*Nettavisen* Sport.

Kriget seg til cupfinale

MATCHVINNER: Danske Patrick Mortensen scoret kampens eneste mål. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Sarpsborg 08 møter Rosenborg til finale.

24.09.15 22:45

VIKING - SARPSBORG 0-1:

I perioden mellom 1974 og 2010 sto Sarpsborg uten et lag i den norske toppdivisjonen i fotball. Den stolte fotballbyen har heller ikke vunnet et cupmesterskap siden 1952, da Sparta Sarpsborg gikk til topps.

2015 er imidlertid året da pokalen på ny kan finne veien til Østfold-byen. Seieren over Viking i NM-semifinalen torsdag betyr nemlig at Sarpsborg 08, som altså ble stiftet i 2008, skal spille cupfinale mot Rosenborg.

Ble pappa søndag
Totalt har klubbene Sarpsborg og Sparta Sarpsborg vunnet cupen sju ganger, men det er altså 63 år siden sist gang det skjedde.

Den 22. november vil trolig hele Sarpsborg by stå på hodet og en andel av Ullevaal stadion vil være fylt til randen med blå og hvite fans.

- Vi traff på mye taktisk i dag. Viking hadde en del småskumle muligheter, men jeg mener vi vinner helt fortjent. Gutta følger alltid planen så godt de kan. De er jævlig lojale, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke til NRK etter kampslutt.

- Men vi er ikke ferdig enda. Vi skal vinne cupfinalen, og, vi, sier han.

Matchvinner Patrick Mortensen ble pappa så sent som søndag. Torsdag sendte han altså lille Sarpsborg til cupfinalen på Ullevaal stadion.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er den villeste uken noensinne. Jeg flyr hjem fra Haugesund og blir far få timer etter. Jeg er helt overveldet, sier en rørt Mortensen til NRK.

- Det var heroisk innsats, sier dansken.

Et langt gjesp
Første omgang på Viking stadion ble ingen minneverdig forestilling og selv om vertene hadde et overtak, skjedde det lite foran mål.

Gjestene fra Sarpsborg yppet seg litt innledningsvis, men et par halvsjanser var aldri nok til å skremme Stavanger-laget.

Publikum måtte faktisk vente hele 42 minutter før det kom en skikkelig kvalifisert målsjanse i oljebyen. Steinthor Thorsteinsson fant Fredrik Haugen og han tok med seg ballen ned til dødlinjen. Innlegget nådde fram til Suleiman Abdullahi, men avslutningen gikk like utenfor mål.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

BARE NESTEN: For Kjell Jonevret og Viking. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)


Samme mann fikk også fyrt i veien et skudd noen minutter senere, etter en corner, men igjen så keeper Lasse Heinze at ballen gikk utenfor.

Da dommeren blåste for pause sto det fortsatt 0-0.

Annullert mål
Snaue fem minutter var spilt av andre omgang da ballen for første gang i løpet av kampen lå i nettet. Det skulle imidlertid ikke bli tellende.

Samuel Adegbenro spilte til Thorsteinsson og han spilte videre på tvers til Abdullahi. Nigerianeren scoret, men ble avblåst for offside.

TV-reprisen viste at det var en helt korrekt avgjørelse.

Det meste handlet om Viking i andre omgang og guttene til Kjell Jonevret kom nærmere og nærmere, men Sarpsborg forsvarte seg godt.

Det manglet også litt på presisjonen ved dødballer for vertene og både Andre Danielsen og Fredrik Haugen leverte mange uten adresse.

På topp Abdullahi som kom til de fleste sjansene for Viking, men han fikk ikke hull på byllen og ble byttet ut etter 83 minutter spill.

Traff tverrliggeren
Nykommer Kieffer Moore kom inn og den storvokste spissen satte raskt sitt preg på kampen. I løpet av kort tid var han involvert i to sjanser.

Først headet han like utenfor i god posisjon og like etter headet han ned mot Jon Dadi Bödvarsson, men spissen nådde ikke fram i tide.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TØFFE DUELLER: Anders Trondsen kjempet med nebb og klør for Sarpsborg. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)


De siste minuttene våget også Sarpsborg litt mer framover, men ingen av lagene fant nettet og dermed gikk kampen til ekstraomganger.

Tidlig i første ekstraomgang fikk Sarpsborg kampens desidert største sjanse så langt. Kristoffer Tokstad brøt igjennom på kanten og slo perfekt over til Patrick Mortensen. Dansen kom først på ballen, men skuddet traff utrolig nok tverrliggeren og spratt ut. En gedigen sjanse for gjestene.

Ble helten
Like etter skulle det lykkes for den samme Mortensen. Alexander Groven slo inn foran mål og fant Mortensen. Han headet inn ledermålet.

Viking trappet opp jakten på en utligning etter dette og i andre ekstraomgang hamret Adegbenro ballen i stolpen. En stor mulighet.

De siste minuttene skapte Viking en rekke sjanser og satte gjestene under et massivt press, men Sarpsborg forsvarte seg heroisk og holdt unna.

Da dommeren til slutt blåste, kunne sarpingene juble.

Se en ny episode av Tippemagasinet her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=cC1b8VGi3QoVUEA1jESnKm2cFxY3OBKuTg2ryyT4DPCs_RYyqbGM9JQWnQ3hTIgH1MxG1qP5u2WZIIVvHI0NyDyiaOch07wk&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.