*Nettavisen* Sport.

Lagerbäck etter 1-1 mot Sverige: - Sitter med blandede følelser

BLANDET FØLELSE: Lars Lagerbäck sier at han sitter med blandede følelser etter 1-1-kampen mot Sverige. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Lars Lagerbäcks EM-våpen viste seg endelig effektivt. Men det holdt ikke til norsk seier over Sverige.

14.06.17 00:30

NORGE - SVERIGE 1-1:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Det var suksessoppskriften til det islandske laget som begeistret de fleste under EM i Frankrike i fjor: De lange innkastene som ble kriget inn av våre vikingvenner fra sagaøya i vest.

Og med islendingenes daværende landslagssjef, Lars Lagerbäck, med styringen på norsk landslagsfotball, er det ingen overraskelse at de lange innkastene har blitt et fokusområde også for det norske laget.

Mot Nord-Irland, i Lagerbäcks trenerdebut for Norge, fungerte ikke dødballvåpenet som det skulle, og nordirene klarerte det som var av lange kast.

Men mot Sverige på Ullevaal tirsdag kveld fikk Lagerbäck se at EM-våpenet kan fungere også med det norske laget.

SJEKK BØRSEN: Slik spilte Norge mot Sverige

Like før pause var det nemlig et langt innkast fra Håvard Nordtveit som til slutt havnet i beina på Moi Elyounoussi. I sin åttende landskamp fikk Basel-spilleren et klinkende rent treff på volley, og scoret sitt første mål med flagget på brystet.

Det holdt imidlertid ikke til seier. Ti minutter før full tid utlignet Samuel Armenteros for Sverige, og sørget for 1-1 på Ullevaal Stadion.

- Kjente det var et godt treff

Men alt i alt var det en ny god opplevelse som ble servert fra det norske landslaget. Mot Tsjekkia på lørdag skapte laget en viss form for entusiasme foran Ullevaal-publikummet, og den samme entusiasmen vedvarte gjennom tirsdagskvelden i hovedstaden.

Aller best var Moi Elyounoussi. Basel-spillerens første mål kom etter et fint volleytreff, der Sveriges keeper Kristoffer Nordfeldt ikke hadde god nok sikt til å stoppe skuddet.

- Den landet på foten min på et vis. Så var det bare strak vrist og i hjørnet. Det var fint, det, sier Moi til pressen etter kampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORGES BESTE: Moi Elyounoussi var Norges beste mot Sverige, og scoret et vakkert mål. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Kjente du at den gikk i mål da du traff ballen?

- Ja, jeg kjente da jeg traff ballen at det var et godt treff. Det var godt å se den gå inn til slutt, ja, sier Moi til Nettavisen.

Bismak

Han var Norges beste mot Sverige, og også en av de beste i kampen mot Tsjekkia på lørdag. Dermed er han i ferd med å etablere seg som landslagssjef Lars Lagerbäcks viktigste spillere.

- Jeg synes jeg hadde en god kamp i dag, og det er jeg selvfølgelig veldig fornøyd med. Å vise at jeg fortjener å spille, og fortjener en startplass, er alltid godt. Og jeg er veldig godt fornøyd med å få mitt første mål mot «söta bror», gliser Fredrikstad-gutten.

Han innrømmer imidlertid at svenskenes utligning gir en sterk bismak på kvelden.

- Det hadde smakt mye bedre om man hadde stått her med seier, sier Elyounoussi.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEBUT: Ohi Omoijuanfo fikk sin debut for Norge mot Sverige. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Men jeg synes vi viser gode takter, og at vi har hatt en fin utvikling siden forrige samling. Vi må fortsatt forbedre oss en god del, men det er et steg i riktig retning, mener han.

- Blandet følelse

Også landslagssjef Lars Lagerbäck er godt fornøyd med de to kampene. Han må likevel innse at han fortsatt står uten seier som trener for det norske laget etter tre landskamper.

- Følelsen er litt blandet, naturligvis. Man vil jo alltid vinne, og det føles litt ekstra surt å miste seieren i sluttfasen av kampen, sier landslagssjefen på pressekonferansen etter kampen.

- Totalt sett synes jeg at samlingen har vært bra, for meg i hvert fall. Vi fikk et antall nye spillere som vi har fått se i dette miljøet. Ikke bare på trening, men i kamp. For min del har det vært en bra samling, og jeg synes vi har tatt et klart steg om man ser på disse to kampene, sier Norges svenske sjef.

Lagerbäck syntes det var ekstra godt at Norges mål kom etter den innøvde innkastvarianten som han har tatt med seg fra Island.

- Det spiller egentlig ingen rolle hvordan man gjør målene, men det er alltid bra når man har forberedt og jobbet med visse varianter, som innkastene, og vi lykkes med det, sier han.

- Det fysiske og mentale spiller inn

Likevel bekymrer det ham at Sverige spilte seg inn mot slutten av kampen, og fikk sin utligning ti minutter før slutt.

- Hvorfor skjer det?

- Akkurat det er en kombinasjon av flere saker. Hvor mange, kan vi diskutere. Men naturligvis spiller den fysiske delen inn. Også tror jeg også at det finnes en mental bit. Vi blir litt passive, litt stillestående, og jeg tror også Sverige øker sin intensitet litt, svarer Lagerbäck til Nettavisen.

- Dessverre blir det litt sånn med den mentale biten. Når et lag leder 1-0, vil man helst ikke gjøre noen feil, og man blir litt forsiktige. Og de andre trykker på litt mer. Likevel skaper de ikke så mange målsjanser. Sverige har nesten ingen virkelig klare målsjanser, mener landslagssjefen.

Frekt fra Maars Johnsen

Første omgang startet nokså rolig på Ullevaal, med to lag som tydelig manglet sine aller beste spillere. Men underholdende skulle det bli etter hvert likevel.

Den første norske sjansen kom etter et snaut kvarters spill. Moi lempet ballen over de svenske forsvarerne og mot Bjørn Maars Johnsen, som hadde skaffet seg et forsprang, og Hearts-spissen forsøkte seg med en chip over Sverige-keeper Kristoffer Nordfeldt.

Forsøket var imidlertid litt for løst, og Swansea-keeperen hadde en relativt grei jobb med å holde kula i fast grep.

Sju minutter senere forsøkte Anders Trondsen seg med skudd fra distanse, og det gikk et lite gisp fra Ullevaal-publikummet da ballen snek seg utenfor stolpen. Uansett burde Trondsen muligens dratt med seg Per Egil Flo, som kom på et stormende løp på venstrekanten, i stedet for å skyte.

Klikk på bildet for å forstørre.

AKTIV: Mats Møller Dæhli var aktiv mot Sverige på Ullevaal, med både gode og mindre gode involveringer. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Like etterpå var det Bjørn Maars Johnsen som forsøkte seg fra samme hold, og denne gangen måtte Nordfeldt slå til hjørnespark.

Ropte på straffe

Norge hadde festet et lite grep om kampen, men det var fortsatt ikke noen store målsjanser å skrive hjem om fra Ullevaal.

En drøy halvtime var spilt da svenskene, for første gang gang på en god stund, bygget opp et godt angrep. Vujtir Claesson var plutselig spilt alene gjennom, men med Per Egil Flo etter seg falt 25-åringen pladask i bakken.

Krasnodar-spilleren slo fortvilet i bakken da den polske dommer Danuel Stefanski vinket spillet videre, men tv-bildene viste tydelig at Claesson sparket i bakken og hadde ingen som helst grunn til å klage over noe som helst.

Første omgang så ut til å ebbe målløst ut i sanden, men en feil fra Mats Møller Dæhli ga svenskene en god mulighet på kontring. Et helhjertet returløp fra Jonas Svensson blokkerte imidlertid Christoffer Nymans avslutning, og i stedet satte de norske guttene inn en sluttspurt i den første omgangen.

Og de skulle få sin belønning.

Mois første landslagsmål

Først burde Mats Møller Dæhli gitt det norske laget ledelsen, etter herlig forarbeid av Jonas Svensson og Bjørn Maars Johnsen. Førstnevnte tråklet seg inn i svenskenes 16-meter, leverte ballen tilbake med hælen til Maars Johnsen, som fyrte av. Keeper Nordfeldt reddet, men på returen kunne Dæhli bare bredside ballen inn i nesten tomt mål. Men St. Pauli-spilleren fikk for stor ryggsekk og brente ballen over mål.

To minutter senere kunne likevel Ullevaal Stadion juble for scoring.

Et langt innkast fra Håvard Nordtveit ble aldri helt klarert av svenskene, og ballen dalte ned hos Moi Elyounoussi. Han brente til på volley, keeper Nordfeldt var dekket, og sisteskansens forsøk på en benparade mislyktes helt.

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅL: Det norske laget jubler for Mois 1-0-scoring. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

- Dette innkasttrekket som han har snakket så mye om at vi skal bli gode på...Her vinner vi den første duellen og biter oss fast, og så er Moi Elyounoussi der med den presise høyrefoten som banker inn 1-0 for Norge, kommenterte TV Norges Kenneth Fredheim.

Dermed kunne Moi juble for sitt første landslagsmål i sin åttende landskamp, og Norge kunne gå til pause med 1-0.

- Vi produserer mest

- Det som er gledelig er den energien vi hadde i den forrige kampen, den stiger utover omgangen. Vi produserer mest, mente TV Norges fotballekspert Thomas Myhre i pausen.

- Det er ikke alt for høyt tempo, men vi må fortsette i samme bane.

Lars Lagerbäck gjorde tre bytter ved pause, og satte Gustav Valsvik, Ole Kristian Selnæs og Ohi Omoijuanfo inn for henholdsvis Håvard Nordtveit, Sander Berge og Alexander Søderlund.

Og bare få minutter ut i andre omgang kunne Stabæk-spissen Ohi få sin scoring allerede i landslagsdebuten, da han ble spilt vakkert gjennom av Mats Møller Dæhli, men en blokkering fra Filip Helander hindret spissen fra å score.

Tempoet som Thomas Myhre skrøt av i pausen holdt Norge gående, og midtveis i omgangen var Mats Møller Dæhli nær ved å dunke inn 2-0 med hodet etter et flott forarbeid av Jonas Svensson, men en god enhåndsredning av Kristoffer Nordfeldt sørget for at det bare ble hjørnespark.

Men Sverige var ikke helt ufarlige, de heller.

Sen utligning

De blå og gule var stadig på visitter innenfor Norges 16-meter, men som regel var det den siste pasningen som ikke ble presis nok. Og de gangene svenskene kom til avslutning, hang en våken Ørjan Håskjold Nyland med på notene.

Men ti minutter før slutt fikk svenskene sin utligning.

Etter å ha trykket litt mot det norske målet fikk svenskene corner, og innbytter Samuel Armenteros raget høyest inne i feltet. I sin første landskamp dunket 27-åringen inn utligningen, og dermed ble Lars Lagerbäck frarøvet sin første seier som norsk landslagssjef.

Flere mål ble det nemlig ikke, og det norske landslaget sitter igjen med noen svar, men fortsatt mange spørsmål, etter de to landskampene den siste uka.

KUNST: Sjekk Ødegaards trylling i Nederland

HTML EMBED

Følg Nettavisen Sport på Snapchat!

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.