Gå til sidens hovedinnhold

Landslaget som gir nordmenn håp

- Jeg prøver å være forsiktig med å hausse opp 16-åringer, men de har kommet langt.

Det norske fotballandslaget har ikke kvalifisert seg for et sluttspill siden Nils Johan Semb ledet Norge til EM i 2000.

I seks mesterskapskvalifiseringer på rad har Norge feilet.

Fremtiden kan likevel være langt lysere. Nettavisen har tidligere omtalt vårt lovende U21-landslag, som i oktober spiller playoffkamper om EM-plass mot Frankrike.

U21-sjef Per Joar Hansen gikk da så langt som å kalle U21-generasjonen» for «den beste i nyere tid». Det gror også godt lenger nedover i alderstrinnene.

Norge har nemlig et G16-landslag som fremstår som mer talentfulle enn på svært lenge.

Med en tropp bestående av spillere fra 1996-generasjonen har G16-landslaget imponert stort i dette kalenderåret.

Etter 1-2-tap mot Tsjekkia i første kamp, har høydepunktene kommet på rekke og rad. På de elleve kampene i 2012 har G16-landslaget kun ett tap, og har vunnet mot lag som Italia, Danmark og Tsjekkia, samtidig som de har spilt uavgjort mot Englands beste 16-åringer.

- Optimistisk
Landslagssjef for G16, Bård Flovik, ser lyst på fremtiden til det best presterende norske landslaget i 2012.

- Vi har 11 kamper og kun tapt én gang. Uten å ta av for mye, er jeg optimistisk på vegne av dette kullet og denne årgangen. Laget representerer gode ferdigheter, og vi har vært vanskelige å slå. Nå er vi opptatt av å bli mer jevne og spille jevnt på et høyt nivå, sier Flovik til Nettavisen.

- Hva gjør det med unge gutter når de leverer knallsterke prestasjoner mot store fotballnasjoner?

- De synes det er gøy, og de er stolte av å møte lag som England og Italia. Samtidig ser jeg at de ikke står med lua i hånda. De tror på det vi holder på med, skryter han.

- Hvordan vurderer du denne versjonen av G16-landslaget hvis du skal sammenligne med tidligere versjoner?

- Jeg har fulgt 90-kullet ganske tett, som nå tilsvarer U21-landslaget, og jeg har fulgt 92-kullet med Joshua King og Markus Henriksen og de der. De kullene minner mye om dette. 96-kullet er en sterk årgang som kommer, og det er all grunn til å ha selvtillit (før den kommende EM-kvaliken). Jeg ser mange likheter med 96- og 92-generasjonen, men jeg prøver å være forsiktig med å hausse opp 15-16-åringer. Men de har kommet langt, medgir Flovik.

Store fotballnavn
Han er fornøyd med at de talentfulle norske ungguttene har bevist at de kan matche store nasjoner som Italia og England. Likevel mener han at Norge lider under det faktum at vi er et lite land.

- Våre beste spillere kan hevde seg mot de som er bra i Europa, men vi har ikke den jevnheten i troppen mange andre har. Jeg føler meg uansett optimistisk med tanke på jobben norsk fotball gjør. Vi ser fremgang hos enkeltindivider, og ser stadig fremgang i internasjonale kamper, sier han.

I G16-troppen finner man flere kjente fotballnavn. Sondre Løvseth Rossbach (sønn av landslagskeeper Einar Rossbach), Ulrik Yttergård Jenssen (bror til Tromsø-spiller Ruben Yttergård Jenssen), Runar Espejord (sønn av Tromsø-legende Lars Espejord) og Morten Ågnes Konradsen (broren til Godset-spiller Anders Konradsen) har alle genene i orden.

Men Bård Flovik har ikke lyst til å trekke frem enkeltspillere på det talentfulle laget.

- Jeg liker ikke å trekke frem 16-åringer med navn, for det er fortsatt en stor jobb som må gjøres, og det er mange forskjellige egenskaper hos disse gutta, forklarer Flovik.

- Mer trøkk i norsk fotball
Han peker på forskjellige faktorer som forklaring på de gode resultatene G16-laget har hatt i 2012. Mange snakker om at ferdighetene er bedre hos «kunstgressgenerasjonen», men bildet er mer sammensatt, mener Flovik.

- Kunstgress er en del av hele bildet, men også at toppklubbene har profesjonalisert seg, norsk fotball har fått mer kompetanse og det er generelt mer trøkk i norsk fotball. Vi får frem unge, gode gutter. Jeg er også ansvarlig for G17-landslaget, og der er det også mange spennende typer, sier han.

Nå starter snart EM-kvaliken for G16-landslaget. Først må de gjennom kamper mot Malta, Island og Portugal for å komme seg videre til neste kvalikrunde. De to beste lagene og de to beste treerne totalt sett går videre til neste kvalikrunde. Derfra går kun gruppevinnerne videre til EM-sluttspillet, som arrangeres i perioden 5. - 17. mai 2013 i Slovakia.

- Vi er spente på den turneringen som kommer nå. Vi kan ikke tegne en kurs, men ønsker å gå videre fra denne kvaliken samtidig som vi tenker prestasjoner. Så må vi se hvem vi trekker i neste runde, men uansett så har vi ambisjoner om å være så gode at vi går videre, sier Flovik.

- Nå skal vi ut i kvalik, så vi får se hvordan det går der. Jeg er optimistisk på vegne av det norsk fotball totalt sett har bidratt med, avslutter han.

Disse er tatt ut i G16-troppen som skal spille mot Malta, Island og Portugal i EM-kvaliken fra 27.09 - 05.10:
Sondre Løvseth Rossbach (Odd Grenland) - Per Kristian Worre Bråtveit (FK Haugesund) - Ola Lønn Jenssen (Fredrikstad FK) - Rasmus Levin Martinsen (Viking FK) - Bjørn Inge Utvik (FK Haugesund) Ivan Näsberg (Vålerenga Fotball), Izantullah Ahmadzai (Aalesunds FK) - Morten Thorsby (Stabæk Fotball) - Iver Fossum (Strømsgodset) - Morten Ågnes Konradsen (Bodø/Glimt) -Vajebah Sakor (Asker) - Zymer Bytyqi (Red Bull Salzburg) - Runar Espejord (Tromsø) - Tor Andre Skimmeland Aasheim (FK Haugesund) - Ulrik Yttergård Jenssen (Tromsø) Bersant Celina (Manchester City) - Elias Skogvoll (Tromsø) - Joachim H. Eriksen (Start).

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger