd på den overraskende oppstillingen som startet i Budapest.

- Du kan ikke komme med et lag som ikke er drillet på forhånd til en avgjørende kamp, et lag spillerne ikke vet kommer. Det er hårreisende, jeg tror nesten ikke det jeg hører. Men sånn har det vært, mener Mathisen.

- Hva tror du de taktiske blemmene gjør med «standingen» hans innad i spillergruppa?

- Den tror jeg blir svekket. Spillerne kan ikke si noe annet enn at de støtter han og at de har det helt topp sånn det er nå. Men i sånne kamper som mot Ungarn, skulle de selvfølgelig ønsket seg en tydeligere leder. Det skulle vært en tydeligere plan og strategi om hvordan vi skulle spille og opptre mot Ungarn, sier han.

OVERRASKET: Ole Martin Årst kjenner Høgmo godt. Han ble derfor ekstra overrasket over Ungarn-blemmen.

Årst støtter Mathisen. Han er redd Høgmos tillit innad i spillergruppa har fått seg en knekk av blemmene mot Ungarn.

- Det er faktisk et enda bedre spørsmål, og kanskje enda viktigere enn hva mannen i gata føler. Jeg er veldig opptatt av om spillerne ble tatt med på råd, ble kapteinsteamet hørt? Ettersom det ble såpass drastiske endringer som det ble, er det ikke noen tvil at det gjør noe med eksempelvis de spissene som var der. De må ha følt seg veldig tilsidesatt nede i Ungarn, sier Årst.

Derfor ble Årst ekstra overrasket

TV 2-profilen har spilt 22 kamper med flagget på brystet. Han mener Norge kan leve med en landslagssjef som bommet da det gjaldt som mest.

Med ett forbehold.

- Ja, hvis han ikke gjør det igjen. Faren nå er at Høgmo vil gå for de trygge løsningene, og det er ikke sikkert det er riktig. Og sånn sett har det skapt en usikkerhet, både hos ledelsen selv, spillergruppa og folk for øvrig. Det trenger ikke være positivt for fremtiden at man velger de åpenbare og trygge løsningene. Av og til kan det være lurt å gamble litt, men ikke i en sånn avgjørende playoff-kamp. Da skal du bygge opp rundt den tryggheten.

Det er også det som tok Årst fryktelig på senga.

Han spilte under Høgmo i Tromsø i 2004 og i 2012, og kjente ikke igjen den Høgmo som ledet Norge mot Ungarn.

- Det som har vært hans styrke er at han har stått last og brast med en fast ellever når han har vært klubbtrener, han har skiftet lite på laget. Nettopp derfor ble jeg enda mer overrasket over laguttaket, forteller Årst.

Det har vært mest fokus på at Høgmo bommet taktisk i bortekampen, men det er ikke kun der det gikk galt, mener den gamle storscoreren.

- Den taktiske bommen i Budapest er så åpenbar at alle ser det, og det sier Høgmo selv også. Men jeg synes også hjemmekampen ble feil, jeg ville kanskje valgt noen andre typer spillere der. Han strøk på eksamen, mener Årst.

SÅNN ER FOTBALL: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal gir sin støtte til Høgmo.


(Artikkelen fortsetter under avstemningen)


Forsvarer Høgmo

Tidligere landslagsspiller Kjetil Rekdal tar Høgmo i forsvar. Han mener Høgmo har satt i gang en kursendring, og at han klart å skape nysgjerrighet rundt landslaget igjen.

- Men jeg tror alle er enige i at det er veldig spesielt å starte slik vi gjorde i Ungarn. Fotballen er sånn, noen ganger tar man et valg som fungerer, andre ganger går det til kjelleren, sier Rekdal til Nettavisen.

- Er det riktig å gamble i de viktigste kampene?

- Det har vi ikke noe svar på. Det gikk ikke bra, og da må du regne med at det blir kritikk. Jeg har også tatt ut lag jeg tror er det beste, men som ikke fungerer. Andre ganger gjør man endringer i siste liten som slår ut i full blomst. Du har ingen fasit på dette, sier Rekdal.

- Men fasit er at vi kun lå under 0-1 etter hjemmekampen, men Høgmo gjorde store endringer i både spillervalg, og etter hvert spillestil. Hva synes du om at dette kom i den viktigste kampen på lang tid?

- Det kan du godt si, men etter hjemmekampen krevde «alle» Haitam Aleesami, Martin Ødegaard og Moi Elyounoussi inn på laget. Hele Fotball-Norge, media, eksperter og alle krevde de tre endringene. De kom jo. Høgmo gjorde egentlig ikke noe annerledes enn det hele Norge ville han skulle gjøre. Det er det mange som har glemt i ettertid, sier VIF-sjefen.

- Men ingen hadde tenkt tanken på at vi skulle spille uten spiss?

- Ja, det er greit. Men de andre endringene er ikke så voldsomt overraskende når alle som kunne krype og gå uttalte seg om at de burde spille, sier Rekdal.

Og legger til:

- Jeg tror vi hadde tapt uansett. Skuffelsen min er like stor som hos alle andre, men jeg har innfunnet meg med at jeg tror vi hadde tapt uansett, sier han.

TAR SJEFEN I FORSVAR: Omar Elabdellaoui.

Omar: - Spillerne er glade i ham

Landslagets Omar Elabdellaoui er blant Høgmos mest betrodde menn. Han mener tilliten til landslagssjefen innad i spillergruppa er den samme som før Ungarn-fadesen.

- Jeg tror ikke den har blitt noe dårligere, for å si det på den måten. Tilliten han har blant spillerne er stor, og spillerne er glad i ham, sier Elabdellaoui til Nettavisen.

- Har de taktiske blemmene gjort noe med standingen hans innad i spillergruppa?

- Nei, egentlig ikke. For min del har det ikke gjort noe, jeg forstår jo hva han mente og tenkte. Alle har snakket om at vi ikke startet med en ren spiss. Men scorer vi og vinner den kampen, hadde det selvfølgelig ikke vært noe snakk om det. Da hadde alt vært genialt, mener høyrebacken.

Per-Mathias Høgmo har fått tilbud om å stille til intervju med Nettavisen og svare på kritikken, men har foreløpig ikke takket ja til forespørselen. Landslagets pressesjef Svein Graff sier følgende:

- Spørsmål om laguttak og taktiske valg mot Ungarn har landslagssjefen kommentert. Forventningene før playoff-kampene var høye, og skuffelsen tilsvarende stor da landslaget tapte. Det utløser stort engasjement i form av veldig mange meninger. Det er en del av «gamet». Engasjementet er bra, men det er ikke landslagssjefens jobb å til enhver tid mene noe om alle synspunktene til kommentatorer og eksperter.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!