Liverpool vs Manchester - hvilken by er best?

Manchester (t.v.) eller Liverpool (t.h.), her representert med eksemplarer av kvinner fra byene.

Manchester (t.v.) eller Liverpool (t.h.), her representert med eksemplarer av kvinner fra byene.

Vi har sammenlignet alt fra babes til musikk, historie og søkeresultater. Vinneren er...

Vi teller ned til storkampen mellom Liverpool og Manchester United førstkommende lørdag med en serie artikler om lagene.

Del 1: Er Dalglish bedre enn Ferguson?

Del 2: Rooney vs Suarez - hvem er best?

Denne gangen fokuserer vi på de to byene. For å kunne sammenligne byene har vi valgt ut ti kategorier hvor de kjemper mot hverandre. Vi kårer en vinner i hver kategori, men er fullstendig klar over at dette kan være opp til debatt. Den anbefaler vi å ta i kommentarfeltet under.

1: Størrelse

Denne kan det nok være vanskelig å diskutere, selv om det er mulig. Liverpool by har 435 500 innbyggere, mens det som kalles Liverpool Urban Area - det vil si med forsteder - har 816 216 innbyggere. Manchester by har 498 800 innbyggere, mens det litt større området Greater Manchester har hele 2,6 millioner innbyggere.

HTML EMBED

HTML EMBED

Så, i begge kategorier vinner Manchester.

Liverpool - Manchester 0-1

2. Musikk

Både Manchester og Liverpool er musikkbyer. Guinness rekordbok har kåret Liverpool til verdens pop-hovedstad. Musikere fra byen har skapt 56 nummer 1-singler, og det er ikke bare The Beatles som har klart det. Du finner også Cilla Black, Frankie Goes To Hollywood og Dead or Alive på listen. I det siste er det muligens Atomic Kitten som er det mest kjente bandet fra byen. Mel C fra Spice Girls var også fra Liverpool-området. Rick Astley er også født på Merseyside.... Noe også Elvis Costello er.

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("d8fcde61-f6b2-4cae-8bff-f5c2e1ea8f47", true);} catch (err) {}

Liverpool har Beatles, men Manchester har The Smiths, Joy Division, New Order, Oasis, 10cc, Happy Mondays, The Stone Roses, The Hollies og forsåvidt også Bee Gees (brødrene var født i Manchester).

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("8cf07e07-0a9f-4dfc-85ce-04bdf66ae687", true);} catch (err) {}

I salg vinner nok Liverpool. Kvalitetsmessig kan man selvfølgelig diskutere hvem som skal være vinneren. Det er flere store band fra Manchester. Samtidig er det vanskelig å ikke gi seieren til Liverpool med basis i nettopp Beatles.

Under tvil vinner Liverpool.

Liverpool - Manchester 1-1

Foto: Craig Blankenhorn

3. Kjendiser

Ser man bort i fra fotballspillere og musikere så er det en del kjendiser, selvfølgelig nok, fra begge byer. Vi har plukket ut det vi mener er topp tre fra hver by.

Liverpool:

Kim Cattrall (hun med sexleketøyene i Sex and the City)

Frank Hornby (fyren som laget Meccano og Horny Model Railways)

Clive Barker (skrekk-forfatter)

Manchester:

Anthony Burgess (fyren som skrev A Clockwork Orange)

Burt Kwouk (Kato i Pink Panter-filmene)

Karl Pilkington (kjent fra humoprogrammene med Ricky Gervais)

Faktisk var det overraskende få store kjendiser fra de to byene, men selv om vi har stor sans for Karl Pilkington så vinner Liverpool. De har både fyren som ga oss Meccano og Clive Barker...

Liverpool - Manchester 2-1

4. Babes

Damer fra England har ikke det aller beste ryktet, og kanskje spesielt ikke damer fra nord i England. Vi skal ikke motbevise at flertallet kanskje fortjener sitt rykte, men komme med noen babes fra hver by.

Liverpool:

Foto: Splash

Coleen McLoughlin, eller Coleen Rooney. Jepp, kona til Wayne. Som sin mann er fra Liverpool. Ikke Manchester.

Foto: Wikimedia Commons

Danielle Loyd. Glamourmodell som ble Miss Great Britain i 2006.

Foto: Getty Images

Alex Curran. Dette er kona til Steven Gerrard (ja, de fotballspillerne...)

Manchester:

Foto: Getty Images

Skuespilleren Marsha Thomason er født i Manchester.

Foto: Getty Images

Modellen Laura Shields er fra Manchester

Foto: Getty Images

'

Louise Cliffe er både modell og skuespiller, og fra Manchester.

Vel, det er selvfølgelig vanskelig å velge, men siden en av de hotteste, muligens, fra Liverpool er kona til en Manchester-spiller så...

Liverpool - Manchester 2-2

5. Historie

Manchester ble en landsby i 1301 og en by i 1853, mens selv om Liverpool ble grunnlagt i 1207 så fikk den bystatus i 1880.

Historien til Manchester starter med en gammel keltisk stamme (Brigantes) som hadde et hovedkvarter i det som nå er Manchester. I år 79 så satte romerne opp et fort i området, og siden den gang har det alltid bodd mennesker der. Tidlig på 1300-tallet så var det stort tekstilmarked i byen og var kjent som en av de vakreste byene nord i England.

Under borgerkrigen i England støttet Manchester parlamentet (som gjorde at Oliver Cromwell tok makten). Under den industrielle revolusjonen fortsatte tekstilproduksjonen i området og hadde en enorm vekst. Den første jernbanen mellom to byer ble også opprettet, dog til Liverpool, for å frakte alt man produserte til sjøen og båter som kunne frakte det. Etter at Manchester Ship Canal ble bygget i 1894 trengte man ikke å sende produksjonen til Liverpool lenger.

Manchester er også en av de store bakgrunnen til kommunismen, eller marxismen. Friedrich Engels levde store deler av sitt liv i Manchester og Karl Marx besøkte ham ofte der. Bakgrunnen er sannsynligvis den enorme forskjellen på innbyggerne i byen i rikdom.

Liverpools vekst startet ikke før tidlig på 1700-tallet etter at man fikk en operativ havn og slaveskip og skip med tekstilproduksjon fra Manchester seilte ut fra Liverpool. Spesielt slavehandelen gjorde at Liverpool fikk en sterk vekst. Mot slutten av 1700-tallet så kontrollerte Liverpool over 41 prosent av Europas slavehandel. En periode i det 19. århundre var Liverpool den byen som ga mest rikdom til det britiske imperiet, og den første amerikanske konsulen i noen utenlandsk by ble oppnevnt i Liverpool.

Tidlig i det forrige århundre var Liverpool den første byen i England hvor det var voldelige opptøyer mot en innvandrerbefolkning etter at byen hadde fått stor innvandring fra tidligere britiske kolonier. Under den andre verdenskrig var Liverpool den byen som ble nest mest bombet av Hitler-Tyskland (etter London).

Liverpool var også den første byen i England som fikk både den første high school for jenter og den første ungdomsrettsalen.

Det er to veldig forskjellige historier for de to byene. Manchester har vært en produksjonsby, mens Liverpool har vært en handelsby. Skal man se, i et historisk perspektiv, på hvilken by som har tjent sine penger på den mest ærefulle måten blir nok Manchester vinneren.

Liverpool - Manchester 2-3

6. Internasjonalitet

Liverpool har vært en internasjonal by lenge, og har svært mange mennesker med irsk og walisisk familie i tillegg til tidligere britiske kolonier. Byen var også den første med mange fargede innvandrere. Inngangen til Chinatown i Liverpool er den største utenfor Kina.

I prosent er likevel Manchester en mer internasjonal by med svært mange mennesker fra Italia (5,5 prosent av befolkningen i Manchester har italienske forfedre) og det bor veldig mange mennesker med indisk og pakistansk bakgrunn i byen. 77,6 prosent regnes som «hvite,» mens det er over 90 prosent i Liverpool.

Manchester er nok en mer internasjonal by.

Liverpool - Manchester 2-4

7. Kriminalitet

Dette punktet skulle man tro var opp og avgjort på forhånd. Liverpools innbyggere har et rykte for å være småkriminelle. Under følger en liten sammenligning av de to byene innenfor forskjellig kriminalitet. Tallene er per 1000 innbyggere.

Liverpool

Manchester

Innbrudd

13,2

17,2

Seksuelle overgrep

1,1

1,7

Tyveri

2,1

4,2

Innbrudd i biler

9,4

13,8

Det kan dog bemerkes at selv om Liverpool her vinner så ligger begge byene langt over gjennomsnittet for England..

Liverpool - Manchester 3-4

8. Annen sport (altså ikke fotball)

Liverpool har Aintree Racecource hvor Grand National arrangeres hvert eneste år. Man har ett basketlag, kalt Mersey Tigers som vant den britiske ligaen som ble avsluttet tidligere i høst.

Manchester hadde den første sykkel-velodromen i England, og ishockeylaget Manchester Phoenix vant hockeyserien i England i fjor. The Ashes i cricket spilles i Manchester.

Her er det litt basert på smak, men siden Grand National faktisk kan regnes som ett av verdens mest berømte hesteløp så får Liverpool seieren.

Liverpool - Manchester 4-4

9. Fotball

Liverpool: Liverpool FC og Everton

Manchester: United og City

Begge byene har to lag i Premier League, og alle lagene har en del trofeer. Vi skal gjøre det enkelt for oss selv og si at det er omtrent uavgjort historisk sett hvis man ser på de fire.

Uavgjort, altså.

Liverpool - Manchester 5-5

10. Google fight

Vel, hvilken av de to byene har flest søkeresultater på Google?

Liverpool får 17 millioner treff.

Manchester får 25,5 millioner treff.

Liverpool - Manchester 5-6

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.