*Nettavisen* Sport.

Liverpool-kjøp ble sammenlignet med legende

TIL LIVERPOOL: Tidligere denne uken annonserte Liverpool signeringen av Emre Can. Foto: Daniel Roland (AFP / NTB scanpix)

- Han er samme spillertype, sier ekspert.

08.06.14 12:10

Tidligere denne uken ble det klart at Liverpool henter det spennende tyske talentet Emre Can. De røde betaler rundt ti millioner pund for spilleren.

Emre Can har tyrkiske aner, men har spilt aldersbestemt landslagsfotball for Tyskland. Han kommer til Liverpool fra toppklubben Bayer Leverkusen.

Han har tidligere vært Bayern Münchens eiendom, men siden det ble lite spilletid i superklubben, ble han solgt til Leverkusen i fjor sommer.

Der har han spilt mer eller mindre fast og fått et lite gjennombrudd. 20-åringen har likevel en lang vei å gå, før han er et såkalt ferdigprodukt.

- En ny Ballack
Eurosports Bundesliga-kommentator Petter Bø Tosterud mener likevel at tyskeren kan bli en svært god signering for de røde fra Liverpool.

- Det har vært veldig mange forventninger til ham, siden han slo igjennom på U15- og U16-nivå med Tyskland. Det var mange som merket seg Can tidlig. Han har imidlertid fortsatt et uforløst potensial, men har delvis fått et gjennombrudd i Leverkusen med mye spilletid, sier han til Nettavisen.

Bø Tosterud påpeker at det er en svært anvendelig spiller Liverpool har hentet. Kommentatoren tror likevel at 20-åringen nå må rendyrkes i én rolle.

- Han har spilt back, han har vært innom stopperplass, han har vært kant og spilt sentralt på midten. Det er nok på midtbanen han er best og trives best.

- Men skal han ta flere steg, må han nok rendyrkes i én posisjon. Han har blitt sett på som en spiller med stort potensial, en stund ble han omtalt som den nye Michael Ballack. Han er litt den samme spillertypen. Han utstråler autoritet og var en ganske røslig kar allerede i ung alder. Han har ikke stort tempo, men har et veldig bra driv med ballen. Han er en vanskelig type å møte.

Hyypia-kontakt
Liverpools nye signering har også mye å jobbe med.

- Han må score mer mål. Han scoret vel tre ganger forrige sesong. Han er et råprodukt, men har et bra skudd, er god teknisk og god med begge bein.

Forrige sesong spilte Emre Can under Liverpool-helten Sami Hyypia i Leverkusen og Bø Tosterud tror finnen har hatt en finger med i spillet her.

Klikk på bildet for å forstørre.

HAR EN CAN-PLAN: Liverpool-manager Brendan Rodgers. Foto: Nick Potts (PA / NTB scanpix)

- Jeg tror det. Jeg tror han har vært på tråden med Brendan Rodgers. Liverpool har helt sikkert gjort en grundig jobb med å kartlegge denne spilleren og Rodgers vet nok akkurat hvordan han skal bruke Can. Liverpool-manageren skal angivelig også være en god venn av agenten til Can. Det er samme agent som har blant andre Samed Yesil (også i Liverpool), sier han.

Trolig er Can tiltenkt en såkalt box-til-box rolle på midtbanen. En som jobber begge veier.

- Ja, jeg ser for meg det. Han skaper mye trykk framover fra midten, noe Liverpool tidligere har hatt med Steven Gerrard, men nå spiller han i en mer sittende rolle. Can kan gi Liverpool mer trykk foran. Han er også et rivjern, med god fysikk. Men vi må huske at han fortsatt bare er 20 år, sier han.

- Supporterne må gi ham tid til å finne seg til rette.

- Bedre med ansvar
Da Can i sin tid ble solgt fra Bayern München til Bayer Leverkusen, uttalte daværende Bayern-sjef Karl-Heinz Rummenigge følgende om spilleren.

- Han er et av de største talentene i tysk fotball. Vi ønsker å sørge for at han får nok spilletid, slik som Toni Kroos fikk i Leverkusen, Philipp Lahm fikk i Stuttgart og David Alaba fikk i Hoffenheim, uttalte Rummenigge.

Bø Tosterud tror Emre Can fort hadde blitt overflødig om han hadde blitt værende i Bayern, fordi storklubben allerede har flere lignende spillertyper.

Det var nok heller ikke aktuelt for storklubben å hente ham tilbake i sommer.

- Det er ofte litt sånn i Tyskland. De største klubbene har så mange store talent. Derfor signeres det ofte en tilbakekjøpsklausul. Men hvor mange slike spillere kan Bayern egentlig ha i troppen sin? påpeker kommentatoren.

- Det er bedre at han får litt mer ansvar i en klubb som Liverpool.

Da Liverpool offentliggjorde overgangen for Emre Can torsdag, ble det gjort klart at alt papirarbeid rundt overgangen fortsatt ikke var i boks.

Spilleren kan uansett ikke slutte seg til de røde før 1. juli.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag