RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høgmo tok ut ny landslagstropp

NY TROPP: Per-Mathias Høgmo tok ut troppen til landskampene mot Estland og Finland.
NY TROPP: Per-Mathias Høgmo tok ut troppen til landskampene mot Estland og Finland. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Landslagssjefen tok ut ny tropp og blåste liv i gammel debatt.

ULLEVAAL (Nettavisen): Tirsdag offentliggjorde landslagssjef Per-Mathias Høgmo troppen som skal spille privatlandskamper mot Estland og Finland i mars.

Han har tatt ut 22 mann, og den siste plassen vil fylles etter helgens kamper. (Se hele uttaket nederst i saken). Landslagssjefen har gjort noen endringer fra uttaket til Ungarn-kampene, men han har i det store og hele beholdt stammen.

- Vi har fortsatt et relativt ungt lag. Det er naturlig at det bygges videre på den troppen. Det er lenge siden vi har hatt så stor spillereksport i Norge som nå. Jeg kan ikke huske sist det var så mange unge som var ute og markerte seg, sier Høgmo.

To spillere Høgmo bekrefter at ville vært i troppen om de ikke var skadet er for øvrig Alexander Tettey og Markus Henriksen.

Les også: Derfor vurderer ikke Høgmo Celina for landslaget lenger

Ingen Fossum

En mann som det var knyttet spenning til på forhånd, har ikke blitt tatt ut. Iver Fossum, som har spilt seg inn på laget i Hannover i Bundesliga, har i stedet blitt plassert i U21-troppen.

- Han har markert seg positivt på et lag som sliter. Det er gledelig. Vi valgte å han inn på U21-laget. Iver får god matching der, sier Høgmo.

Saken fortsetter under pollen


Også Mohamed Elyounoussi og Veton Berisha, som begge var tatt ut til de skjebnesvangre Ungarn-kampene, ble plassert i U21-troppen.

- Det er stor konkurranse om plassene, kommenterer Høgmo.

Ballkunstneren Martin Samuelsen (Peterborough) fikk heller ikke plass i A-troppen, og skal spille U21-kampene mot Nederland og Spania.

Høgmo har likevel funnet plass to spillere som kan få sine første A-landskamper i den norske troppen: Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson, begge fra Rosenborg. Svensson har vært tatt ut tidligere, men aldri fått spilletid.

- Midtsjø er en dyktig toveisspiller, han er dyktig foran ballfører, sier Høgmo.

Dessuten er Joshua King, som Høgmo fikk mye kritikk for ikke å ha tatt ut til Ungarn-kampene, Adama Diomande og Ruben Yttergård Jenssen inn på laget fra sist uttak.

Kontringsspillet

Privatlandskampene mot Estland og Finland blir de to første etter fadesen mot Ungarn, der Norge ikke klarte å kvalifisere seg til sommerens EM-sluttspill i Frankrike.

Fakta: Landskamper i 2016

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Terminlisten for A-landslaget i fotball ser slik ut per 15. mars:

24. mars: Estland - Norge, privatlandskamp
29. mars: Norge - Finland, privatlandskamp
29. mai: Portugal - Norge, privatlandskamp (NB! Kun utenlandsproffer, Tippeliga-runde sammme dag)
1. juni: Norge - Island, privatlandskamp
5. juni: Belgia - Norge, privatlandskamp
4. september: Norge - Tyskland, VM-kvalik
8. oktober: Aserbajdsjan - Norge, VM-kvalik
11. oktober: Norge - San Marino, VM-kvalik
11. november: Tsjekkia - Norge, VM-kvalik

Kilde: Fotball.no

Fram mot VM-kvalifiseringen til høsten har Høgmo et par punkter på blokka si, for hva han vil det norske landslaget skal bli bedre på.

- Vi skal kneppe til ytterligere i kontringsspillet, og bli flinkere til å vurdere når vi skal ta kontringer, sier Høgmo.

Les stort intervju: Høgmo etter den massive kritikken: - Kom kanskje feil ut

Vil spille høst-vår

Høgmo benyttet samtidig anledningen til å si relativt klart ifra om at norsk fotball bør legge opp sesongen som konkurrentene i resten av Europa.

- Kanskje må vi ha en kulturendring i tankegodset vårt. Danskene endrer seriesystemet sitt av en grunn. Vi og Sverige har ikke gjort det. Vi må diskutere dette, det synes jeg er viktig. Vi kommer til å spille viktige kamper i mars, februar og november i fremtiden. Vi må ta dette på alvor og diskutere det for å finne ut hvordan vi kan bli bedre totalt sett.

- Jeg ser ikke en eneste annen idrett i verden hvor man skal konkurrere på øverste nivå hvor man har en annen terminliste nasjonalt enn internasjonalt. Vi må ha en lyst til å bli med på endringen, forteller Høgmo.

Landslagssjefen fnyser da det kommer spørsmål om man ikke også må tenke på tilskuernes ve og vel.

- Da hadde det ikke vært et menneske og sett på Premier League. Det er surere å være kamp i England enkelte tider under sesongen, nesten mer enn jeg noen gang har opplevd i Norge. Dessuten står det 110.000 mennesker i Holmenkollen i minusgrader, og sludd og tåke, da skal vi ikke være så redd for det, sier Høgmo.

Dette er troppen:
Rune Jarstein
Andre Hansen
Ørjan Nyland

Haitam Alesaami
Jo Inge Berget
Valon Berisha
Adama Diomande
Omar Elabedellaoui
Vegard Forren
Even Hovland
Ruben Yttergård Jensen
Stefan Johansen
Joshua King
Martin Linnes
Fredrik Midtsjø
Håvard Nordtveit
Ole K. Selnæs
Per Ciljan Skjelbred
Stefan Strandberg
Jonas Svensson
Alexander Søderlund
Martin Ødegaard

Norge møter Estland i Tallin 24. mars og Finland på Ullevaal Stadion 29. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere