Må bryte engelsk forbannelse

Foto: Estela Silva (EPA/Scanpix)

Manchester United må skrive mesterligahistorie dersom laget skal ta seg til semifinale på Portos bekostning.

15.04.09 07:55

Oppgaven er like enkel som den er vanskelig foran returoppgjøret på Estadio do Dragao i Porto onsdag kveld. Med 2-2 i sekken fra den første kampen på Old Trafford har hjemmelaget satt trykk på sin engelske gjester.

Følg Porto - Manchester United fra kl. 20.45!

«Velkommen til helvete»
Mesterligahistorien gjør ikke akkurat trykket mindre på Sir Alex Ferguson og hans utvalgte. På 11 forsøk har ingen engelske lag klart å slå Porto hjemme i Europas mest fornemme klubbturnering.

Det siste er United helt avhengige av å gjøre onsdag – dersom det ikke skulle bli et målkalas av de helt sjeldne i Portugal. 3-3 vil for eksempel sende Rooney & co. videre på bortemål.

Portos strålende hjemmestatistikk mot engelsk motstand har naturligvis ikke gått upåaktet hen i britiske medier. «Velkommen til helvete», skrev storavisen i The Mirror i sin forhåndsomtale av kampen.

Ser svakheter
Den samme statistikken viser for øvrig ikke bare at det portugisiske mesterlaget er ubeseiret på hjemmebane mot engelsk motstand. Laget har også vunnet sju av åtte kamper på eget gress – etter først å ha spilt uavgjort på bortebane.

Den slags historikk burde være egnet til å skremme de aller fleste, men United-manager Ferguson insisterer på at han har sett svakheter ved onsdagens motstander.

– De har sine tøffe dager. De tapte hjemme mot Dinamo Kiev i gruppespillet tidligere denne sesongen, og ble også slått av Arsenal på Emirates, sier han til Sky Sports.

Delte erfaringer
Sir Alex har nok heller ikke glemt et par tidligere møter med Porto. For fem år siden forsvant United ut av mesterligaen på forsmedelig vis mot nettopp portugiserne. Costinha avgjorde returkampen i løvens hule i aller siste minutt. Sånt glemmer man ikke så lett på Old Trafford.

Tre ganger har Manchester United blitt trukket mot Porto i Europa. To ganger har det endt med portugisisk seier. Det er heller ikke hverdagskost på Drømmenes Teater.

– Vi har delte erfaringer mot dem. Jeg husker at vi slo dem 4-0 på Old Trafford og spilte 0-0 i Portugal på Eric Cantonas tid i klubben, sier Ferguson.

Unikt jubileum
– Like mye hell hadde vi ikke da vi møtte dem under Mourinho sist. Men de er et annet lag nå, tilføyer skotten – som leder United for 150. gang i mesterligaen onsdag.

Det siste plasserer skotten i en egen liga hva gjelder trenere med mesterligakamper. Arsenal-sjef Arsène Wenger er nummer to på lista med 115 kamper.

Om statistikken ser ille ut på forhånd kan United-fansen trøste seg med at skadesituasjonen ser lysere ut enn på lenge foran onsdagens kamp. Både Rio Ferdinand, Anderson og Rafael er tilbake i troppen.

Det betyr at førstnevnte tar plass i midtforsvaret sammen med Nemanja Vidic. Spørsmålet er om de klarer å holde styr på hjemmelagets spisser.

Presset på United
I Porto-leiren er optimismen stor.

– Vi kunne fått et enda bedre resultat enn 2-2 i Manchester. Men uansett var det en god start, og vi forventer å gjøre det samme eller enda bedre nå, sier keeper Helton.

– Presset er på Manchester United, fordi de skal forsvare mesterligatittelen. Går de ikke videre, er det en stor overraskelse, tilføyer han.

(ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.