*Nettavisen* Sport.

Kunne valgt andre land: - Derfor vil vi spille for Norge

NORSKE HELTER: Joshua King, Alexander Tettey, Omar Elabdellaoui, Haitam Aleesami, Valon Berisha og Veton Berisha kunne spilt for andre nasjoner - men det var ikke aktuelt. Foto: Montasje (NTB scanpix)

Flere av de norske landslagsspillerne kunne spilt for andre nasjoner.

13.10.15 19:37

ROMA (Nettavisen): De siste årene har flere fotballprofiler vraket Norge i jakten på landskamper for andre land. For å nevne noen:

Adam Larsen Kwarasey valgte Ghana. Mix Diskerud foretrakk USA. Mathis Bolly ville spille for Elfenbenskysten, mens Herolind Shala valgte Albania foran Norge.

Men det finnes også mange som holder seg lojale overfor landet som har fostret dem opp som fotballspillere.

I troppen som kan sende Norge til vårt første mesterskap siden 2000 finner vi flust av spillere som kunne gjort som dem vi nevner over.

- Veldig naturlig

Men de valgte Norge, og nå kan de få evig heltestatus hvis Italia blir beseiret tirsdag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre.

På begynnelsen av 90-tallet flyktet Berishas foreldre fra krigen i Kosovo, ifølge Dagbladet . De var gravide med Valon, og endte opp i Sverige etter en lang reise. Da Veton ble født flyttet familien til Norge og Egersund.

- Jeg har vokst opp i Norge og fikk sjansen siden jeg var cirka 15 år. For meg var det veldig naturlig å spille for Norge, sier Valon Berisha til Nettavisen.

Bror Veton istemmer:

- Det valget var veldig enkelt fordi jeg alltid har spilt for Norge og bor i Norge. Jeg har blitt født og er oppvokst i Norge, så da er det naturlig for meg å spille for Norge, sier Veton Berisha.

LES OGSÅ: Ekspert avfeier Italia-bløff: - Helt utenkelig

Alexander Tettey kunne spilt for Ghana, men slik ble det ikke. Nå har han 27 landskamper og to mål for Norge.

- Det var ingen lett prosess. Jeg har på ingen måte valgt Norge, det bare skjedde av seg selv. Da jeg var 18 år fikk jeg en invitasjon (av Ghana) til å komme dit. Da spilte jeg ikke for Rosenborg ennå, så tanken var at hvis jeg drar og gjør det dårlig så blir jeg fort litt glemt, men hvis jeg venter litt og først spiller i Rosenborg hele tiden, så vil det være lettere. Men mens jeg ventet fikk jeg U-kamper for Norge. Jeg spilte U21 og så plutselig fikk jeg A-lagsdebuten og sånn ble det, sier Tettey.

Er du glad for det i dag?

- Ja, jeg er glad for å spille i Norge. Det er som kona mi sier; «Norge har lånt meg». Det går helt fint for meg. Jeg er glad i Norge. Jeg er glad i kona mi fra Norge og jeg har en unge som, hva skal man si, er halvt norsk. Jeg har ikke sett meg tilbake, sier Tettey.

- Aldri noen tvil

Joshua King kunne valgt å spille for Gambia. King har gambisk far og norsk mor.

- Jeg er født i Norge, og jeg er norsk. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være et tema, jeg har vært tre år på landslaget. Det var aldri noen tvil, jeg er født i Norge, har gått på skole her og er oppvokst her, sier King.

Omar Elabdellaoui kunne spilt for Marokko. Heller ikke for han var det noen tvil om hvor landslagsfremtiden lå.

- Det var veldig naturlig, jeg har spilt for landslaget siden jeg var 15 år. Jeg er født og oppvokst i Norge, og spilte landskamper for alle guttelandslagene, og målet var å komme meg inn på A-landslaget. Det klarte jeg, og det ble veldig naturlig. Jeg visste jeg kunne spille for Marokko, men det var veldig naturlig å velge Norge, sier han til Nettavisen.

Haitam Aleesami kunne også spilt for Marokko, men heller ikke for han var det en problemstilling:

- Det er enkelt, jeg er født og oppvokst i Norge. Jeg har mange kompiser med samme bakgrunn som meg, som er fra Marokko men har valgt Norge, og du ser det på Omar, Mohammed «Moa» Abdellaoue og Tarik Elyounoussi, det blir mer naturlig for oss å velge Norge siden vi er født her og bor her. Det er dette som er hjemmet vårt, sier han til Nettavisen.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener spillere selv må ha veldig lyst til å spille med det norske flagget på brystet.

- Man kan ikke tvinge noen til å spille for Norge. Vi gjør ikke noe aktivt utover det enn å selvfølgelig ha en kommunikasjon med spillere som kan være aktuelle og sier at vi «selvfølgelig ønsker at du skal spille for Norge», sier Høgmo til Nettavisen.

LES OGSÅ: Bevisene: Her ser dere Norges «hemmelige» våpen

Celtic-stjerne og landslagsbauta Stefan Johansen mener problemstillingen nå gjør seg gjeldende i mange land.

- Man ser overalt i verden at det er mange som har det valget der. Jeg synes jo selvfølgelig at jo flere gode spillere vi har tilgjengelig jo større sjanse har vi til å utvikle oss som lag. For min del ville det vært å pushe på. Samtidig er det viktig at har dem en følelse som heller mot det andre landet i stedet for Norge, så blir det feil at de skal føle seg presset til å spille for Norge, sier Johansen til Nettavisen.

Han legger til:

- Det skal være et privilegium og man skal være stolt av å representere landet ditt. Man skal være stolt hver eneste gang man tar på seg den drakta, sier han.

LES: Alt om fotball i vår fotballseksjon

Italia – Norge har avspark 20.45 tirsdag kveld. Nettavisen er på plass i Roma og følger dramatikken tett. Her finner du alt du trenger frem mot kampstart.

Disse starter for Norge: Ørjan H. Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami – Stefan Johansen, Alexander Tettey – Per Ciljan Skjelbred, Markus Henriksen, Jo Inge Berget – Alexander Søderlund.

Annonsebilag