Gå til sidens hovedinnhold

- Må ikke selge Liverpool

Liverpool-fansen blir neppe kvitt de amerikanske eierne i første omgang.

Liverpools amerikanske eiere George Gillett jr. og Tom Hicks ble tatt i mot med åpne armer da de kjøpte klubben i februar 2007. Nå skulle Liverpool endelig få finansielle krefter til å kjøpe verdensklassespillere og bygge en ny og større stadion.

Men etter den første sommeren der spillere som Fernando Torres, Ryan Babel og Yossi Benayoun ble hentet til klubben, har misnøyen med eierne økt sterkt blant Liverpool-fansen.

Lagt stadion på is
Den nye stadion er blitt nedskalert og senere lagt på is, amerikanerne har ikke stilt så mye penger til disposisjon for spillerkjøp som ønsket, de har gått bak manager Rafael Benitez rygg og snakket om å få Jürgen Klinsmann til å overta managerstolen og de har kranglet seg i mellom.

Listen kunne vært lenger, men dette er blant årsakene til at stadig flere Liverpool-fans har hatt et ønske om å bli kvitt Gillett og Hicks. Så langt har ikke amerikanerne villet selge klubben, da prisen de eventuelt synes å forlange har skremt bort potensielle interessenter.

Det antas at Gillett og Hicks krever rundt fem milliarder kroner for Merseyside-klubben.

Refinansiering av lånet
Derimot har finanskrisen ført til at amerikanerne har blitt så presset på kapital at mange har spekulert i om de ville bli tvunget til å selge klubben for en rimeligere penge.

Spesielt et lån på 3,5 milliarder kroner som må refinansieres i juli har blitt pekt på som en utløsende salgsfaktor, dersom bankene nekter amerikanerne nytt lån.

Men nå ser dette problemet ut til å løse seg for eierne.

Bedre for bankene
Bankenes situasjon begynner å bedre seg i kjølvannet av at den internasjonale økonomien ser ut til å lysne. Dermed blir de mer villige til å låne ut penger.

Keith Harris var tidligere formann i Football League, nå styreformann i en investeringsbank. Han mener det nå vil være lettere for Gillett og Hicks å få reforhandlet lånet enn hva det var for bare kort tid siden, skriver Times.

Harris sa på et seminar onsdag at han tror bankene Royal Bank of Scotland og Wachovia, som Liverpool-eierne har lånet i, vil gi amerikanerne en pustepause ved å gi dem nye lån.

Lavere pris
Derimot mener Harris at Gillett og Hicks må belage seg på en lavere pris, som følge av finanskrisen, dersom de ønsker å selge klubben.

Opptil 20 prosent priskutt mener han at Gillett og Hicks må godta ved et salg, og i så fall vil prisen på Liverpool antas å ligge rundt fire milliarder kroner.

Fornyet interesse
Selv om finanskrisen fortsatt ikke kan avblåses, sier Harris at potensielle kjøpere nå er tilbake igjen.

- Det er en stor interesse for både Premier League-klubber og Championship-klubber. Verden føler seg bedre, noe som gir et mer oppmuntrende miljø for investeringer. Det er fornyet interesse, kan Harris fortelle.

Så gjenstår det å se hva George Gillett jr. og Tom Hicks velger å gjøre med Liverpool. Valgmulighetene deres synes i hvert fall større nå som reforhandlingen av milliardlånet antas å gå i orden.

Hva mener du? Burde amerikanerne selge Liverpool? Isåfall hvorfor? Kommenter under ved å klikke på "Kommentarer"-fanen.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto