Liverpools Mohamed Salah er i fyr og flamme om dagen. Tirsdag var egypteren involvert i det meste, og scoret to mål, da de røde fra Merseyside vant med 5-2 over Roma i Champions League-semifinalen.

26-åringen har vært en eventyrlig suksess siden han kom til Liverpool fra nettopp Roma for rundt 42 millioner euro i fjor sommer.

Tallene taler for seg: På 47 kamper denne sesongen har Salah scoret utrolige 43 mål for Liverpool. 31 av dem i ligaen, ti i Champions League, ett i cupspill og ett i kvalifiseringen til Champions League.

På rekordjakt

Det betyr at Liverpool-stjernen allerede har tangert rekorden for antall ligamål i løpet av én Premier League-sesong over 38 kamper. Salah deler nå rekorden på 31 mål med Luis Suarez, Alan Shearer og Cristiano Ronaldo, men Liverpool har fortsatt noen ligakamper igjen og det er store sjanser for at egypteren vil stå med rekorden alene etter sesongen.

26-åringen har også muligheten til å slå rekorden til Alan Shearer og Andy Cole fra den tiden det ble spilt 42 ligakamper per sesong i Premier League. De to spissene har den rekorden med 34 mål på én sesong.

Salah har allerede blitt kåret til årets spiller i Premier League.

I Liverpool-kretser snakkes det også om at Salah nå kan slå Ian Rushs utrolige klubbrekord for antall mål totalt over én sesong. Waliseren nettet hele 47 ganger i 1983/84-sesongen, mens Salah altså står med 43 mål.

Prisen på rundt 42 millioner euro, som kan stige til 50 millioner euro, kan virke som småpenger nå med fasiten i hånd, men ifølge ESPN var Liverpool-eier John W. Henry faktisk i tvil om han ville ut med så mye.

- Mente Salah var for dyr

Amerikaneren mente nemlig at Salah ble i overkant dyr. Det forteller Roma-eier James Pallotta i intervju med ESPN.

- Henry kranglet litt på prisen og spurte: «Har vi betalt for mye? Jeg tror vi har betalt for mye». Da svarte jeg: «Jeg byr på en lunsj», sier han.

- Når man ser det i etterkant, er det lett å tenke at dette var et utrolig kupp. Problemet for oss var at Salah ville tilbake til England, for å bevise at han kunne lykkes der. Han hadde bare to år igjen av kontrakten og vi ville ikke at han skulle forsvinne gratis et år senere, sier Pallotta.

Roma-sjefen sier han er litt overrasket over Salahs utvikling.

- Ærlig talt, ja! Men det er trolig fordi vi brukte ham annerledes. Liverpool har funnet den beste måten å bruke ham på. Hos oss spilte han mer ute på kanten, med Edin Dzeko i midten, sier Pallotta videre.

Pallotta gjorde seg for øvrig bemerket etter at Roma tidligere i vår slo Barcelona ut av Champions League, da han feiret med et bad i en fontene.

Da Nettavisen snakket med den egyptiske journalisten Hady Elmedany i fjor sommer, etter at Salah-overgangen var klar, sa han dette om hvorfor han da hadde klokketro på at egypteren ville bli en suksess i Liverpool.

- Det å spille for Jürgen Klopp er noe annet enn å være en «billig» spiller i José Mourinhos Chelsea. Salah er ingen «billig» benkesliter lenger, sa Elmedany, og siktet til Salahs mislykkede opphold i Chelsea.

Ifølge en undersøkelse fra CIES Football Obervatory så er Salah den spilleren som har økt mest i verdi denne sesongen. Tallene fra denne undersøkelsen gjort i mars i år gir egypteren en markedsverdi på 162,8 millioner euro - rundt 1,56 milliarder norske kroner.

Siden 26-åringen kom til Liverpool i fjor sommer skal verdien ha økt drastisk og undersøkelsen viser en stigning på hele 74,7 millioner euro.

Det gir en økning på rundt 718 millioner kroner.

Klopp ikke bekymret

Salahs storspill har ført til at det allerede verserer rykter om at han er aktuell for enda større klubber enn Liverpool, og ifølge diverse tabloider i England og Spania skal Real Madrid følge utviklingen hans med interesse.

Den egyptiske journalisten Hany Abo Rida uttalte også i januar i år at det er en «stor sjanse for at Salah spiller for Real Madrid neste sesong». Franske PSG er en annen klubb som har blitt koblet med stjernen.

Det skal nok likevel utrolig mye til for at Liverpool går med på et salg av sin juvel i sommer. Salah har kontrakt med klubben fram til 2022 og det har vært snakk om at Premier League-klubben ønsker å forlenge.

- Jeg vet at Mohamed trives veldig godt i Liverpool og at vår spillestil passer ham utmerket. Jeg er ikke bekymret for at han kommer til å forlate oss, sa Liverpool-manager Jürgen Klopp til tyske Bild nylig.

Selv har Salah uttalt følgende om spekulasjonene:

- Hvorfor tror du de sier slike ting? Jeg har egentlig ikke så mye å si om det selv. Jeg må si noe, og da sier jeg at jeg er veldig fornøyd i Liverpool.

- Gi ham Gullballen

Den smått utrolige sesongen som Salah nå er i ferd med å legge bak seg, og som kan kulminere med en Champions League-finale i Kiev 26. mai, har ført til at han sammenlignes med noen av fotballens største navn.

- Han er uten tvil den beste spilleren på planeten akkurat nå, sier tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard ifølge Daily Mail.

Det er Real Madrids Cristiano Ronaldo og Barcelonas Lionel Messi som har dominert som verdens beste spiller de siste ti årene, og så langt denne sesongen står Ronaldo med 42 mål og Messi med 40.

I likhet med Ronaldo og Messi har Salah den evnen at han ikke bare scorer mål, men han bidrar også med assists og i spillet som helhet.

Nå snakkes det om at Salah kan bli den første, utenom Ronaldo og Messi, som vinner Gullballen (Ballon d'Or) som verdens beste spiller, siden prisen gikk til brasilianske Kaka helt tilbake i 2007. Siden den gang har Messi vunnet prisen fem ganger og Ronaldo har vunnet fem ganger.

HTML EMBED

- Salah må få Gullballen, så god er han, uttalte tidligere Premier League-profil og TV-ekspert Robbie Savage til BBC etter tirsdagens kamp.

- Overtalt av Mourinho

Salah startet karrieren i egyptiske El Mokawloon tilbake i 2006, og ble tatt opp på klubbens A-lag i 2010. Han spilte for klubben fram til 2012.

Veien gikk så til Basel i Sveits og under tiden der etablerte egypteren seg som et av de mest spennende talentene i Fotball-Europa.

Etter storspill hos sveitserne, Salah scoret totalt 20 mål på 70 kamper for Basel, var en rekke klubber ute etter ham vinteren 2013.

Blant disse klubbene var Liverpool, men det var til slutt José Mourinho og Chelsea som vant Salahs gunst og han flyttet til London.

- Han var så nær Liverpool da, men så kom Chelsea med et bedre tilbud og Mourinho overtalte ham til å dra dit, kunne den egyptiske journalisten Hady Elmedany fortelle til Nettavisen i fjor sommer.

Oppholdet på Stamford Bridge ble imidlertid en fiasko for Salah og han endte med kun 19 kamper og to mål for klubben. Konkurransen om en plass på laget var beintøff og egypteren falt litt igjennom.

Han ble derfor lånt ut til Fiorentina i Italia og senere til Roma. Den italienske hovedstadsklubben gjorde etter hvert avtalen permanent.

På to sesonger i Roma spilte Salah 83 kamper og scoret 34 mål, før Liverpool altså la rundt 42 millioner euro på bordet for ham i 2017.

Populær i hjemlandet

Det er imidlertid ikke bare fotballtalentet som gjør Mohamed Salah til en meget populær kar. 26-åringen har en enorm standig i hjemlandet Egypt og er én av de mest populære spillerne fra Afrika, noensinne.

Salahs sterke posisjon i hjemlandet kom tydelig fram da han sanket over én million stemmer i presidentvalget i hjemlandet nylig.

Abdel-Fattah al-Sisi ble gjenvalgt som Egypts president, etter at han fikk 92 prosent av stemmene da kun 25 millioner egyptere gikk til urnene.

Det vakte likevel mest oppsikt at motkandidat Moussa Mustafa Moussa kun fikk tre prosent av stemmene. Over én million stemmer, godt over det dobbelte av hva Moussa fikk, ble forkastet. Flere fordi egyptere skal ha krysset ut navnet til de to kandidatene for å stemme på Salah.

26-åringen har også vist seg som godhjertet og i desember i fjor donerte han rundt 30.000 euro til et fond som hjelper tidligere fotballproffer som har havnet i uføre etter at karrieren har tatt slutt.

Salah skal også, over en rekke år, ha donert penger til hjembyen Nagrig.

I mars i år kom det fram i egyptiske medier at Salah hadde donert rundt 500.000 pund - rundt 5,5 millioner norske kroner - til et kreftsykehus i den egyptiske hovedstaden Kairo. Pengene ble brukt til å kjøpe inn nytt utstyr på sykehuset, for å hjelpe barn med beinmargskreft.

- Salah er karismatisk. Han er en fredelig fyr som alltid smiler. Det er ingen tvil om at han er et stort idol for barn og unge. I Egypt er det vanlig at barna sier at de vil være som Salah, sa journalist Elmedany i fjor.

Siden den gang er det nok ikke tvil om at statusen til Salah har økt ytterligere i både hjemlandet og resten av verden. Det at Salah også var sentral i å føre Egypt til VM-sluttspillet for første gang siden 1990, har nok heller ikke gjort 26-åringen til et mindre idol i hjemlandet.