*Nettavisen* Sport.

Må kjøpe VM-billetter blindt

1. februar åpnet arrangørene av fotball-VM 2006 for salg av billetter. Men det er ikke bare enkelt å få billetter til de kampene du ønsker å se.

FIFA og turneringsledelsen føler seg trygge på at de har lært av feilene Sør-Korea og Japan gjorde for fire år siden, da det var en rekke tomme seter under mesterskapets kamper, selv om arrangøren påsto at det var utsolgt.

Kjøpe blindt
Men de som tror salget av billetter vil gå smertefritt for seg, må tro om igjen. Innen de 32 lagene er klare for VM, vil det bare være 300.000 billetter, eller ti prosent av totalen, som er tilgjengelig for salg. Det betyr at fansen ikke kan gjøre noe annet enn å kjøpe billetter blindt, og håpe at de treffer.

Midtnatt mellom mandag og tirsdag begynner salget på internett, og første nivå av salget vil vare i to måneder. Det er ventet at så mange som 30 millioner mennesker vil kjempe om 812.000 billetter. Totalt vil billettene bli lagt ut for salg i fem bølger. Flesteparten av kjøperne vil bruke internett.

Enklest på nett
Server-kapasitet vil derfor bli et viktig spørsmål å håndtere, men arrangøren tror ikke det vil bli noe problem, basert på erfaringene som ble gjort i forkant av fotball-EM i Portugal.

- Vi oppfordrer folk til å bruke internett, fordi det er den enkleste måten. De som ikke har tilgang til internett, bør oppsøke en venn, for det er lettest, sier Horst Schmidt, ansvarlig for salg av VM-billetter, til Reuters.

Alle søknadene om billetter havner i en og samme trekning, som blir foretatt 15. april. Det spiller altså ingen rolle om du søker 1. februar eller 31. mars, bare du gjør det før 1. april. Men fansen kan altså bare kjøpe billetter på måfå. Man får imidlertid pengene tilbake om laget man kjøper billetter for å se, ikke kvalifiserer seg til VM.

Tilfeldige sjekker
Men problemene ender ikke der. Billettene, som vil se ut som flybilletter omtrent, blir printet ut med navnet til hver enkelt supporter, og tilfeldige sjekker vil bli foretatt når du går inn på fotballarenaen. Teoretisk sett vil det styrke sikkerheten og kutte ned på billetter som blir solgt over svartebørsmarkedet, men det blir vanskeligere for fansen å bytte, for eksempel hvis man har kjøpt billett i blinde til én kamp, mens man heller vil se en annen når den endelige trekningen er foretatt.

- I prinsippet er ikke billettene til å bytte, sier Schmidt videre.

Du kan imidlertid levere billettene tilbake om du har en legeerklæring. Billetter som blir levert inn kort tid i forkant av kampene, vil bli delt ut til noen av de 190.000 akkrediterte sjåførene, leverandørene av mat og andre arbeidere som ikke normalt sett ville ha fått sett en kamp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag