RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: REUTERS/SCANPIX

Liverpool-milliard uten gull

Sist oppdatert:
Rafael Benitez har brukt nesten en milliard kroner i Liverpool.

Merseysideklubbens spanske manager har kjøpt spillere for om lag 90 millioner pund mer enn han har solgt for i løpet av sine fire år i managerstolen. Det tilsvarer om lag 900 millioner kroner.

Likevel står klubben uten seriegull siden 1990.

DIREKTE FRA KLOKKEN 18.00: Mesterliga-trekningen

Begynner å haste?
Benitez har oppnådd sportslig suksess i Liverpool, men aldri i seriesammenheng. Forrige sesong endte Liverpool på fjerdeplass, 11 poeng bak ligamester Manchester United.

Året før ble det tredjeplass, men da var avstanden opp til gullvinnende United hele 21 poeng. Sesongen 2005/06 var Liverpool bare ni poeng - og for så vidt en del mål - bak seriegullet som Chelsea fikk. Og i Benitez' første sesong endte laget helt nede på femteplass - hele 37 poeng bak Chelsea.

Det kan derfor være liten tvil om at mesterligatriumfen i 2005 har spilt en vesentlig rolle for hvor god tid Rafael Benitez har fått på seg i Liverpool.

Og onsdagens hardt tilkjempede 1-0-seier over Standard Liege var utvilsomt viktig.

Vi sitter nemlig med en følelse av at det begynner å haste for Benitez. Med å oppnå suksess i ligaen, altså.

380 millioner i år
Denne sommeren har han solgt John Arne Riise, Danny Guthrie, Peter Crouch og Anthony Le Tallec, samt valgt å ikke forlenge avtalen med Harry Kewell. Inn har Andrea Dossena, Philipp Degen, Diego Cavalieri, David Ngog og Robbie Keane kommet. Disse transaksjonene har i sum kostet Liverpool 145 millioner kroner.

Legger vi til januarkjøpene Javier Mascherano og Martin Skrtel, har Liverpool brukt 380 millioner kroner på spillerkjøp i 2008.

Spørsmålet er hvor mye sterkere klubben står nå enn den gjorde for ett år siden. Mange vil hevde at Liverpool har de samme utfordringene i førsteelleveren nå som da; nemlig mangelen på kantspillere. Degen og Dossena er backer, mens Ngog og Keane er spisser.

I seriestarten har Benitez brukt spissfiaskoen Dirk Kuyt som høyreving og Yossi Benayoun på venstrekanten. Nå er Ryan Babel tilbake fra OL i Beijing, og dermed blir nederlenderen et alternativ på flankene. Men fortsatt fremstår Liverpool som et svakere lag enn Chelsea og Manchester United, muligens også Arsenal.

Seks poeng på to kamper er full pott, det er helt korrekt, men spillemessig har seriestarten vært alt annet enn imponerende.

1,8 milliarder totalt
Det er lett å bruke klubbens økonomiske situasjon som en unnskyldning. Benitez ville ha Gareth Barry, men fikk ikke lov til å bruke 180 millioner kroner på Aston Villas kaptein. Men er det egentlig en fullgod unnskyldning at Liverpool har dårligere råd enn Chelsea eller Manchester United?

Rafael Benitez har tross alt - på bare fire år - kjøpt totalt 51 spillere for den ubeskjedne sum av 1,8 milliarder kroner, ifølge lfchistory.net. Arsene Wenger har til sammenligning brukt om lag 310 millioner kroner mer enn han har tjent på spillertransaksjoner siden han overtok i Arsenal sommeren 1997.

Den store forskjellen på Wenger og Benitez er at franskmannen selger dyrt. I tillegg finner han juveler, som han gjorde i tilfellene Nicolas Anelka (kostet fem millioner kroner) og Kolo Touré (kostet 1,5 millioner kroner).

Disse kuppene har så langt ikke Rafael Benitez klart å finne. De mest vellykkede kjøpene hans er alle spillere med en betydelig prislapp. Xabi Alonso kom fra Real Sociedad for 107 millioner kroner, José Manuel Reina fra Villarreal for 60 millioner og Fernando Torres fra Atletico Madrid for 202 millioner.

De såkalt dårlige kjøpene har imidlertid - stort sett - vært av billige sorten. Antonio Nuñez kostet for eksempel bare 15 millioner og ble dessuten solgt for 20. Mark Gonzalez kostet også 15 millioner og ble solgt for 35 millioner.

Prislappen spiller uansett liten rolle for fansen. Hos dem er det antall ligagull som teller. Og Rafael Benitez har null.

Les også: Riise får intensivkurs

Kilder: LFChistory.net, Soccerbase.com

Gå til sportsforsiden!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere