*Nettavisen* Sport.

Mario Gomez: - Kom ut av skapet

Foto: Getty Images/All over Press

Tyske spillere kjemper de homofiles sak.

22.06.12 13:11

De tyske EM-spillerne er enige i at homofili ikke burde være tabubelagt i fotballen, og flere kjemper åpenlyst de homofiles kamp.

Innad i troppen hersker det imidlertid uenighet om hvorvidt en homofil spiller bør komme ut av skapet før eller etter karrieren er over. Mens de fleste mener at risikoen for mobbing er for stort dersom skapdørene åpnes når man fortsatt er aktiv, har EMs toppscorer, Mario Gomez, et annet budskap.

- Kom ut av skapet! Du vil føle deg lettet, har Bayern München-spilleren sagt, ifølge The Guardian, uten at han selv er homofil, men har en kvinnelig kjæreste.

Italias Cassano med homohets
Italias Antonio Cassano fikk mye oppmerksomhet tidlig i det pågående europamesterskapet grunnet sine grove uttalelser om homofile. Da han ble spurt om han trodde det var noen homofile eller bifile spillere i Italias landslagstropp, sa han følgende:

- Hvis de er homofile, er det deres problem. Hvis jeg sier hva jeg egentlig mener, er det nødt til å bli kaos. Er det homofile spillere i garderoben? Jeg håper ikke det, sa Cassano, ifølge Football Italia, og brukte angivelig et av de verste skjellsordene som finnes for homofile i det italienske språket.

Mannen som oversatte intervjuet for Uefa har senere beskrevet det som «mitt livs tøffeste jobb. Jeg måtte benytte meg av formildende uttrykk». Når de viser klipp fra pressekonferansen på italiensk TV, sensurerer de bort Cassanos skjellsord.

Lahm fikk pris for sitt homoengasjement
I den tyske EM-troppen er synet på homofili et ganske annet. Flere av spillerne er faktisk kjente frontfigurer for de homofiles sak i hjemlandet.

Philipp Lahm fikk i 2008 en pris for sitt arbeid mot diskriminering av homofile innen sport.

- Det er trist at homofili i fotballen fortsatt er tabu. Jeg ville ikke hatt problemer med å ha lagkamerater som er homofile. Jeg er ikke redd for dem, har Lahm uttalt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images

I boken «A Subtle Difference: How to Become a Top Footballer» utgitt i 2011, skriver den tyske venstrebacken følgende:

«For det første: jeg er ikke homofil. Jeg er ikke gift med min kone Claudia for det offentliges skyld. Spekulasjonene bryr jeg meg ikke om. Jeg har ingenting imot homofile og mener at det ikke er noe galt i å være homofil».

Lahm, som til daglig spiller i Bayern München, oppfordrer likevel homofile spillere til å holde seg på innsiden av skapet til karrieren er over. Han begrunner dette med den engelske spilleren Justin Fashanus selvmord i 1998.

«Jeg vil ikke anbefale homofile fotballspillere å komme ut. Jeg frykter at det kan ende som det gjorde med Justin Fashanu, som, etter at han kom ut, ble kjørt opp i et hjørne og til slutt begikk selvmord».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images

- Vil føle seg frigitt dersom de kommer ut
Lagkamerat i Bayern München og på landslaget, Mario Gomez, er vel så kjent for sitt samfunnsengasjement, og mener, som Lahm, at det må skje en radikal holdningsendring til homofili i fotballen.

I motsetning til Lahm, mener imidlertid Gomez at homofile spillere bør komme ut av skapet, og at de vil gjøre det bedre på gressmatta som følge.

- De vil spille som om de har blitt frigitt, har han sagt.

De færreste er enige med Gomez. Landslagskeeper Tim Wiese mener, som Lahm, at det lureste er å bli i skapet til karrieren er over.

- Man kan bli ødelagt av ondskapsfulle fans. Selv om det nå finnes mange kvinnelige fotballsupportere, er sporten fortsatt macho, har han hevdet.

Samfunnsengasjerte, tyske spillere
De tyske spillernes samfunnsengasjement stopper ikke ved homofilisaken.

Lahm er i tillegg ambassadør for SOS Barnebyer, og figurerte fra 2007 til 2009 for kampanjen World aids Day. I tillegg har den joviale 28-åringen engasjert seg i saker mot råkjøring og barnemishandling.

Per Mertesacker grunnla i 2006 en stiftelse for dem som sliter med depresjon etter at Robert Enke, en tidligere tysk landslagskeeper, tok livet sitt.

Thomas Müller er ambassadør for organisasjonen YoungWings, som hjelper barn som har opplevd traumatiske hendelser.

I kveld skal de tyske EM-favorittene kjempe for en semifinaleplass. Kampen mot Hellas kan du følge LIVE fra 20.45!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.