*Nettavisen* Sport.

Kun to av åtte i NFF-styret har toppfotball-erfaring

NFF-STYRET: Disse styrer skuta i Norges Fotballforbund. Fra venstre: Turid Storhaug, Mina Gerhardsen, Kjartan Berland, Mette Christiansen, Yngve Hallén, Bjarne Berntsen, Eli Arnstad og Hans Olav Karde. Kun de to med rød ring, Yngve Hallén og Bjarne Berntsen, har erfaring fra toppfotball på herresiden.

NFF-STYRET: Disse styrer skuta i Norges Fotballforbund. Fra venstre: Turid Storhaug, Mina Gerhardsen, Kjartan Berland, Mette Christiansen, Yngve Hallén, Bjarne Berntsen, Eli Arnstad og Hans Olav Karde. Kun de to med rød ring, Yngve Hallén og Bjarne Berntsen, har erfaring fra toppfotball på herresiden. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Det får fotballprofiler til å reagere.

03.12.15 08:46

- Dette er et interessant tema, sier Kjetil Rekdal når Nettavisen spør hva den tidligere landslagsprofilen tenker om sammensetningen av Norges viktigste fotballstyre.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Det er NFFs forbundsstyre, stemt frem av fotballtinget, som har ansvar for å både ansette og sparke landslagssjefer for Norges A-landslag.

I tillegg skal forbundsstyret til enhver tid evaluere den nåværende sportslige ledelsen rundt A-landslaget.

Oppgaver som logisk nok krever solid innsikt i toppfotball.

Men en gjennomgang Nettavisen har foretatt viser altså at hele seks av åtte personer i forbundsstyret mangler erfaring fra toppfotball på herresiden.

Kun avtroppende president Yngve Hallén og visepresident (toppfotball) Bjarne Berntsen har slik relevant erfaring.

Ellers består Norges mektigste fotballstyre av personer som enten har erfaring fra politikk, næringsliv eller bredde- og kvinnefotball.

- Sliter med den der

Vålerenga-trener Rekdal, som har spilt 83 landskamper med flagget på brystet, mener det er åpenbart at NFF har langt flere prioriteringer enn sportslige resultater.

- Jeg har forstått at en norsk landslagstrener skal være mye mer enn en trener. Det er mye annet enn å trene laget og få resultater som er viktig, tydeligvis. Du skal være folkelig, politisk korrekt, flink med ord og retorikk, flink med både det ene og det andre. Jeg sliter litt med den der, det skal jeg innrømme, sier Rekdal til Nettavisen.

- På hvilken måte?

- For meg skal en landslagstrener få resultater, han skal få et lag til å fungere i løpet av kort tid på samling og han skal få maksimalt ut av det som er mulig. Det er en landslagstrener for meg. Men når så mange andre dimensjoner er blitt viktige i tillegg, faller jeg litt ut, for å være helt ærlig, sier 47-åringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

REAGERER: - Jeg sliter litt med den der, det skal jeg innrømme, sier Rekdal om sammensetningen av NFF-styret. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Yngve Hallén gir seg som NFF-president i slutten av februar. Han er enig med Rekdal i at toppfotballerfaring i et fotballstyre er et pluss.

- Det er en stor fordel og viktig, på samme måte som også annen kompetanse er viktig. Toppfotballkompetansen er svært bra til stede i dagens styre, sier Hallén til Nettavisen.

Om sammensetningen i dagens NFF-styre, sier den avtroppende presidenten følgende:

- Jeg synes jeg har et kompetent styre, som dekker norsk fotball sine verdier og aktivitet på en god måte. I tillegg har vi dyktige fagpersoner både i forbund og klubb som kan bidra med råd til styret, slik som i andre større organisasjoner, sier han.

Tips eller innspill til artikkelserien? Bruk emneknagg # ernoegaltiNFF eller kontakt journalistene på e-post her.

På fotballtinget i 2016 skal det velges frem et nytt NFF-styre. Det skjer den 27. og 28. februar på Ullevaal.

Les også: En av disse kan bli Fotball-Norges mektigste

RBK-leder: - En miks er smart

I Norges største klubb Rosenborg har årsmøtet stemt frem et styre bestående av gamle fotballprofiler som Rune Bratseth, Vegard Heggem og Ola By Rise.

Men også der er flesteparten personer uten direkte erfaring fra toppfotball.

RBKs styreleder Ivar Koteng mener man bør trakte etter personer med ulike kunnskapsfelt når man skal sette sammen et styre.

Fakta

Er noe galt i NFF?

- Det synes vi er viktig. Det er fotballkompetanse generelt i klubben, og det er ikke sånn at det er livsviktig å ha akkurat fotballkunnskap i et styre, men vi synes det er smart å ha en miks. Da kan man hente noen fra toppidrett, samfunnsliv og økonomi, sier Koteng til Nettavisen.

- Er det ikke flest fotballavgjørelser dere tar?

- Nei, egentlig er det mye økonomi og organisasjonsledelse, det er en blanding, sier han.

Han tror det er tilstrekkelig at det kun er to av åtte i NFF-styret som har toppfotballerfaring.

- Det handler mye om personalledelse, hvordan man utvikler folk. Hvis det ikke er håp om utvikling, kan man avskjedige vedkommende. Det er vettet til folk som spiller noen rolle. Det kunne gått bra med et styre uten fotballkompetanse, og det kunne gått bra med et styre kun bestående av personer med fotballerfaring og kompetanse. Men jeg tror en miks er smart, sier Koteng.

- NFF-styret sin oppgave er altså å velge hvem som skal lede vårt viktigste fotballag, nemlig A-landslaget. Er det ikke en fordel at flest mulig har erfaring fra toppfotball og vet hva som kreves av en trener på dette nivået?

- Si at det er tre ting som kreves av en trener: Det er at vedkommende er pedagog, leder og fagmann. Da kan det hende at man trenger en bakgrunn helt annerledes enn fra fotballen for å finne en slik trener. Egenskapene til en trener er ikke bare fotballkunnskap, svarer RBKs styreleder.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRENGER IKKE TOPPFOTBALLERFARING: Det mener Rosenborgs styreleder Ivar Koteng (midten). Her sammen med Nils Arne Eggen (t.v) og NFF-president Yngve Hallen under cupfinalen i november. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


- Høres helt merkelig ut

Aalesund-spiller Magne Hoseth (35) har spilt 22 landskamper for Norge og 308 kamper i Tippeligaen. Han har i tillegg vært innom store klubber som Molde, Vålerenga og FC København.

Men at det kun er to av åtte i NFF-styret som har toppfotballerfaring, lar han seg overraske av.

- Dette var nytt for meg. Jeg trodde styret bestod av fotballkyndige folk som har drevet med toppfotball på et eller annet nivå. Det høres helt merkelig ut, sier Hoseth til Nettavisen.

I styret som ble valgt inn av fotballtinget i 2014 sitter det to lærere, én som er fagsjef ved Norsk Petroliumsinstitutt i Oslo, økonomer, politikere og ingeniører.

Hoseth vil ikke snakke vondt om dem som sitter i dagens styre, men tror det finnes mange fotballfolk med samme utdannelse som hadde vært bedre egnet til å sitte i et slikt styre.

- Nå ble jeg tatt på senga, dette visste jeg ikke. Jeg trodde man måtte ha noe med fotball å gjøre for å sitte i et styre for flaggskipet til norsk fotball, sier tippeligaprofilen.

- Hvorfor mener du det er en fordel å ha fotballerfaring i et slikt styre?

- Det er en fordel når de havner i en situasjon som nå, hvor de skal ta store avgjørelser rundt Per-Mathias Høgmo og jobbe for at Norge kommer seg til VM i 2018. Da hadde det vært en fordel å ha folk som har opplevd hvordan de mekanismene foregår, mener Hoseth.

Klikk på bildet for å forstørre.

OVERRASKET: Magne Hoseth trodde det var flere med fotballkompetanse i NFF-styret. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Mer enn bare toppfotball

Hallgeir Gammelsæter, som er professor i organisasjon og ledelse og forsker innen sport management, mener man må huske at NFF er mer enn toppfotball.

- Det er mange andre kriterier som skal tilfredsstilles. Styret er jo valgt av fotballtinget, og man skal gjerne også ta hensyn til breddefotballen, kjønnsbalanse, geografisk balanse, politisk nettverk og andre former for kompetanse, sier han til Nettavisen.

Professoren mener det er lett å se seg blind på toppfotballkompetanse når spørsmålet om treneransettelse kommer opp og glemme at NFF er en demokratisk organisasjon der medlemmene også har andre hensyn å ta.

- NFF har også en toppfotballavdeling som skal ha god nok kompetanse til å gi råd til styret om denne typen saker, påpeker Gammelsæter.

SLIK ER NFF-STYRET:

Yngve Hallén, president, Sogndal IL

Erfaring fra toppfotball på herresiden: Var leder av Sogndal Fotball fra 2000-2010.
Annen fotballerfaring: Styremedlem i Norsk Toppfotball fra 2006-2010.
Utdannelse: Lærer.
Stilling: Har vært president i NFF siden 2010.
Annen yrkeserfaring: Varaordfører for Arbeiderpartiet i Sogndal. Kommunestyrerepresentant i seks år. Har også vært journalist og daglig leder for et etablerersenter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fotballpresident Yngve Hallén. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Mette Christiansen, visepresident bredde, Valdres FK

Erfaring fra toppfotball på herresiden: Ingen.
Annen fotballerfaring: Har trent lag både på dame- og herresiden, sist som assistenttrener A-lag herrer i 2. divisjon for Valdres FK. Hun har vært i NFF-styret siden 2010, vært leder av Trenerutvalget i NFF siden 2002. M edlem av breddekomiteen til NFF.
Utdannelse: Lærer, og har også mellomfag fra Norges Idrettshøyskole med fordypning i fotball.
Stilling: Ungdomsskolelærer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Visepresident Mette Christiansen. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Kjartan Berland, styremedlem, Lillestrøm SK

Erfaring fra toppfotball på herresiden: Ingen.
Annen erfaring fra fotball: Berland har vært medlem av forbundsstyret siden 2010. Han har også hatt ulike roller både i klubb, krets og forbund. Har vært medlem av dommerkomiteen siden 2002, som leder siden 2010.
Utdannelse: Mellomfag i offentlig rett.
Stilling: Fagsjef ved Norsk Petroliumsinstitutt i Oslo.
Annen yrkeserfaring: Har tidligere jobbet i Shell Marketing AS. Berland har også vært aktiv innen politikken som folkevalgt gjennom de siste 20 år i kommunestyre og fylkesting. Han er i dag Høyres gruppeleder i kommunestyret og formannskapet i Skedsmo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styremedlem Kjartan Berland. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Eli Arnstad, styremedlem, IL Fram

Erfaring fra toppfotball på herresiden: Ingen.
Annen erfaring fra fotball: Har vært leder i Fram fotball siden 2008 og leder av Trøndelag fotballkrets siden 2010, Hun spilte selv på Stjørdals-Blinks damelag i sesongene 1979-1981. Var styreleder i Trøndelag Fotballkrets fra 2010-2012.
Utdannelse:
Cand.mag. fra Høgskolen i Nord-Trøndelag fra 1999. Har studert økonomi og administrasjon, grunnfag i offentlig rett, grunnfag i statsvitenskap og studier i offentlig administrasjon og ledelse.
Stilling:
Konsernbanksjef, leder av SpareBank 1 SMNs gavefond.
Annen yrkeserfaring: Jobbet ved Sparebanken Midt-Norges filial i Trollhättan kommune i Sverige, komitésekretær i Trondheim kommune, direktør ved Stiklestad nasjonale kultursenter, daglig leder i Stjørdal Næringsforum og administrerende direktør i Enova. Hun har i tillegg vært styremedlem i Posten Norge fra 2005 og nestleder i styret i SpareBank 1 SMN fra 2001. Hun har innehatt politiske verv for Senterpartiet både lokalt og sentralt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styremedlem Eli Arnstad. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Hans Olav Karde, Tromsø IL

Erfaring fra toppfotball på herresiden: Ingen.
Annen erfaring fra fotball
: Har spilt barne- og ungdomsfotball i FK Mjølner i Narvik.
Utdannelse:
Sosialøkonom.
Annen yrkeserfaring: Administrerende direktør i SpareBank 1 Nord-Norge fra 1989 til han ga seg i 2013. Har tidligere jobbet i Kommunaldepartementet og rådmannstillinger i Tromsø og Harstad kommune. Har hatt flere nasjonale- og internasjonale styreverv innen bank og finans. Var også styreleder for OL-satsingen Tromsø 2018.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styremedlem Hans Olav Karde. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Mina Gerhardsen, Vålerenga IF

Erfaring fra toppfotball på herresiden: Ingen.
Annen erfaring fra fotball: Ingen.
Utdannelse:
Har hovedfag i samfunnsgeografi og hovedfag i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.
Stilling:
Generalsekretær i Actis (en paraplyorganisasjon for rusfeltet).
Annen yrkeserfaring: Har mange års bakgrunn fra politikk og samfunn. Fra oktober 2009 var Gerhardsen statssekretær ved Statsministerens kontor, og fra februar 2012 til stortingsvalget i 2013 var hun statssekretær i Kulturdepartementet. Hun var politisk rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg i perioden 2005-2009. Gerhardsen var også rådgiver for generalsekretær Jonas Gahr Støre i Røde Kors fra 2004-2005, og har tidligere jobbet som journalist. Har hatt diverse styreverv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styremedlem Mina Gerhardsen. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Turid Storhaug, Klepp IL

Erfaring fra toppfotball på herresiden: Ingen.
Utdannelse:
S ivilingeniør i materialteknologi, og master i økonomi og administrasjon fra BI.
Stilling:
Leder for forretningsutvikling, undervannsteknologi i Det Norske Veritas.
Annen erfaring fra fotball
: Hun har 22 landskamper for A-landslag kvinner og 345 A-kamper for Klepp IL. I tillegg har hun vært trener for lillejenter, Mandalskameratene.
Annen yrkeserfaring: Næringslivserfaring blant annet fra Aker Solutions As og Umoe Mandal AS.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styremedlem Turid Storhaug. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Bjarne Berntsen, visepresident topp, Viking FK

Erfaring fra toppfotball på herresiden: Spilte flere sesonger på toppnivå for Viking, og har totalt 33 A-landskamper for Norge. Trente både Bryne og Viking på toppnivå, og har i en periode vært assistent på A-landslaget. Har tidligere vært administrerende direktør i Viking Fotball ASA.
Annen erfaring fra fotball: Har NFFs høyeste leder- og trenerutdanning, og har vært daglig leder i Rogaland Fotballkrets.
Utdannelse: Lærer og bedriftsøkonom
Stilling:
Styreleder i Norsk Toppfotball.

Klikk på bildet for å forstørre.

Visepresident toppfotball, Bjarne Berntsen. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Kilde: Fotball.no

P.S: Les de andre delene i NFF-serien:

1: Knallhard Høgmo-dom: - Hårreisende. Jeg tror nesten ikke det jeg hører

2: Fotballprofiler støtter Høgmo: - Bommet ikke på taktikken

3: Raser mot Høgmo-freding: - NFF ligner på en sekt

4: Nådeløse mot Høgmos «utviklingsprat»: - Det er farlig

5: Mener frykt «redder» NFF: - Kan bli fryst ut hvis man kritiserer

6: En av disse kan bli Fotball-Norges mektigste

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.