*Nettavisen* Sport.

Kommer lengst sør på tabellen

Foto: PA Photos/Scanpix

Det er ingenting ved Southampton som skulle tilsi at de vil overleve.

Fakta:

Southampton Football Club (Saints)

St.Mary's Stadium (32 690)

St. Mary's YMA ble startet i 1885, og har en andreplass i den øverste divisjonen som beste. Etter 27 sesonger i toppdivisjonen i England rykket laget ned i 2005, og var i 2009 nede i League One.

Plassering i fjor: 2.plass i Championship

Hjemmeside:http://www.saintsfc.co.uk/

Supporterklubb i Norge:http://www.southampton.no/

Overganger:

Inn: Jay Rodriguez (Burnley), Paulo Gazzaniga (Gillingham), Steven Davies (Rangers), Nathaniel Clyne (Crystal Palace)

Ut: Dan Harding (Nottingham Forest), Bartosz Bialkowski (Notts County), Lee Holmes (Preston North End), Ryan Doble (Shrewsbury), David Connolly, Radhi Jaidi, Aaron Martin (Crystal Palace, lån), Tommy Forecast (Gillingham, lån)

Vurdering:

Keeper

Snart 36 år gamle Kelvin Davis er målvakt for Southampton, og begynner å få lang erfaring. Noen husker muligens hans tabber fra Premier League-sesongen 2005/6 for Sunderland, og ikke overraskende forsvant han etter den sesongen. Erfaringen fra Premier League er altså ikke strålende for Davis. Han har dog vært tidvis strålende i Championship, og har tre år på rad vært på årets lag (dog i forskjellige divisjoner).

Backup er Paulo Gazzaniga, som kommer fra Gillningham. Argentineren spilte to sesonger for Valencia før han kom dit, uten å spille en kamp.

Tja, Davis har vært bra i lavere divisjoner og har muligens lagt Premier League-tabbene bak seg. Gazzaniga er veldig et ubeskrevent blad.

Forsvar

Forsvarsspillerne med flest kamper sist sesong for Southampton i serien var Frazer Richardson, Jose Fonte, Danny Fox og Jos Hoiiveld. Richardson spiller høyreback for Southampton, men har kun fire Premier League-kamper av topperfaring (for Leeds i 2003/4).

Fonte kom til Crystal Palace fra Benfica i 2008 (først på lån i 2007), men han spilte aldri noen førstelagsfotball for sin gamleklubb. Etter overgangen til Southampton i 2010 har han blitt relativt sikker som midtstopper for laget.

Venstreback Fox har faktisk en landskamp for Skottland i 2009. Han ble kjøpt av Celtic i 2009, fra Coventry, men slo ikke helt til. Han kom til Southampton før forrige sesong, og var fast på venstresiden. Han er kjent som en back med ok offensive egenskaper.

Nederlenderen Jos Hooiveld kom til Celtic fra AIK i 2010, men han ble heller ingen suksess. Den 29 år gamle midtstopperen skal etter rapportene hatt en god sesong i fjor.

Danny Seaborne fikk bare tre kamper forrige sesong etter at han ble overfalt utenfor en nattklubb 1.september. Han var viktig i sin første sesong for laget, og kan muligens komme tilbake i år. Unggutten Jack Stephens har foreløpig ikke debutert for Southampton, men kan spille både i forsvar og på midtbane.

Høyreback Danny Butterfield slet med å komme på førstelaget etter skader i fjor. 32-åringen kan også spille på midtbanen, men blir neppe en sentral figur for Southampton i år.

Venstreback Ryan Dickson var på lån hos Yeowil og Leyton Orient i fjor, og er nok heller ingen mann som får for mye spilletid i Premier League i år. Unggutten Luke Shaw er meget spennende, men venstrebacken på 17 år får vel neppe alt for mye spilletid i Premier League.

Fra Crystal Palace har Southampton kjøpt Nathaniel Clyne. Han har vært god for Palace i flere sesonger til tross for sin unge alder, og har 11 kamper for engelske u-lag.

Forsvaret til Southampton ser rett og slett for svakt ut. Det mangler erfaring, og det er spillere som aldri har slått til på toppnivå. Dette kan bli mange baklengs.

Midtbane

Det var mye rotasjon på midtbanen til Southampton i fjor, men enkelte spillere fikk flere kamper enn andre: Morgan Schneiderlin, Dean Hammond og Guilherme do Prado. Den som var fast på laget var Adam Lallana.

24-åringen Lallana er et produkt av Southamptons egen ungdomsavdeling og har spilt fast på Southampton siden han var 20. Den offensive midtbanespilleren har også såvidt vært innom u-lag for England. Han laget 11 mål i fjor, og har totalt 34 mål de siste tre sesongene.

Den defensive på midten er Morgan Schneiderlin, som til tross for navnet er fransk. 22-åringen har flere u-kamper for Frankrike (28). Slår han til i Premier League i år tror vi ikke han er på laget etter januar.

Dean Hammond har også vært relativt fast inventar på Southampton de siste årene, noe man også kan si om Guilherme do Prado - som har vært en offensiv åpenbaring for laget. Brasilianeren ble først hentet inn på lån fra Cesena før han fikk permanent overgang.

Jack Cork ble hyllet som en fremtidens mann for Chelsea allerede i 2006. Han har 40 kamper for engelske U-lag, men fikk aldri sjansen i Chelsea. Han var i fjor den eneste utespilleren som spilte alle kampene for Southamptonm, og han ble også med Storbritannia til OL. Spennende.

Ny på midten er Steven Davies, som kommer fra Rangers. Den nord irske landslagsmannen har flere gode sesonger bak se for laget etter at han ikke helt fikk det til i Fulham. Han kan være en spennende tilvekst.

Belgiske Steve De Ridder er en kantspiller som sist sesong stort sett kom inn fra benken, mens Richard Chaplow fikk 17 kamper fra start.

Cork er spennende, og han kan slå til. De andre er vi litt mer usikre på. Steven Davies har vært god for Rangers, men må heve seg noe i Premier League.

Angrep

23 år gamle Jay Rodriguez er storkjøpet til Southampton før denne sesongen. Han kommer fra Burnley hvor han laget 15 mål på 37 kamper. Om han klarer overgangen til Premier League er i høyeste grad usikkert.

Toppscorer i fjor for laget var Rickie Lambert. Han banket inn 27 mål på 42 seriekamper, men 30-åringen har ikke erfaring fra å spille på høyt nivå. Det er likevel relativt imponerende med 78 mål på 129 kamper for Southampton de siste tre årene.

Tadanari Lee kom til Southampton i januarvinduet, og spilte i 7 kamper før han fikk en lei skade. 26-åringen har 10 landskamper for Japan.

I januar kom også Billy Sharp til Southampton, og han laget 9 mål på 15 kamper etter overgangen. Han har heller ingen erfaring fra toppen i engelsk fotball.

Det kan selvfølgelig bli stang inn med disse spissene, men vi tror dessverre det blir stang ut.

Manager: Nigel Adkins (47 år)

Nigel Adkins spilte sine ungdomsår i Liverpool før han ble målvakt for Tranmere Rovers. Han har vært manager for Bangor City og Scunthorpe før han tok over Southampton i 2010. Etter at han tok over har laget rykket opp to ganger. Lite erfaring er ikke nødvendigvis negativt for Premier League, og han har skapt entusiasme i Southampton.

Oppsummering av vurdering

Det er ikke mye som man kan hekte på at skal gå veien for Southampton. Spillerstallen virker svak, og man har spillere med lite erfaring fra den øverste divisjonen. Håpet for fansen får være at manglende erfaring kanskje også kan bety manglende respekt.

Vårt tips: 20.plass

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.