Gå til sidens hovedinnhold

Målmaskinen United frykter

For åtte år siden solgte han søplesekker på gata i Sao Paulo.

Sir Alex Ferguson vet godt hvem Grafite er, men i Norge er han fortsatt rimelig ukjent. Brasilianeren danner et av Europas mest fryktede spisspar sammen med bosnieren Edin Dzeko i tyske Wolfsburg, godt hjulpet av den eminente pasningsfoten til Dzekos landsmann Zvjezdan Misimovic.

- Spissene deres scoret 71 mål til sammen forrige sesong, noe som er utrolig for to spillere, erkjenner Manchester Uniteds manager Alex Ferguson.

Enkelt: Spill Lotto og Tipping på mobilen

28 mål på 25 kamper
Utrolig er også Grafites reise fra jobben som søppelsekkselger på gatene i Sao Paulo i en alder av 22 til den stjernestatusen han har i Tyskland i dag, i en alder av 30.

Etter overgangen fra Le Mans til Wolfsburg for åtte millioner euro i 2007 har brasilianeren totalt scoret 41 mål på 56 seriekamper.

Den første sesongen scoret han 11 mål på 24 kamper, men i sin første hele sesong i Bundesliga ble det hele 28 mål på 25 seriekamper og ikke minst seriegull til Wolfsburg, det første trofeet i klubbens 64-årige historie.

Når man legger til at Edin Dzeko scoret 26 seriemål, forstår man hvorfor Wolfsburg vant Bundesliga.

Denne sesongen har både Grafite og Wolfsburg slitt mer - spissen har kun to mål på sju seriekamper og klubben har allerede tapt tre seriekamper. Etter sju serierunder befinner den regjerende seriemesteren seg på en beskjeden sjetteplass.

Likevel kan du stole på at Manchester United vil passe godt på både Grafite og Edin Dzeko når lagene møtes i gruppespillet i Champions League onsdag kveld.

HTML EMBED

Startet som keeper
Grafite startet som keeper, men hadde 12 år gammel en opplevelse som fikk ham til å sverge på at han aldri skulle stå i mål igjen.

- En dag sparket noen ballen mot meg og traff meg i de nedre regioner. Jeg sa at jeg aldri skulle stå i mål igjen og har holdt ord, forteller Grafite.

Grafites egentlige navn er Edinaldo Batista Líbano. Kallenavnet fikk han under et prøvespill i Matonense.

- Jeg begynte med profesjonell fotball veldig sent, som 22-åring, fordi jeg allerede hadde en jobb med å selge søplesekker i gatene. Jeg dro på prøvespill med Matonense. Det var mange prøvespillere der og treneren visste ikke navnet mitt, så kan kalte meg Grafite og fortalte at jeg lignet på en spiller han hadde hatt med det navnet, sier Grafite.

Karrieren fortsatte i Santa Cruz før han i 2002 kom til Gremio, som blant annet leide ham ut til Anyang Cheetahs i Sør-Korea. Da han ble solgt til Goias, begynte karrieren å ta av. Etter 12 mål på 20 kamper der, og utmerkelsen Sølvballen i 2003, ble det 17 mål på 44 kamper i Sao Paulo før han reiste til Europa og Le Mans.

Og når man vet hvordan det har gått i Wolfsburg, og legger til at han scoret hat trick i sin første og hittil eneste Champions League-kamp, er det ikke så rart at Ferguson vet hvem han er.

Ikke på landslaget
Målteften til tross har Grafite ennå ikke etablert seg i den brasilianske landslagstroppen. Han fikk 51 minutter som innbytter i 3-0-seieren over Guatemala i 2005, og scoret også, men dette er foreløpig hans eneste landskamp.

Landslagssjef Carlos Dunga har mange gode alternativer på spissplass, med Luis Fabiano som førstevalg og Nilmar, som scoret hat trick i sin forrige landskamp, og veteranene Adriano og Ronaldo på vei tilbake i godt, gammelt slag.

Det er likevel ikke for sent å sikre seg plass i troppen til VM-sluttspillet i Sør-Afrika neste sommer. Et nytt hat trick, for eksempel på Old Trafford onsdag kveld, vil nok hjelpe.

Kilder: Daily Telegraph, The Sun, Wikipedia, Wolfsburgs offisielle nettside, The Guardian, football.co.uk.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?