RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Cupfinalen for herrer 2017

Lillestrøm cupmestere i 2017


I OFFSIDE: Simen Kind Mikalsen jubler etter å ha sendt Lillestrøm i ledelsen etter et drøyt minutt mot Sarpsborg 08. Målet skulle imidlertid aldri ha vært godkjent.
I OFFSIDE: Simen Kind Mikalsen jubler etter å ha sendt Lillestrøm i ledelsen etter et drøyt minutt mot Sarpsborg 08. Målet skulle imidlertid aldri ha vært godkjent. Foto: Lars Opstad (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Kanarifuglenes pangstart skulle vise seg å avgjøre cupfinalen.

LILLESTRØM - SARPSBORG 08 3-2:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Cupfinalen i fotball har ofte en tendens til å bli et lite antiklimaks, med få sjanser, liten risiko og lite mål. Kampen mellom Lillestrøm og Sarpsborg 08 var det stikk motsatte.

En ellevill affære endte til slutt med 3-2-seier til Lillestrøm, i det som var en thriller fra første spilleminutt.

BØRS: Slik spilte lagene i cupfinalen

Og til slutt skulle det vise seg at en horribel feil av dommerteamet allerede etter ett minutt skulle bli matchavgjørende. En offside-plassert Simen Kind Mikalsen satte inn 1-0 helt i starten av kampen, og 2-0 kom mindre enn ti minutter senere.

Det klarte aldri Sarpsborg 08 å svare helt på, og Lillestrøm holdt altså unna og kunne juble over 3-2-seieren.

- Direkte svakt

Stadionuret på Ullevaal hadde så vidt passert ett minutt da den gule svingen eksploderte. Simen Kind Mikalsen prøvde seg på et raid langs venstrekanten, men fant ingen gule foran mål. Sarpsborg så ut til å ha kontroll på ballen, men klareringen gikk rett i Erling Knudtzon og i beina på Kind Mikalsen.

Han sto plutselig alene med keeper, og lot seg ikke be to ganger. 24-åringen banket ballen i mål, og Lillestrøm hadde fått drømmestarten de bare kunne håpe på.

Problemet var at Kind Mikalsen sto i en klar offside da klareringen gikk inn i lagkameraten. Målet skulle aldri ha vært godkjent.

- Det er svakt, direkte svakt, av assistentdommer, var dommen fra NRKs ekspertkommentator Tom Nordlie.

- Bryr meg fint lite

Etter kampen er ikke Kind Mikalsen spesielt opptatt av om målet hans aldri burde vært godkjent.

- Jeg har ikke sett bildene, og jeg bryr meg fint lite om jeg var i offside. Hvis folk sier at jeg var i offside, var jeg vel det. Men det får dommeren ta på sin kappe, sier Kind Mikalsen til Nettavisen.

Han skjønner at både Sarpsborg-spillere og -supportere kan la seg frustrere over måten 1-0-målet kom på.

- Hvis det er sant det tv-bildene sier, skjønner jeg veldig godt at de er frustrerte over det, sier mannen som sto bak 1-0-målet.

Han forteller at begynnelsen på kampen var bedre enn noen av Lillestrøm-spillerne kunne drømt om på forhånd.

DOMMERFEIL: Tv-bildene viste tydelig at Simen Kind Mikalsen sto i offside da han fikk ballen og kunne dunke inn 1-0 etter et drøyt minutt. Bilde med tillatelse fra NRK.

- Det føles litt surrealistisk. Men vi har en plan, og vi følger den til punkt og prikke. Da klarer vi å sjokkere dem, heldigvis. Det virker som om de ikke er helt klare for det. Da er vi effektive og klarer å sette inn to der. Og heldigvis klarer vi å holde det ut, sier Kind Mikalsen.

Sterke reaksjoner på Twitter

Også på Twitter kom det sterke reaksjoner på det tidlige målet.

«Cupfinalen starter med en skandale av en dommerfeil!! Er det mulig?? Hva er det du ser linjemann??» skrev John Arne Riise, og fulgte opp med:

«Når du som linjemann ikke ser en så klar offside?? Nei da er det bare å gi opp! Fryktelig at noe slikt skal ødelegge!»

For avgjørelsen ødela, det var ikke tvil om annet.

Plutselig måtte Sarpsborg 08 endre kampplanen og begynne å jage etter en utligning. Det etterlot store rom bakover på banen. Og det er skummelt mot et kontringslag som Lillestrøm.

Dobling av ledelsen

Etter ti minutter var kanarifuglene på farten igjen. Igjen ble det rot i Sarpsborg-forsvaret innenfor 16-meteren, og igjen klarte ikke laget å få ballen unna. I stedet datt den ned i beina på Mats Haakenstad.

Vestfoldingens skudd var en kopi av Kind Mikalsens 1-0-mål, bare fra motsatt side. To Sarpsborg-forsvarere kastet seg for å blokkere, men verken de eller keeper Anders Kristiansen klarte å hindre dobling av ledelsen.

Styort tyngre start for Sarpsborg 08 var det vanskelig å se for seg.

Og Lillestrøm var i støtet nå. Fem minutter senere endte et svakt Kristiansen-utspill til slutt opp hos en brennhet Kind Mikalsen ute på høyrekanten. Han slo presist inn foran mål der Erling Knudtzon kom stupende, men avslutningen traff keeperen og Sarpsborg fikk ryddet unna.

Der og da var det fryktelig gøy å være Lillestrøm-supporter, mens sarpingene bak Anders Kristiansen ikke lot til å kose seg så voldsomt.

Men de blåkledde ville ikke gi seg så lett.

Ny spenning

Midtveis i første omgang drev Ole Jørgen Halvorsen framover. Kantspilleren hadde prøvd seg med noen skuddforsøk allerede, men denne gangen gikk avslutningen fra drøyt 16 meter rett i Frode Kippe. Det førte imidlertid til at kula ble lagt herlig til rette for Patrick Mortensen, og dansken viste ingen nåde. Han bredsidet ballen inn bak en sjanseløs Arnold Origi, og dermed var det kamp igjen på Ullevaal Stadion.

Det var kamp, og det var trøkk, og var flere situasjoner der dommer Ola Hobber Nilsen skulle få prøvd seg.

To minutter etter reduseringen rotet nemlig Lillestrøm det til i eget forsvar, og Krepin Diatta var plutselig alene mot keeper Origi. Midtstopper Marius Amundsen forsøkte å rette opp i egen feil, og kom med en liten arm over Diatta slik at angriperen falt i avslutningsøyeblikket. Dommeren valgte imidlertid ikke å blåse straffe, og de påfølgende forsøkene fra Ole Jørgen Halvorsen og Patrick Mortensen ble begge blokkert av oppofrende LSK-ere.

Tv-bildene viste at Diatta muligens falt litt for enkelt, og at dommer Hobber Nilsen antakelig tok en riktig avgjørelse da han lot spillet gå videre.

Kippe, selvfølgelig

Og det var først nå, når kampen nærmet seg en halvtime gammel, at den satt seg litt. Sarpsborg-spillerne hadde fått ristet av seg åpningssjokket, og det så ut til å gå opp for dem at de fortsatt hadde god tid på å få inn en utligning. 

Dermed var det blåtrøyene som kontrollerte spillet, mens Lillestrøm på sin side ventet på de rette kontringsmulighetene.

Lagene gikk til pause med 2-1 til Lillestrøm, og starten på andre omgang var jevnspilt. Men så, 13 minutter etter hvilen, steg en kaptein høyt til værs og stanget inn 3-1 til kanarifuglene.

GRUNN TIL Å JUBLE: Kanarifansen hadde mye å juble for på Ullevaal.

Frode Kippe undertegnet nylig en ny ettårskontrakt med Lillestrøm, hvilket betyr at 39-åringen blir å se i den gule drakta også i 2018-sesongen. Men selv om cupfinalen dermed ikke ble Kippes avskjed med klubben, betyr ikke det at kapteinen ikke ville sette sitt preg på finalen.

En corner ble slått inn av Simen Rafn, og hvem andre enn Kippe steg høyt til værs inne i feltet og stanget inn 3-1.

Kippe begge veier

Men kampen var ikke avgjort av den grunn, og Frode Kippe skulle markere seg foran eget mål også. Seks minutter etter 3-1-målet fikk Kristoffer Zachariassen til en sleivete avslutning. Ballen gikk rett i Frode Kippe, og Arnold Origi var utmanøvrert.

Dermed var det 3-2, og selvmålet av Kippe sørget for ny spenning i kampen.

Nå bølget det skikkelig begge veier, med fornyet Sarpsborg-håp samtidig som Lillestrøm ante store muligheter på kontring. Da klokka passerte 70 minutter var Erling Knudtzon helt alene gjennom, men en utrustende Anders Kristiansen fikk avverget forsøket.

Origi storspilte mot slutten

Men Sarpsborg-mulighetene var store, de også. Ti minutter før slutt landet et Sarpsborg-innlegg på hodet til Ole Jørgen Halvorsen, og keeper Origi måtte ut i full strekk for å fiste ballen over tverrliggeren og til corner. 

Tre minutter før ordinær tid var over var det innbytter Jonas Lindbergs tur til å prøve seg, men headingen fra kort hold ble igjen reddet av Origi.

Idet klokka passerte 90 minutter fikk nevnte Lindberg en ellevill mulighet, da han tråklet med seg ballen og kunne avslutte uhindret fra sju-åtte meter. Men keeper Origi sto frem for tredje gang på kort tid, var kjapt nede, og holdt ballen i et sikkert grep.

To minutter på overtid havnet en ny gigantisk Sarpsborg-sjanse noen centimetere utenfor stolpen.

Dermed ble det med forsøkene for Sarpsborg, som må ta den tunge turen hjem til Østfold vel vitende om at cupgullet glapp for andre gang på tre år.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere