Gå til sidens hovedinnhold

- Kynisk og profesjonell

Dansk ekspert er imponert over Ståle Solbakken, og mener nordmannen har gitt dansk klubbfotball et viktig løft.

Ståle Solbakken blir hyllet fra alle hold etter at FC København i går kvalifiserte seg for Champions League på bekostning av storklubben Ajax.

- Solbakkens prestasjoner er tipp-topp. Han hylles for å ha utført et taktisk mesterstykke i avisene i dag. Han var tålmodig lenge og satte inn en ekstra angriper på det rette tidspunktet i andre omgang, noe som var utslagsgivende for kamputfallet, sier Jan Løfberg, sjef for sportsredaksjonen i den seriøse hovedstadsavisen Berlingske Tidende, til TV 2 Nettavisen.

Populær trener
Løfberg forteller at Solbakken er populær og nyter stor respekt i Danmark.

- Som spiller i Danmark ble Solbakken populær fordi han alltid ga 100 prosent. Han fikk mye sympati som person da han falt om på trening med hjertestans. Nå gjør han stor suksess som trener, sier Løfberg, som mener nordmannen har tilført dansk fotball en ny dimensjon gjennom sin trenergjerning.

- Stilen hans er europeisk; den er profesjonell, kynisk og resultatorientert. Han venter på sjansen og griper den når den kommer.

- Danskene har i lang tid kritisert norsk fotball for å være primitiv go lite teknisk. Er det et paradoks at Solbakken, som var en av Egil Olsens spillere, nå hever dansk fotball?

- Det kan du si, men spillestilen hans er ikke norsk. Han har imidlertid tatt med seg seriøsiteten som preger norsk fotball, mener Løfberg.

Fiasko med finfotball
Sportsjournalisten tror ikke danskene bryr seg om at FC København har kvalifisert seg til Champions League gjennom kynisk fotball og at laget ikke representerer den underholdende og tekniske angrepsfotballen som mange forbinder med dansk fotball.


- I Danmark har vi ofte spilt morsom angrepsfotball, men resultatene har uteblitt. De få gangene vi har hatt suksess, har vi spilt kynisk og lite underholdende, som da vi vant EM i 1992, og da vi slo England på Wembley i 1983. Ved begge disse anledningene ga danskene blaffen i hvordan suksessen kom. Man så kun på resultatet i all jubelen, sier Løfberg.

FCK er sikret 75 millioner norske kroner etter seieren over Ajax. Løfberg er spent på om klubben klarer å etablere seg som den nye nordiske stormakten etter Rosenborg.

- FCK har brukt mye penger på spillere for å nå europeisk standard. I Superligaen er de allerede et hestehode foran de andre lagene, men det skyldes i stor grad at nivået på dansk klubbfotball er dårligere enn på veldig lenge. FCK har heller ingen tilhengere utenfor København og Sjælland. I Jylland er det for eksempel null interesse for klubben, så det spørs om de klarer å oppnå den statusen Rosenborg har i Norge, sier Løfberg, som har følgende vurdering av de norske spillerne i klubben.

- Brede Hangeland blir ansett som et godt kjøp. Men folk er mer lunkne til André Bergdølmo, som er på hell i karrieren. Den viktigste spilleren er utvilsomt Tobias Linderoth. Laget er veldig avhengig av ham, og jeg tror det bare er et tidsspørsmål før han forsvinner til en storklubb, avslutter Løfberg.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto