RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NETTAVISEN MØTTE LAGERBÄCK: Den norske landslagssjefen snakket blant annet om kritikken etter tapet mot Nord-Irland.
NETTAVISEN MØTTE LAGERBÄCK: Den norske landslagssjefen snakket blant annet om kritikken etter tapet mot Nord-Irland. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Lagerbäck om kritikken fra Riise: - En kompliment

Sist oppdatert:
Mirakelmannen Lars Lagerbäck (68) skal gi Norge fotballtroen tilbake, men han rakk ikke engang å fullføre sin første kamp før kritikken haglet.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): - Jeg har fått med meg det! sier Norges landslagstrener i fotball, Lars Lagerbäck.

Han lener seg godt tilbake i stolen inne i Grane-losjen på Ullevaal stadion. Svenskens steinansikt beveger knapt en mine, men vi får likevel inntrykk av at han biter seg merke i hvert ord og hvert spørsmål.

68-åringen fikk en marerittstart på jobben som norsk landslagssjef da det ble 2-0-tap borte mot Nord-Irland i debuten og til tross for at trenerens inntog i norsk fotball ble møtt med positivitet, var det ikke så mye positivt å spore i prestasjonen mot nordirene i VM-kvalifiseringen.

Norge så fortsatt ut som, vel, Norge, ute på en fotballbane.

Lagerbäck la seg flat i etterkant av kampen og tok på seg mye av skylden for den bleke prestasjonen. Treneren uttalte blant annet at det var hans jobb å påse at spillerne hadde rett holdning inn mot slike kamper.

Akkurat den uttalelsen falt tidligere landslagsprofil John Arne Riise tungt for hjertet og han var ikke nådig da han fyrte løs i podcasten Toppfotball.

Riise var tydelig på at det ikke er trenerens jobb å ta på seg den skylden.

- Det er det faen ikke. Utad ser det dumt ut, for det viser at spillerne ikke har rett holdning til kamp. Hvis ikke de som spiller med flagget på brystet klarer å ha rett holdning til kamp, da må de bare komme seg hjem.

- En kompliment

Det er nettopp dette utspillet Lagerbäck har «fått med seg».

- Det er egentlig en kompliment til meg at Riise mener det er spillernes ansvar, mer enn mitt. Og ja, spillerne har et ansvar, men det har jeg også. Det er mitt ansvar at de forstår hva vi skal gjøre og det er mitt ansvar at de som er tatt ut har de rette holdningene. Som trener kan du aldri frasi deg det ansvaret, sier Norges landslagssjef i intervju med Nettavisen.

- Du må alltid analysere deg selv, og gjør du ikke det, tror jeg ikke du er en bra leder i det hele tatt. Når det kommer til kamper så har vi alle et stort ansvar, selvsagt, men jeg har definitivt et ansvar for den prestasjonen vi viser på banen og hvilket resultat vi får, ellers behøver vi ingen ledere.

I forkant av møtet med Nord-Irland samlet Lagerbäck de norske spillerne til treningsleir i London. Der fikk han muligheten til å bli bedre kjent med de som var tatt ut i troppen og fortelle om sine planer for landslaget.

Svensken sier han opplevde det som en meget bra samling og er uenig med Riise når det kommer til det at spillerne har dårlige holdninger.

- Jeg forsøker å se helheten, sier Lagerbäck.

- Hvis du ser på forberedelsene i uken før kampen, og selve kampen, så kan jeg ikke klage på spillernes arbeidsinnsats og hva de forsøkte å gjøre. Spillerne kan alltid gjøre tekniske feil og ta dårlige avgjørelser i visse situasjoner, men selve holdningen kan jeg ikke klage på i det hele tatt.

Igjen legger svensken i stedet «skylden» over på seg selv.

- Derimot tok jeg en del feilbeslutninger ...

- Hvilke beslutninger snakker du om da?

- Når jeg ser tilbake, så ble det kanskje litt mye informasjon. Vi fokuserte nok litt for mye på angrepstreningen. Det var masse nye inntrykk. Det er en menneskelig reaksjon, tror jeg, og alle disse nye inntrykkene hadde nok en del å si for at første omgang så ut som den gjorde, sier treneren.

- Skal være kritiske

Riise var langt fra den eneste som langet ut mot landslaget i forbindelse med Nord-Irland-tapet. Kjetil Rekdal satt på kommentatorplass som ekspert for Eurosport under selve kampen, og den tidligere landslagsprofilen var heller ikke nådig i dommen mot «våre beste menn».

Pisse dårlig, var Rekdals nådeløse dom etter en tafatt første omgang der nordirene tok ledelsen før to minutter var spilt og senere la på til 2-0.

Rekdals krasse kritikk ble lagt godt merke til og den tidligere Vålerenga-treneren «trendet» på nettsamfunnet Twitter den kvelden.

Lagerbäck trekker imidlertid bare lett på skuldrene av slikt.

- Det har jeg ingen som helst synspunkter om. Det er en del av jobben til media, det å uttrykke det de mener og tenker. Sånn er livet.

- Alle har sin oppfatning. Jeg hører på de menneskene jeg arbeider med, de jeg har respekt for og tro på. Om Rekdal, en person jeg verken samarbeider med eller kjenner på det ene eller andre viset, er blant disse, vil jeg ikke gå nærmere inn på.

Landslagssjefen dukker likevel ikke unna kritikken fra ekspertene og har full forståelse for at den kommer i etterkant av et slikt tap.

- Vi leverte et dårlig resultat, så jeg har forståelse for at det finnes mennesker som er kritiske, og det skal de være. Har vi ikke vunnet, kan vi ikke skylde på noe, for da har vi ikke gjort en god nok prestasjon.

En drøy måned etter tapet i Belfast har Lagerbäck brukt mye tid på å analysere og finne ut av hva som gikk galt i nettopp den kampen.

Han har stor tro på at det vil bli bedre, men vet det vil ta tid.

- Det var mye som gikk riktig galt, egentlig. Jeg har aldri vært med på en kamp med så få målsjanser. Det kommer jo litt an på hvordan man vurderer målsjanser, men jeg har landet på at de hadde to sjanser og vi én. Det er veldig uvanlig. Spesielt i første omgang spilte vi ikke som vi hadde håpet og som vi skulle gjøre. Da var vi for enkle i angrepsspillet vårt. Det finnes ting vi kan forbedre både i angrep og forsvar, sier han.

- Hvor lang tid vil det ta før ting sitter som du vil?

. Det er veldig vanskelig å si noe om. Ser man historisk på det, så tok det en tre-fire kamper før ting satt både med Sverige og Island. Jeg har aldri vunnet en førstekamp og med Island tror jeg vi tapte de fire første treningskampene, så vi må regne med at det tar noen kamper. Vi ønsker å gjøre ting på en spesiell måte og det tar tid, mener landslagssjefen.

- Men vi har lagt et bra grunnlag nå. Jeg både håper og tror at vi kan få gode resultater mot Tsjekkia og Sverige.

- Hva har dere gjort etter den kampen?

- Det er mye planlegging og vi har analysert den kampen veldig nøye. Jeg har også brukt mye tid på å planlegge teammøter og treningene på de samlingene som kommer. Det er det vi jobber med, Perry  (Per Joar Hansen) og jeg. Vi driver også med oppfølging og forsøker å få enda bedre kunnskap om den gruppen med spillere som er aktuelle, forteller han.

- Det ville vært løgn

Lagerbäck har gjennom mange år nytt stor suksess som landslagstrener. Han ledet Sverige til en rekke mesterskap og ble med rette hyllet som en mirakelmann da han tok Island helt til kvartfinale i forrige EM. Han har også et kortere opphold som landslagstrener for Nigeria på merittlisten.

Mange mener at den svenske ringreven representerer noe av det samme som ga Norge suksess på fotballbanen på 1990-tallet og at han er rett mann til å lede Norge nå, etter flere magre år under Per-Mathias Høgmo.

Mens Høgmo ofte gikk høyt ut med store ord og kompliserte begrep, slår Lagerbäck oss som en langt mer sindig og nøktern mann der han sitter.

SATTE TONEN: Lars Lagerbäck stilte gledelig til intervju, men var ikke interessert i å prate om noe annet enn fotball og jobb. Her sammen med journalist Ole Jonny Eriksrud Hansen.

Under intervjuet med Nettavisen sitter likevel latteren løst og Lagerbäck spanderer på seg en og annen vittig kommentar underveis i praten.

Tonen for samtalen ble imidlertid satt så fort vi kom inn døra.

- Du må gjerne stille meg personlige spørsmål, men jeg kommer ikke til å svare på det, sier Lagerbäck i det vi rister lanken og presenterer oss.

Heldigvis hadde vi ikke planlagt noen spørsmål om verken familien, kjærligheten, eller husarbeid. Det får Fredrik Skavland og Anne Lindmo ta seg av. Vi hadde tatt turen til Ullevaal stadion for å prate om fotball.

Og når det kommer til fotball er det liten tvil om at 68-åringen er kunnskapsrik. Til tross for at han er inne i det som for mange ville vært pensjonsalder, er tørsten etter ny kunnskap fortsatt like stor.

Nå først og fremst om norsk fotball og norske spillere. Han har sett mye fotball fra den norske Eliteserien de siste ukene.

Lagerbäck forteller at han har sett kamper live, på TV og i opptak. Han er likevel verken overrasket eller spesielt imponert over nivået i ligaen.

- Det jeg har sett så langt tilsvarer vel den rankingen vi i de nordiske landene har, må jeg si. Sett bort i fra FC København, så ligger vi der vi ligger i de nordiske ligaene. Sier jeg noe annet, ville det være løgn. Vi tilhører ikke akkurat de ledende ligaene i verden, slår treneren fast.

- Det er egentlig ikke noe som har overrasket meg i Eliteserien. Jeg har sett en del norske, svenske, islandske og danske kamper gjennom årene, og de nordiske lagene ligger der de ligger. Både når det gjelder lagprestasjon og individuelle prestasjoner i disse ligaene, mener han.

- Aldri så lenge jeg lever

Veteranen har likevel latt seg imponere av noen spillere og trekker blant annet fram Stabæks Ohi Omoijuanfo som en spiller han nå har i kikkerten, men påpeker at det kreves noe helt spesielt for at en spiller, som til daglig holder til i Eliteserien, skal bli aktuell for landslaget hans.

- Du må være toneangivende i en nordisk liga for at du skal være aktuell for et landslag. Det er ingen tvil om at spillerne tjener på å havne i en bra liga og en bra klubb, det utvikler spillerne å være i et tøffere klubbmiljø.

- Men sammenligner du med Island, så hadde vi flere spillere fra de nordiske ligaene. Det handler om å finne et spillsystem som du tror kan være gunstig og så handler det om å finne typer som passer den stilen.

Lagerbäck sporer raskt over fra å prate om Eliteserien til å prate om spillestil. Det skal vise seg at Lagerbäck er glad i å prate om nettopp det.

Han trekker fram hvordan struktur og samhandling er nøkkelen for at de antatt svakere lagene skal kunne yppe seg mot de sterkere og vi tolker det dit hen at Lagerbäck til syvende og sist mener det ikke spiller noen stor rolle hvor du spiller, så lenge du har kvaliteter som passer hans system.

Han spanderer også en rask leksjon på Nettavisens utsendte, men aner vi en aldri så liten undervurdering av vår egen selvoppskrytte kompetanse?

TYDELIG SPILLESTIL: Mange mener at Lars Lagerbäcks filosofi minner mye om det som ga Norge suksess i fotball på 1990-tallet.

- Når du vurderer spillere i en kamp, så følger du sikkert ballen hele tiden, men spillerne har ofte ballen kun 30-40 sekunder om gangen, så mye av den innsatsen de gjør i en kamp er uten ball. Vi kan kompensere det at de ikke har den samme individuelle teknikken, hurtigheten og andre ting som spillere fra større nasjoner med et bra organisert lag, spilleforståelse og bra samhandling. Det har stor betydning og jeg tror mange som følger fotballen ikke får med seg dette. Hvor bra spillerne er uten ball. På den andre siden er de 30-40 sekundene der de har ballen ekstremt viktig.

- Vi kan aldri slå Spania eller Tyskland på deres måte å spille fotball på. Ikke så lenge jeg lever, selv om det ikke er så mange år igjen, gliser han.

En norsk Sigurdsson?

Vi sporer praten inn igjen på Eliteserien og spør om det er noen spillere der som har imponert landslagssjefen. Som nevnt dukker navnet til Ohi Omoijuanfo opp, mannen som har scoret sju mål på seks ligakamper.

- Vi har en bruttotropp og Ohi var ikke i den troppen da jeg startet denne jobben i februar, men det er klart at en spiller som gjør mye mål, er en spiller vi er oppmerksomme på. Men det er ikke sagt at han er klar for å være med i en landslagstropp, det får framtiden vise. Han har startet bra, det har også andre gjort, men de må vise det over tid.

Det er uansett slik at brorparten av den norske landslagstroppen vil bestå av spillere som holder til i utenlandske klubber. Norge er nå bra skodd med folk i både Tyskland og England, samt en del andre nasjoner.

Én som har vist at han holder et høyt nivå over tid, og som er klar for å være med i en landslagstropp, er Stefan Johansen.

Han ble utpekt som norsk kaptein av Lagerbäck før møtet med Nord-Irland og har virkelig blomstret opp i engelske Fulham.

Etter flere år med litt ulike roller på midtbanen, har Johansen nå funnet seg til rette i en ganske fri rolle hos Championship-klubben.

Lagerbäck kan imidlertid ikke love ham en slik rolle på landslaget.

- Slik som det ser ut akkurat nå, tror jeg han kommer til å ha en ganske lik rolle som den han hadde mot Nord-Irland. Der var han den mer offensive av de to sentralt på midtbanen. Han har en veldig fri rolle i Fulham, og den har vel blitt mer fri etter hvert, selv om jeg ikke har fått sett så mange av høstkampene. Men siden jeg begynte å følge ham tett, virker det som statusen hans i klubben har vokst, sier treneren om sin kaptein.

- Jeg har ikke snakket med Stefan enda om rollen han har der, men det ser ut som han har en ganske fri rolle og han har vært veldig god offensivt.

Da Lagerbäck ledet Island til en historisk kvartfinale i EM i fjor, var det Gylfi Sigurdsson som fylte den samme midtbanerollen i det laget.

Landslagssjefen ser for seg at Johansen kan gjøre en lik jobb.

- Hvis Stefan fortsetter å gjøre det bra i Fulham, så er det den rollen som passer ham best. Han er den mer offensive av de to på midtbanen. Men slik vi vil spille, og håper vi kan spille med Norge, så trenger vi to midtbanespillere som kan være bra både offensivt og defensivt.

- Gylfi gjorde et enormt avtrykk fordi han er fantastisk bra på faste situasjoner og bidro mye der, men storheten med ham som spiller er likevel at han er ekstremt god defensivt også. Den rollen tror jeg definitivt Stefan har kvaliteter til å fylle, selv om han ikke er identisk samme spiller som Sigurdsson, forteller den norske landslagssjefen.

- Veldig høy klasse

Når vi først er inne på offensive midtbanespillere, kommer vi heller ikke unna Martin Ødegaard. Unggutten gikk til Heerenveen i vinter, for å få mer spilletid, men har vært litt ut og inn av laget i vårsesongen.

MIRAKELMANN: lars Lagerbäck ledet lille Island til en smått sensasjonell kvartfinale i EM sommeren 2016.

Ødegaard var ikke med i Lagerbäcks første landslagstropp, men svensken sier han følger stortalentet og at han hele veien blir vurdert.

- Han er på listen vår og vi følger han like tett som alle andre spillere.

- Hva må han prestere for å bli tatt ut?

- Siden jeg ikke har sett ham på landslaget tidligere, så bygger mye på det han presterer i Nederland. Han må gjøre det bra over tid der nede.

- Hvordan passer Ødegaard inn i ditt system?

- Gjør han det bra nok i Nederland, tror jeg han passer inn i et hvert system. Han har kvaliteter av veldig høy klasse, og er spesielt god teknisk.

Lagerbäck har allerede vært inne på hvor mye han setter pris på defensive kvaliteter hos midtbanespillerne og selv om Ødegaard enn så lenge ikke er noen utpreget arbeidshest på midtbanen, er svensken likevel ikke i tvil om at Real Madrid-spilleren har forutsetninger for å utvikle seg der.

- Det tror jeg definitivt og er han ikke god nok defensivt, så tror jeg det er det letteste å lære seg som fotballspiller, mener trenerveteranen.

- Først og fremst er Martin en teknisk og offensiv spiller. Spiller du med Martin, så må du ut ifra hvilke kvaliteter motstanderen har balansere laget med egenskaper han eventuelt ikke har. Det er ikke bare å plukke ut en spiller her og en spiller der, du må sørge for å balansere et lag slik at du har best sjanse for å vinne kamper både mot gode og svakere lag.

- Enig i det

Ødegaard er utvilsomt én av dem det har vært snakket og skrevet mest om av norske fotballspillere de siste årene og det er lett å glemme at drammensgutten bare er 18 år. Heldigvis er det ikke bare han vi trenger å sette vår lit til offensivt de kommende årene. Joshua King imponerer stort i Premier League, mens Mohamed Elyounoussi utvikler seg bra i Basel.

Mats Møller Dæhli er også en mann mange håper kan blomstre under Lagerbäcks ledelse og han ble byttet inn, og imponerte, mot Nord-Irland.

Bakover på banen ser det likevel tynnere ut og mange har savnet en leder i de bakerste rekker, en type som Rune Bratseth, Henning Berg eller Brede Hangeland. Etter at sistnevnte la støvlene på hylla har det vært mange utskiftninger og lite kontinuitet i det norske landslagsforsvaret.

Lagerbäck er enig i at vi mangler en slik profil i forsvaret nå.

- Det kan jeg være enig i. Vi er ikke helt der. Men for meg handler forsvar om mer enn to midtstoppere eller en backrekke. Det er hele laget som skal spille forsvar. Uansett om du spiller i forsvar, på midtbanen eller i angrep, så betyr lagets prestasjon mye for den individuelle prestasjonen.

- Mot Nord-Irland gjør vi klare feil defensivt, men jeg føler likevel at vi la et bra grunnlag før den kampen. De prinsippene i det forsvarsspillet jeg ønsker, satt ganske bra, men det finnes ting som kan forbedres, sier han.

Lagerbäcks filosofi når det kommer til forsvarsspill er tydelig, svensken ønsker å spille soneforsvar, og tror det skal være greit å drille inn, selv om det defensive var en akilleshæl for Norge under Høgmos utskjelte regime.

- Det bruker å gå litt fortere å få på plass forsvaret, for det er enklere å spille fotball når du skal forsvare deg, slår landslagssjefen fast.

Tapet mot Nord-Irland betyr uansett at Norges sjanser for å gå videre fra gruppen og kvalifisere seg til VM i 2018 er marginale. Det gjenstår likevel fortsatt fem kamper og de ønsker Lagerbäck først og fremst å vinne.

Norge møter Tsjekkia hjemme allerede 10. juni, mens Aserbajdsjan kommer på besøk til Oslo 1. september. Deretter venter en bortekamp mot Tyskland og en bortekamp mot San Marino. Kvalifiseringen avsluttes mot nettopp Nord-Irland hjemme på Ullevaal stadion 8. oktober.

- Nummer én er fortsatt å vinne kamper. Jeg tror på at man skal skape en vinnerkultur og det gjør gruppen sammen. Det er også viktig å vinne kamper med tanke på rankingen og trekningen av kommende grupper.

68-åringen legger imidlertid til et lite «men ...».

- Når vi er i denne situasjonen så kan vi rotere litt. Jeg synes det er viktig at vi bygger opp en stamme nå av x antall spillere. Vi har så lite tid, så vi må ha en form for kontinuitet. Men slik situasjonen er nå, der vi ikke har en tydelig realistisk sjanse til å gå videre, kan jeg rotere mer på spillere enn jeg ville gjort vanligvis, forklarer landslagssjefen.

Det kan dermed bety muligheter for både Ødegaard og flere andre av de unge lovende spillerne som per nå ligger rett bak de antatt beste.

- Må få spilletid

Vi snakker da om folk som Sander Berge (Genk), Iver Fossum (Hannover), Sander Svendsen (Molde), Rafik Zekhnini (Odd), Fredrik Midtsjø (Rosenborg) og Martin Samuelsen (West Ham). For å nevne noen.

- Er de bra nok kvalifisert, og spillere vi tror at på ikke alt for lang sikt kan bli bra, kan det være en grunn til å gi dem sjansen nå, sier Lagerbäck.

- Men jeg må ta hensyn til U21-lagets sjanser. Kan noen av disse spillerne sørge for at U21 får framgang og går til et sluttspill, er det viktig for spillernes utvikling å få den erfaringen. Det er bedre enn at de sitter på benken på A-laget og får lite spilletid. På den andre siden er det positivt at de får trene med de beste, så det er en del vurderinger som må tas.

De siste årene har landslagets manglende suksess ført til et større press på de unge lovende og hver gang det har gått skeis på A-lagsnivå, har ropene om å gi den neste generasjonen sjansen, vært mange.

Det så vi sist da Høgmos tid som regent gikk langsomt mot slutten.

I den forbindelse har Lagerbäck noen visdomsord å komme med og peker på at klubbvalg og spilletid på et høyt nivå er det han mener er avgjørende for at de lovende ungguttene kan ta steget opp på landslaget.

Med andre ord holder det ikke å bare være ung og lovende i landslagssjefens øyne.

- Det er vanskelig å spå fotballen, slik den er i dag. Min erfaring er at vi må ha et antall spillere på laget som spiller på et høyere nivå enn de nordiske ligaene, hvis vi skal ha framgang. Når vi da snakker om den «neste generasjonen» så handler mye om deres valg hva gjelder klubbtilhørighet og om de lykkes når de går videre fra den norske ligaen. Det er nesten et lotteri, eller, det er det ikke, for er de gode nok, så lykkes de, men unge spillere må gå til klubber der de får spille regelmessig.

I senere år har vi sett et stort antall unge norske spillere friste lykken i utlandet, men mange har havnet i klubber der det blir begrenset med tid på banen og dermed har de aktuelle håpene fort forsvunnet fra radaren.

Det har likevel vært en liten bedring akkurat på dette området.

- Min erfaring er at yngre spillere lider mer av lite spilletid enn de etablerte. En etablert spiller kan leve med lite spilletid noen uker eller en måned, for de er allerede oppe på et visst nivå og vet hva det handler om. For en ung spiller er det mer ødeleggende om de havner i en situasjon der de går ut i ung alder og ikke får spille. Vi skal ikke generalisere, men majoriteten av disse unge spillerne må få spilletid for å utvikle seg videre.

- Vil aldri gjøre det

De siste årene er det imidlertid ikke bare dårlige klubbvalg og lite spilletid som har vært en utfordring når det kommer til unge spillere og landslaget.

Flere av de som har utmerket seg både i den norske ligaen og i utlandet har såkalt dobbel nasjonalitet og kan slik sett velge bort spill for Norge til fordel for et annet landslag, og flere har valgt å gjøre akkurat det.

Eksempler på det er Bersant Celina og Valon Berisha. I årene som kommer vil også flere andre store talenter stå overfor et lignende valg, og allerede nevnte Ohi Omoijuanfo er blant de som har to alternativer, i hans tilfelle Norge og Nigeria.

Akkurat her er Lagerbäck klar på at han ikke kommer til å ta ut noen på landslaget kun for å sikre at de blir norske landslagsspillere i framtiden.

- Jeg skulle aldri ta ut en spiller av den grunn at jeg ville «sikre» ham, slik at han må spille for et visst land. En spiller må være kvalifisert for å komme med. Derimot er det slik at hvis man har et veldig stort talent, kan man kontakte den spilleren og si at han selvklart er aktuell, men jeg skulle aldri ta ut en spiller som ikke var kvalifisert bare for å «sikre» hvilken nasjon han kommer til å spille landslagsfotball for, sier treneren.

- Jeg kan ta ut en spiller som er lovende, og gi ham spilletid, men da gjør jeg det for at han i løpet av en tid, rundt et halvt år, kan bli en veldig god landslagsspiller. Det er den tidsrammen jeg ville satt, fortsetter han.

Lagerbäck mener dagens unge spillere må være tålmodige og tror mange tar forhastede valg rundt landslag fordi spillerne ønsker å bli lagt merke til av større klubber og slik sett sikre seg en god kontrakt i en stor liga.

UTEN SJANSE: Lars Lagerbäck medgir at det er marginale sjanser for at Norge kan ta seg til VM i 2018 og ser mot EM to år senere.

- I et landslag skal du alltid ta ut de beste, og selv om vi er i en situasjon der vi ikke har stor sjanse til å kvalifisere oss på noe vis, selv via playoff, ønsker vi likevel å vinne kamper. Vi skal selvsagt ha en viss langsiktig tenkning, men jeg ville aldri ta ut en spiller bare av den grunn.

- Jeg kan ikke ta ut en spiller bare fordi han kan bli noe på sikt. Dette handler også om spillerens innerste ønsker og vilje. Om han har muligheten til å velge mellom to landslag kan en spiller fort tenke det at kommer jeg med på et landslag tidlig, så kan det være et bedre utstillingsvindu. Men er du egentlig ikke god nok for å komme med på et landslag, så er ikke det et stort nok utstillingsvindu, mener 68-åringen.

Noen av spillerne som har valgt bort Norge, eller vurdert å velge bort Norge, har begrunnet dette med at de er lei av å vente på en sjanse på landslaget og at de føler seg mer ønsket av den «andre nasjonen».

Enkelte av disse har til og med vært innom A-landslaget.

- Kjenner de det sånn, synes jeg ikke de er profesjonelle nok. Men kommer de fra et annet land, eller har foreldre fra et annet land, håper jeg det er den innerste følelsen av hvor de vil spille som avgjør, sier han.

Videodømming

I det vi fordøyer Lagerbäcks siste svar skjærer en stemme igjennom.

- Nærmer det seg snart siste spørsmål?

Det er landslagets mediesjef Svein Graff som bryter inn. Vi har også lagt merke til at toppfotballsjef Nils Johan Semb vandrer fram og tilbake i gangen utenfor Grane-losjen. Lagerbäck må straks tilbake til arbeidet.

Vi hadde forberedt to A4-ark med spørsmål og er i grunn kun halvveis nede på det første arket, men i denne bransjen må vi ta det vi får.

30 minutter kan gå rasende fort.

Graff lar oss i hvert fall skyte inn et siste spørsmål og vi endrer tema på ny. Vi vil vite hva Norges landslagssjef tenker om videodømming.

Dette har blitt et tema den siste tiden, spesielt etter at Cristiano Ronaldo scoret to kontroversielle mål på overtid i Champions League-kvartfinalen mellom Real Madrid og Bayern München. Bayern-trener Carlo Ancelotti var etter kampen klinkende klar på at tiden er moden for videodømming.

Lagerbäck er delvis enig med den italienske sølvreven.

- I bunn og grunn mener jeg det gjelder å finne ut hvordan vi skal gjøre det. Det må ikke gå inflasjon i det, men jeg har sagt tidligere at man må kunne straffe spillere i etterkant for åpenbar filming. Vi må forsøke å finne et system der vi kan bruke videogranskning i de avgjørende situasjonene. Er det mål eller ikke mål? mener 68-åringen.

Lagerbäck er imidlertid usikker på hvordan det skal gjøres.

KNAPT MED TID: Klokka gikk fort da Nettavisen fikk en prat med landslagssjef Lars Lagerbäck.

- Det kan ikke bli en masse diskusjoner og situasjoner. Det vanskeligste spørsmålet er hvem som skal avgjøre om det skal være videodømming. Er det dommeren, eller skal vi, som i amerikansk idrett, få et x antall muligheter til å overklage en beslutning? Prinsipielt er jeg for det, men det er vanskelig å vite hvordan det skal legges opp, mener svensken.

Den amerikanske modellen, der hvert lag får et visst antall muligheter til å overprøve dommerens avgjørelse, har Lagerbäck litt sansen for.

- Det er ikke noe som skulle forlenge kampen spesielt mye, om det sitter en kyndig person foran en TV og tar en avgjørelse. Det kunne blitt bra.

Og dermed var siste ord sagt for denne gang.

Vi takker for praten og Lagerbäck trekker seg raskt tilbake i Bodø/Glimt-losjen, noen dører lenger ned i gangen. Der skal han, assistent Per Joar Hansen og Nils Johan Semb klekke ut en plan for hvordan de skal stoppe kjeften på kritikere som Rekdal og Riise i neste landskamp.

Den er mot Tsjekkia. På Ullevaal stadion. 10. juni. Vel møtt.

Følg Nettavisen Sport på Snapchat!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere