RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Luca Modrics krigshelvete

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Tottenham-stjernen måtte flykte fra hjemstedet.

Londonlaget Tottenham endte på en respektabel åttendeplass i Premier League forrige sesong, men starten var et mareritt. Det er i alle fall slik vi sportsjournalister gjerne beskriver det når et antatt topplag står uten seier og med to fattige poeng etter åtte serierunder.

Ordet «mareritt» har en annen, mer virkelig og mindre billedlig betydning for Luka Modric (23).

Flyktning som 6-åring
Den elegante playmakeren var bare seks år gammel da han sammen med familien måtte flykte fra sitt hjem i landsbyen Zaton. Hans bestefar ble drept av etniske serbere like ved Modrics hjem. Luka og familien flyktet til kystbyen Zadar og måtte bo på hotell, men den lille seksåringen fikk likevel spilt fotball hver eneste dag. Ofte til fortvilelse for hotellet.

- Han knuste mer glass i hotellvinduene enn bombene klarte. Han spilte fotball døgnet rundt i gangene, sier en av de ansatte på Kolovare Hotel.

Det er en periode i livet som 23-åringen ikke liker å snakke om i avisintervjuer.

- Det er vanskelig å snakke om det. Man oppnår ingenting med å gå tilbake til dette. Det var en ekstremt smertefull periode, ikke bare for meg, men for min familie, mine venner og for hele Kroatia, har Modric sagt.

Han vedgår likevel at slike grusomme opplevelser kan forme en persons karakter og på enkelte måter komme til nytte i andre situasjoner senere i livet.

- Det har gjort meg til den personen jeg er i dag, sier Modric.

Nøkkelspiller
Den personen han er i dag, er en av Tottenhams største stjerner og viktigste spillere. Fra sin offensive midtbaneplass skal han skape målene for Harry Redknapps lag. Hvis Tottenham skal lykkes i 2009/10, må Modric lykkes.

Så enkelt er det sannsynligvis.

Redknapps oppgave er å omgi Modric med spillere som kan skaffe ham ballen. Jermaine Jenas blir en viktig brikke her. Tom Huddlestone er et annet spennende navn. Den tidligere Derby-spilleren er på sitt beste helt fantastisk, men ser dessverre ut til å lide litt under det høye tempoet i Premier League. Huddlestone blomstrer i europacupkamper, så det er liten tvil om hans enorme potensial.

Hvis Redknapp klarer å utvikle Huddlestone ytterligere, kan Tottenham virkelig snakke om å nærme seg gigantene i Premier League.

Slik det ser ut i dag, bør Tottenham igjen havne på øverste halvdel av Premier League og det er igjen et vanskelig lag å forutse. Sannsynligvis vil rutinerte Redknapp, som kjenner Premier League like godt som noen andre managere, kunne stabilisere Tottenham i større grad enn forgjengeren Juande Ramos klarte. Spanjolen fikk sparken etter den miserable sesongstarten i fjor.

Gamle kjente
Redknapp er glad i å diskutere tall, spesielt hvis det handler om overgangssummer og navn på spillere han liker, og samtalen i tillegg involverer en managerkollega. Så langt har han hentet Wilson Palacios, Robbie Keane, Jermain Defoe, Peter Crouch, Pascal Chimbonda og Carlo Cudicini til White Hart Lane.

Crouch, Keane og Defoe bør fungere som garantister for et visst antall scoringer. Defoe scoret 15 mål på 31 ligakamper for Portsmouth, hvor han fungerte godt i tospann med Crouch under nettopp Redknapps ledelse, og nettopp Defoe kan komme til å blomstre i Tottenham nå som han har en sjef som tror på ham.

Det ser muligens noe mørkere ut for Roman Pavljutsjenko, som så langt ikke har klart overgangen fra russisk fotball særlig bra.

Mellom stengene duellerer Heurelho Gomes med Carlo Cudicini om plassen, noe som bør resultere i at keeperplassen ikke blir en kilde til bekymring, slik det tidvis har vært tidligere.

Spørsmålstegn bakerst
På papiret ser midtforsvaret bunnsolid ut med de landslagsaktuelle engelskmennene Ledley King og Jonathan Woodgate, men dessverre er begge forfulgt - og da snakker vi om forfølgelse omtrent på grøsserfilmnivå - av skader.

Nykommeren Sebastien Bassong vil gjøre laguttakene enklere for Redknapp på den fronten.

I bakhånd har de hvitkledde også Michael Dawson, samt muligheten til å bruke backen Vedran Corluka eller midtbanespilleren Tom Huddlestone. Det kan også bli nødvendig, ettersom både Dawson og Woodgate ser ut til å miste sesongstarten på grunn av skader.

Luka Modric blir som nevnt en nøkkelspiller på midtbanen, hvor han i år som i fjor vil få selskap av spillere som Jermaine Jenas, Aaron Lennon, Wilson Palacios, David Bentley og nevnte Huddlestone.

Nettavisens tips: 6.-plass

Se alle Nettavisens tabelltips her.

Kilder: Daily Telegraph, Daily Mail, Tottenhamhotspur.com, Wikipedia

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere