RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lovren var flyktning og ble kastet ut av Tyskland

NY I LIVERPOOL: Dejan Lovren kom til Liverpool fra Southampton i sommer.
NY I LIVERPOOL: Dejan Lovren kom til Liverpool fra Southampton i sommer. Foto: Richard Sellers (Pa Photos / NTB scanpix)
- Det viste meg at livet aldri er enkelt.

Når Liverpool søndag spiller mot Southampton i lagenes første ligakamp for sesongen, er Dejan Lovren en av spillerne som vil bli fulgt tettest avmillioner av fotballfans verden rundt.

Den 25 år gamle kroaten er Liverpools nye stopperstjerne og kom i sommer fra nettopp Southampton, hvor han fikk sitt internasjonale gjennombrudd etter noen tøffe år i Lyon.

Skjønt ordet "tøffe" er nok misvisende i denne sammenhengen. Dejan Lovren vet hva det vil si å ha det tøft, og det inkluderer ikke sportslig motgang.

Bosnia-krigen var tøff. Det var den blodigste av krigene som oppsto under oppløsningen av Jugoslavia på 90-tallet. Over 100.000 mennesker mistet livet.

- Jeg vet ikke hva som ville ha skjedd hvis vi hadde blitt værende, men jeg tror noen av oss ville ha blitt drept, for det var grusomt der på den tiden, sier Lovren til Liverpool Echo.

Han og familien flyktet til Tyskland i 1992, dit besteforeldrene til Dejan allerede hadde reist.

- Det var ekstremt vanskelig for foreldrene mine å forlate hjemlandet 27-28 år gamle. Du snakker ikke engang tysk, du vet ingenting om landet, så du drar dit i blinde. Og med et tre år gammelt barn som meg også.

Lovren og familien fikk ikke permanent oppholdstillatelse i Tyskland. De fikk være i ett år av gangen. Etter sju år ble de sendt ut av Tyskland, da det kom et endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse.

- Mange mennesker dro til Tyskland på grunn av krigen og de kunne ikke hjelpe alle. De kunne ha sendt oss tilbake til Kroatia eller Bosnia tidligere.

Dejan Lovren kom til Kroatia da han var ti år gammel. Han snakket ikke språket. Det gjorde det nye livet vanskelig.

- Jeg snakket ikke mye kroatisk hjemme hos foreldrene mine, så det var svært vanskelig å skrive på kroatisk for meg. Det tok meg to år å lære det. Det var en vanskelig tid, med andre barn som lo av meg på grunn av ting som dette.

Lovren ser imidlertid fordeler med den vanskelige oppveksten.

- Det er sant at vanskelige erfaringer gjør deg sterkere. Jeg vet hvor jeg kommer fra. Det vil alltid være i meg. Kanskje var det bettere å vokse opp slik enn å ha en privilegert barndom hvor du ikke vet hva livet virkelig er.

Les hele intervjuet i Liverpool Echo her.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere