*Nettavisen* Sport.

Kraftige reaksjoner mot Hallén og NFF

REAGERER: Norsk Breddefotball reagerer på at Fotballpresident Yngve Hallén har valgt å gå imot forslaget om at idretten skal sikres finansiering over statsbudsjettet. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Men fotballpresidenten avfeier kritikken.

05.03.14 19:56

Norsk Breddefotball ønsker at idretten skal sikres finansiering over statsbudsjettet, og under helgens fotballting skal forslaget debatteres.

Fotballpresident Ynge Hallén har valgt å gå imot forslaget.

Leder i Norsk Breddefotballforening, Gunn Heidi Henriksen, synes det er merkelig.

- Det er fortvilt at breddeidretten skal være prisgitt hvor mye folk tipper. Vi synes det er merkelig at fotballpresidenten ikke ønsker mer penger til idretten og fotballen i Norge, sier Henriksen.

Hun reagerer kraftig på at NFF har avfeid forslag fra breddeklubber.

Meget kritisk
- Ikke bare avfeies forslag fra bredden, som ville gitt klubber bedre rammebetingelser. Det kommer i tillegg forslag om å påføre klubber ytterligere kostnader, som garantert vil bety at klubber må skrive ut større regninger til unge fotballspillere. Det er sett fullstendig bort fra forslag som er fremmet fra breddeklubber. Forbundsstyret er våre fremste tillitsvalgte, og må snart begynne å ta klubbenes verden og virkelighet på alvor, sier Henriksen.

Kulturløftet garanterer at 1 prosent av statsbudsjettet går til kultur-formål. Nå ønsker Norsk Breddefotballforening at idretten skal få samme garanti på 0,5 prosent.

Lederen for Norsk Breddefotballforening forstår ikke hvorfor idretten skal ha noen mer spesiell tilknytning til spillemonopol og spillemidler enn andre frivillige lag og organisasjoner, og synes det er trist at NFF ikke støtter forslaget.

- Helt feil
Fotballpresident Yngve Hallén forteller til Nettavisen at det er helt feil at forbundsstyret ikke jobber med fremtidig finansiering av norsk fotball.

- Det er helt feil at forbundsstyret ikke arbeider med fremtidig finansiering for norsk fotball med fokus på å tilføre klubbene midler. Men vi er opptatt av å gjøre det sammen med norsk idrett, da det alltid har gitt størst gjennomslag, sier Hallén til Nettavisen, og fortsetter:

- Momsrefusjonsordningen som tilfører frivilligheten over én milliard kroner ekstra i året er ny. Tippenøkkelen, som er endret de siste årene, vil tilføre idretten 650 millioner kroner ekstra hvert år. Begge disse ordningene er kommet i stand som resultat av et arbeid som NFF har vært pådriver for, sammen med resten av idretten. I følge NIF går 80 prosent av momsrefusjonen som kommer idretten til gode direkte til klubbene. Størstedelen av tippemidlene går til anlegg i bredden, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅR KRITIKK: Forbundsstyret i Norges Fotballforbund. Fra venstre Eli Arnstad, Hans Olav Karde, Yngve Hallen, Kjetil Siem, Mette Christiansen, Bjarne Berntsen, Arne Aambakk, Klara Stensvåg og Kjartan Berland. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)


Forslaget fra forbundsstyret
Under kan du lese forbundsstyrets forslag til fremtidig finansiering av idretten.

Norges Fotballforbund (NFF), som det største særidrettsforbundet i landet, skal sammen med Norges Idrettsforbund (NIF) stå i front for å sikre idretten en god framtidig finansieringsordning.

Norges Fotballforbund ønsker å sikre:
a. at en framtidig finansieringsordning vært godt forankret i idretten
b. at det blir fastslått et overordna statlig beløp til idretten
c. at spillemiddelordningen blir gjennomgått for å løse finansielle utfordringer med spesielle kostnadsdyre anlegg og kostnader knytt til oppdatering og renovering
d. at lokale aktivitetsmidler blir prioritert
e. at lag og foreninger får fullt ut kompensert mva på varer og tjenester gjennom en kompensasjonsordning som er lett å administrere
f. at bygging, oppdatering av renovering av idrettsanlegg får full mva-kompensering, uavhengig av et tak på tildeling

NFF skal arbeide for å sikre støtte fra resten av idretten gjennom å få disse krav inn i NIFs Idrettspolitiske dokument.

NFF skal også sammen med resten av idretten utgreie nye finansieringstiltak for å sikre den lokale idretten finansiering.

NFF skal i fremtidige Handlingsplaner har klare mål for finansiering av idretten.

- Vår suksessformel
- Her går det tydelig frem i punkt «b» at vi ønsker at det skal sikres et overordnet statlig beløp til idretten, men at vi gjør dette arbeidet sammen med resten av idretten, slik resten av forslaget viser. Det tror vi fremdeles er vår suksessformel, forteller Hallén til Nettavisen.

Fottballpresidenten legger samtidig til at det er han som innstiller til forbundstinget, men et samlet forbundsstyre.

- Det er også feil at vi avviser alle forslag. Tvert om har vi sydd sammen noen forslag og koordinert de med gjeldene handlingsplan, mens andre har vi støttet eller foreslått nedstemt enkeltvis. Vi har respekt for at vi kan ha forskjellige meninger og ser frem til debattene på Forbundstinget, avslutter Hallén.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag