*Nettavisen* Sport.

Krever hardere straffer for kampfikserne

Foto: Julian Finney (Getty Images)

- Problemet kommer ikke til å forsvinne av seg selv.

04.02.13 21:33

425 dommere, spillere, ledere og kriminelle er under etterforskning for kampfiksing i fotball, opplyste Europol mandag.

Det er mistanke om juks i 380 fotballkamper i mer enn 15 land. Blant disse kampene skal være en mesterligakamp spilt på engelsk jord. Europol opplyste ikke noe om hvilke lag som spilte i kampen som etterforskes.

Nå går fotballforbundenes verdensorganisasjon (Fifa) ut og krever lengre fengselsstraffer for personer som blir tatt for deltakelse i kampfiksing, skriver The Guardian mandag kveld.

Fifas sikkerhetssjef Ralf Mutschke mener det må slås knallhardt ned på all form for kampfiksing i fotball.

- Kampfiksing og kampmanipulasjon er et globalt problem og det kommer ikke til å forsvinne av seg selv, sier han.

Selv om personer «innenfor fotballfamilien» kan straffes med en livsvarig utestengelse av Fifa, er straffen for mild for personer på utsiden av fotballen. De som ikke har tilhørighet til fotball, men som likevel påvirker spillet gjennom kampfiksing, blir ikke straffet hardt nok og problemet vil derfor vedvare, mener han.

To kamper i mesterligaen er under mistanke for kampfiksing. I tillegg er det mistanke rundt både VM- og EM-kvalifiseringskamper og en rekke andre toppkamper i europeiske fotballserier.

Den engelske mesterligakampen er blitt spilt i løpet av de tre-fire siste årene, men nærmere beskrivelse kan ikke offentliggjøres på grunn av «pågående juridiske prosesser».

Det engelske fotballforbundet sier ifølge The Guardian at de ikke har fått beskjed av Europol om deres mistanke om kampfiksing i en kamp med et engelsk lag involvert, men at de tar saken svært alvorlig.

BBC skriver at Europol har etterforsket saken i 18 måneder. Bakmennene skal ha tjent 8 millioner euro (ca. 60 mill. kroner) på jukset. 2 (ca. 15. mill kr) av disse millionene er betalt ut til aktører som har bidratt til kampfiksingen. Den største individuelle utbetalingen skal ha vært på 140.000 euro (ca. drøyt 1 mill. kr.).

Totalt skal det kriminelle nettverket ha omsatt penger for 120 millioner kroner. Les mer om saken her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.