Liverpool raser etter skammelig uttalelse

Foto: PA Photos/Scanpix

En lokal politimann skal ha satt Hillsborough-etterlattes sinner i kok.

16.03.12 11:22

Informasjon fra dokumenter som omhandler den tragiske Hillsborough-ulykken i 1989 lekket nylig ut, noe som har skapt reaksjoner i Liverpool.

96 av de rødes supportere mistet livet i tribuneulykken i Sheffield under FA-cupmøtet mellom Liverpool og Nottingham Forest på slutten av 1980-tallet.

Den nye informasjonen om ulykken setter en politimann i et svært dårlig lys. Ifølge Liverpool Echo skal politimannen, fra Merseyside, ha kommet med feilaktige påstander.

«Usmakelig og skammelig»
Lokalavisen skriver at politimannen skal ha fortalt daværende statsminister Margaret Thatcher at Hillsborough-tragedien var Liverpool-supporternes feil.

Dette har selvfølgelig satt sinnene i kok hos de etterlatte. Liverpool FC og deres supportere har i mange år kjempet for rettferdighet i etterkant av ulykken.

Politimannen, den avdøde Ken Oxford, skal ha pekt på «billettløse og fulle scousere» som hovedårsaken til tribunetragedien som drepte 96 mennesker, skriver Liverpool Echo.

Samme mann skal også feilaktig ha koblet det som skjedde under FA-cupkampen i Sheffield med det som skjedde i Heysel i 1985, der Liverpool også var involvert.

Disse påstandene har i ettertid blitt bevist gale, men de etterlatte reagerer likevel sterkt på opplysningene. Oxfords uttalelser har blitt stemplet som «usmakelige og skammelige».

- Upassende å kommentere
De etterlatte krever nå en unnskyldning fra politiet på Merseyside. Uttalelsene fra Oxford skal ha kommet fire dager etter selve Hillsborough-ulykken.

- Det blir upassende for oss å kommentere dette. Hillsborough-ulykken rammet så mange mennesker på Merseyside og andre steder, sier nåværende politisjef i Liverpool Jon Murphy.

- Vi skjønner at en slik sak er vond for mange mennesker og vi har fortsatt den dypeste medfølelse for familie og venner av dem som mistet livet, fortsetter politisjefen.

- Vi må vente
Biskop i Liverpool, James Jones, som nå leder den uavhengige undersøkelsen av en rekke skjulte dokumenter i Hillsborough-saken, skjønner at reaksjonene kommer.

- Jeg har full forståelse for at folk reagerer på dette. Men det er viktig å vente til alle dokumenter i denne saken er publisert og offentliggjort, før vi trekker en konklusjon, sier han.

- Vi har gått gjennom over 400.000 sider med informasjon og finner stadig nye dokumenter. Det er hjerteskjærende å jobbe med dette materialet, sier biskopen i Liverpool.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.