*Nettavisen* Sport.

Målkongen er død, lenge leve målkongen

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Idet en toppscorer legger opp, får Tromsø en ny.

TROMSØ - ODD GRENLAND 0-1:

Zdenek Ondrasek (23) er blitt toppscorer i Tippeligaen 2012 med sine 14 scoringer for Tromsø. Han deler tittelen sammen med Strømsgodsets Peter Kovacs.

Ondrasek holder dermed liv i ordtaket «kongen er død, lenge leve kongen», som man antar først ble brukt i Frankrike i 1422, da kong Karl den sjuende overtok tronen etter sin far, Karl den sjette.

Frasen spiller på at tronen overtas umiddelbart etter at den tidligere monarken er død - og sånn sett passer den perfekt på nettopp Zdenek Ondrasek.

1999, 2005 og 2012
Han avsluttet søndagens kamp mot Odd Grenland på topp for hjemmelaget sammen med Ole Martin Årst (38), veteranen som nå legger opp.

Årst ble toppscorer i Tippeligaen i 2005 og har i mange sesonger vært en svært viktig brikke for Tromsø, innimellom sine sesonger i Anderlecht, Gent, Standard Liege og Start.

Før Årst ble toppscorer med 16 mål i 2005, var Rune Lange klubbens eneste eliteserietoppscorer. Lange gikk til topps med 23 mål for Tromsø i 1999.

Nå er det altså Zdenek Ondrasek sin tur til å ivareta det som etter hvert har blitt en slags målscorertradisjon.

Tromsø har jo også fostret Sigurd Rushfeldt, tidenes mestscorende spiller i Norges øverste divisjon med sine 172 mål.

Farvel til gigantene
Ole Martin Årst startet på innbytterbenken i sin siste kamp på Alfheim, men kom inn for Aleksandar Prijovic fra starten av i andre omgang.

Også Per-Mathias Høgmo tok farvel med Alfheim søndag kveld.

Ettersom det på forhånd var klart at Viking ville bli nummer fem uansett hva som skjedde i siste runde, og at det var tre poeng opp til et Rosenborg-lag som møtte svake Hønefoss hjemme i siste runde, hadde ikke Tromsø all verden å spille for.

Det endte da også med tap for Odd Grenland, som både befant seg i ingenmannsland og endte der til slutt.

Morten Fevang satte inn kampens eneste mål fra straffemerket etter at Adem Güven gikk overende i feltet fire minutter før pause.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.