RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

Lovet lam søster at han skulle bli fotballstjerne

Sist oppdatert:
Uruguay har tre spisser som leker seg i VM, men den største stjerna kan mer enn å spille fotball.

MEXICO-URUGUAY 0-1:

To minutter før pause var det ikke lenger tvil.

Uruguay sikret gruppeseieren i gruppe A i VM, og selvfølgelig var det trekløveret på topp som sto bak scoringen. Atletico Madrids Diego Forlan la ut på høyresiden til Palermos Edison Cavani og han la perfekt inn til Ajax-spiss Luis Suarez. Spissen, som scoret 35 mål på 33 seriekamper for Ajax denne sesongen, fant endelig nettmaskene i VM, og stanget ballen nydelig ned i bakken og inn i mål.

Ingen bør imidlertid være overrasket over at det var akkurat den trioen som sto bak mål.

I forrige kamp, da vertsnasjon Sør-Afrika ble knust 3-0, gjorde Forlan 1-0 på egen hånd da han banket ballen i mål fra 25 meter. Så sørget Suarez for straffen som Forlan brukte til å øke ledelsen med, og da Alvaro Pereira satte punktum med 3-0 så var det (selvfølgelig) Forlan og Suarez igjen som sto for forarbeidet.

Spørsmålet er hvor langt det kan holde i VM. Nå venter kamp mot Sør-Korea, og det bør kunne være en overkommelig oppgave. I så fall er Uruguay fort i kvartfinale.

Her kan du se hvordan Mexico-Uruguay var fra minutt til minutt.

Les også:Sør-Afrika-Frankrike 2-1: Reiser hjem i skam

Holdt hva han lovet
Diego Forlans store stjerne i hjemlandet har imidlertid ikke bare sammenheng med fotballferdighetene.

Han er nesten like kjent for sitt store samfunnsengasjement, og er en frontfigur i kampen mot bilkjøring i påvirket tilstand. Kanskje ikke så rart siden søsteren ble lam etter en bilulykke da hun var 17 år gammel .

Bilen hun satt i forsvant ut av veien, krasjet i et palmetre og søsterens kjæreste ble drept i ulykken. Selv ble Alejandra Forlan liggende på sykehus i fem måneder etter ulykken mens hun kjempet for livet. Hun hadde drømt om en modellkarriere. I stedet ble hun lenket til rullestol i resten av livet.

Ifølge uruguayanske journalister skal en gråtkvalt Forlan, da 12 år gammel, ha lovet ved sykesenga hennes at han skulle bli fotballproff – slik at han kunne betale for all legehjelp hun noen gang måte behøve.

Den gangen var han selv et stort tennistalent, men etter ulykken ofret han tennisspillingen for å satse alt som fotballspiller.

Uruguay-stjernen var selvsagt også en av mennene bak fondet «Fundacion Alejandra Forlan», som nå blir drevet av søsteren hans. Hele familien involverer seg for at den skal få mest mulig oppmerksomhet i hjemlandet.

Akkurat nå handler det imidlertid mest om VM.

«Enkel» vei til semifinale?
Uruguay fikk tøff kamp av Mexico tirsdag ettermiddag, og begge lagene skapte flere store sjanser. Mexicos Andres Guardado skjøt et kanonskudd i tverrligger, men den spratt ned på streken og ut. Francisco Rodriguez headet utenfor for Mexico fra fire meter da det egentlig var lettere å score. Mexico styrte mye av kampen, men møtte et Uruguay som virker uhyre komfortable med taktikken sin.

De fremstår som et drillet kollektiv, kjører supertrioen på topp, kontrer villig, men er også uhyre vanskelige å bryte ned.

Så langt i VM har ingen klart det.

Så spørs det bare hvor langt det kan ende.

På papiret ser i alle fall den videre veien ut til å kunne bli overkommelig. Nå venter Sør-Koreai 8. delsfinalen. Deretter, i en eventuell kvartfinale, skal vinneren av den kampen møte vinneren av oppgjøret mellom vinneren av Englands gruppe og nummer to i gruppa med Tyskland.

Mexico får det tøffere. De møter Diego Maradona, Lionel Messi og Argentina i 8. delsfinalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere