RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lever på minnene

Sandor Kocsis scorer mot Uruguay i semifinalen i VM i 1954. Keeper Gaston Roque Maspoli er sjanseløs, mens Jose Santamaria ser ballen gå i mål.
Sandor Kocsis scorer mot Uruguay i semifinalen i VM i 1954. Keeper Gaston Roque Maspoli er sjanseløs, mens Jose Santamaria ser ballen gå i mål. (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ungarsk fotball har ligget i dvale i over 20 år. Nå venter de på et mirakel som kan vekke dem.

50 år er gått siden Ferenc Puskas, Sandor Kocsis og alle de andre herjet på fotballbaner over hele verden.

Ungarn vil for alltid regnes som de moralske vinnerne av VM i 1954 etter sitt fantastiske spill helt frem til finalen.

Fjerne minner
Nå er dette bare fjerne minner for ungarske fotballfans. Det samme er landets siste mesterskapsdeltakelse. Det var i VM i 1986 da Peter Disztl skulle hindre motstanderne i å score, mens Lajos Detari skulle servere Josef Kiprich pasningene som sistnevnte skulle sette i mål.

Scoringene kom i 2-0-seieren over Canada og ble signert Marton Esterhazy og Detari selv.

Klubblagene gjorde det også skarpt ute i Europa. Så sent som i 1985 var Videoton i finalen i Uefa-cupen, hvor det ble tap for Real Madrid.

Ingen kan forklare hvorfor det har gått som det har gått for ungarsk fotball.

- Alle, også alle supportere, har sin egen teori om det, men ingen finner det rette svaret eller nøkkelen til suksess. Vi har opplevd et sjokktap nesten hvert år de siste 20 årene. Etter disse fiaskoene, har fansen - som ikke kan glemme vår suksess fra gammelt av, forlangt en ny «revolusjon» i ungarsk fotball, sier Pal Juha til Nettavisen.

Tøft å være landslagstrener
Men suksessen har uteblitt. Og jobben som landslagstrener for Ungarn har ikke vært den man planlegger for fremtiden i. Siden 1996 har Janos Csank, Bertalan Bicskei, Imre Gellei, Lothar Matthaus, Peter Bozsik og nå Peter Varhidi forsøkt seg i stillingen.

- Landets hardeste jobb er å være landslagstrener. Vi har hatt nok av dem de siste ti årene, uten spesielt gode resultater, forklarer den ungarske fotballjournalisten.

Nå lever ungarerne på minner fra fjern fortid, men det har vært noen få lyspunkter.

- Det beste landslaget har gjort var da Janos Csank førte laget til playoff til VM i 1997, men der ble det tap 1-12 over to kamper for Jugoslavia. På klubbnivå klarte Ferencvaros å kvalifisere seg til gruppespillet i Mesterligaen i 1994/95-sesongen. De spilte uavgjort mot Real Madrid og slo Grasshoppers. Små suksesser som vi ikke glemmer. Men det kan ikke sammenlignes med VM-sølvet i 1954, forklarer Juha.

«Stjernene» i bakgårdsklubber
Tiden hvor Ungarn hadde sine beste spillere i de beste klubbene i Europa er for lengst historie. Nå er utenlandsproffene stort sett stasjonert i The Championship.

Les:Tor Kristian Karlsens blogg om Ungarns lag

- Vår beste spiller, Zoltan Gera, spiller for et andredivisjonslag, West Bromwich Albion. Men vi har også noen som spiller i Bundesliga, sier Juha.

Men med Hannover 96-spilleren Szabolcs Huszti ute av troppen etter en krangel med trener Peter Varhidi, er det bare forsvarsspilleren Zoltán Szélesi som spiller i Bundesliga i øyeblikket. 18 år gamle Attila Filkor har Inter som klubb, men har til nå måttet ta til takke med spill for klubbens juniorlag.

Nå drømmer magyarene om en ørliten opptur. Selv en seier over Norge ville spre glede over Pustaens sletter.

- Selv den minste suksess vil bli feiret ettersom landslaget ikke har gitt fansen noen glede de siste årene. Folket elsker fotball og er stolt av historien vår og jeg tror alle har et håp om at vi skal ha et stort lag igjen i fremtiden, men ingen snakker om det. Tålmodighet er ikke ungarernes sterkeste egenskap. I øyeblikket savner folket viljen til å kjempe fra spillerne som var på banen mot Hellas. Derfor er fansen så skuffet nå, avslutter Juha.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere