RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images / All over Press

Latterliggjør Riises og Hangelands nye sjef

Sist oppdatert:
- Spillerne fikk latterkrampe og lurte på hva i alle dager han holdt på med.

Søndag ble det klart at Rene Meulensteen tar over som manager i Fulham etter at Martin Jol fikk sparken i Premier League-klubben.

Nederlenderen er uerfaren som manager på dette nivået, men hylles for sin tid som førstelagstrener i Manchester United.

- Måten han trener oss på er eksepsjonell. Han er virkelig en av de beste trenerne i verden. Jeg har hatt mange gode trenere, men det er måten han forbereder laget til kamp på. Alle kamper er forskjellige, så hver trening inn mot kamp er bygget opp forskjellig, er skussmålet fra Robin van Persie.

Det er imidlertid ikke alle som er like overbevist om nederlenderens ferdigheter som lagleder. I Anzji fikk han sparken 16 dager etter han ble ansatt, og i Brøndby har 49-åringen alt annet enn en høy stjerne.

Forandret alt
Tidligere i år ga Brøndby-legenden Per Nielsen ut en bok, der han slakter Meulensteen og hans treningsmetoder. Nielsen, som var nybakt dansk seriemester, hadde et lukrativt kontraktsforslag fra Rosenborg, men ble overtalt av Meulensteen til å bli.

Den nederlandske treneren hentet inn to engelske spillere, Mark Howard og Adam Eckersley, som han kjente fra Manchester Uniteds reservelag. Umiddelbart etter ansettelsen, forandret han på de daglige rutinene i den danske klubben.

Alt fra avreisetid til kamper, treningstider og fargene på garderobeveggene ble forandret. Meulensteen mente at grønne farger i stedet for gule på veggene, ville gi spillerne mer ro når de gikk til garderoben til pause.

Nielsen og resten av stallen lurte på hvorfor det var viktig når de trengte å være «på» når andre omgang startet uansett.

Skremte spillerne
Brøndby-legenden legger også ut om treninger der spillerne trikset med ballen før Meulensteen plutselig hoppet fram foran ansiktet deres og ropte «Bø!». Han forklarte dette med at han ville forberede spillerne på bråket som ventet i kamp foran 10-15.000 tilskuere.

Nielsen tror Meulensteen var uforberedt og ikke klar over hvor mange mennesker det faktisk var på ligakamper i Danmark.

- Jeg tror han ble overrasket over det og at han hadde spillere i troppen som var vant med å spille foran så mange mennesker.

På dette tidspunktet begynte Nielsen å lure på hvor viktig rolle Meulensteen egentlig hadde hatt under sin første periode i Manchester United.

Slagsmål på trening
Øvelsene på trening var svake ifølge Nielsen, som kalte dem «barnslig». Han mener flere av øvelsene minnet om det han gjorde da han spilte fotball som barn. Plutselig var nivået på treningen elendig.

Nielsen mener dette er beviset på at Meulensteen ikke var forberedt på nivået i den danske ligaen.

På grunn av svake treninger, begynte stemningen i troppen å bli dårlig og slåsskamper ble stadig mer vanlig på treningsfeltet. Ettersom Meulensteen ikke kunne kontrollere spillerne, endte det opp med noen virkelige slagsmål.

Per Nielsen husker godt en episode der Thomas Rytter taklet en av de engelske spillerne hardt. Ikke lenge etter var Rytter og Thomas Rasmussen i slåsskamp med de to engelske importene. Meulensteen sto paralysert og så på, mens spillerne selv måtte dra kamphanene fra hverandre.

Hvilket dyr vil du være?
Før møtet med Eintracht Frankfurt i UEFA-cupen samlet Meulensteen spillerne til møtet før kampen. Han pekte på én og én spiller og spurte hvilket dyr de ville være på banen. Alle spillerne syntes dette var veldig merkelig og svarte ikke.

Nielsen, som var kaptein, følte at han måtte ta ansvar og svarte at han ville være en slange.

- Nei, nei, Per! Det funker jo ikke. Slanger er treige dyr, vi kan ikke ha slanger i forsvar. Tyskerne kommer til å løpe fra oss, svarte Meulensteen.

- Da får jeg være tiger. Er det ok? spurte kapteinen.

- Det er perfekt. Tigere er modige, raske og sterke. Det er akkurat det vi trenger fra en kaptein, sa nederlenderen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Etter at Nielsen tok ansvar, svarte én etter én spiller hvilke dyr de skulle være på banen, mens Meulensteen tegnet en startellever, med en tiger, en rev, en elefant, en sjiraff og mange andre dyr.

- Dette er herlig, gutter. Vi kan ikke tape i dag. Vi er smarte, raske og lure dyr på banen i dag.

Ifølge Nielsen klarte ingen av spillerne å konsentrere seg da Meulensteen begynte å snakke om det taktiske noen minutter senere. Etter at nederlenderen gikk ut av garderoben begynte alle å le.

- Hva i helvete var det der? lurte de på.

Tapte stygt
Brøndby tapte kampen 4-0 og fikk to spillere utvist. En av de engelske spillerne som Meulensteen hadde hentet (Mark Howard) ble utvist etter å ha skallet ned en Frankfurt-spiller. Etter kampen gikk Thomas Rasmussen hardt ut mot lagkameraten og kalte ham en klovn i pressen.

På neste trening ble Rasmussen plassert på en stol foran resten av troppen og skjelt ut av Meulensteen, som kalte ham en dårlig lagkamerat og venn.

Etter denne episoden og med dyrelagoppstillingen friskt i minne, begynte spillerne å tvile på nederlenderen.

Under Meulensteens tid i Brøndby ble kona hans veldig syk og han måtte pendle mye mellom Danmark og Nederland. På den tiden snakket han mye med kaptein Nielsen på telefon.

- Selv om resultatene er dårlig for øyeblikket, skal vi stå sammen. Ingen skal dra. Vi blir og tar denne fighten, skal Meulensteen ha sagt.

Til tross for en elendig sesong, ble Nielsen svært imponert over denne holdningen fra treneren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trakk seg
I januar 2007 ble det imidlertid klart at Meulensteen hadde sagt opp jobben sin som trener i Brøndby på grunn av kona sin sykdom. Nielsen ble overrasket fordi han nettopp hadde fortalt ham at hun var frisk igjen.

Nielsen føler seg derfor sikker på at nederlenderen brukte sykdommen for å komme seg bort fra klubben. På grunn av hans mislykkede overganger, bestemte ledelsen i klubben seg for å hente inn spillere på egen hånd. Det er trolig grunnen til at han ga seg, mener Nielsen.

Et par uker etter at han sa opp, ga Meulensteen et intervju der han fortalte pressen at ett av hans siste ønsker var å selge Nielsen og tre andre spillere for å hente inn andre. Det skjedde en måned etter at han hadde fortalt Nielsen at de sto sammen i dette.

Meulensteen fortalte også til pressen at Nielsen var en av grunnene til at han ikke lyktes i jobben.

(Kilde: Per Nielsen, Brøndby for evigt?)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere