*Nettavisen* Sport.

Martins menn fra verst til best

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Slik snudde Vålerenga den håpløse statistikken.

06.06.10 22:35

VÅLERENGA - HAUGESUND 5-2:

FØR:

2008: 16 poeng på 13 hjemmekamper (snitt 1,23), bare Molde tok færre. Kun 14 scorede mål, dårligst i Tippeligaen.

2009: 20 poeng på 15 kamper (snitt 1,33), bare Lyn tok færre. Vålerenga tapte flere kamper enn de vant, og scoret bare 22 mål.

NÅ:

2010: 17 poeng på syv kamper (snitt 2,43), bare Tromsø har bedre poengsnitt. 18 scorede mål – ingen har laget flere.

Vålerenga har gått fra å være landets (nesten) dårligste hjemmelag, til å spille festfotball hvor de feier de fleste lagene av banen. Haugesund var ingen målestokk, og lagets trener Jostein Grindhaug hadde en nokså nøyaktig oppsummering av søndagens dyst i mixed zone:

- Dette var mannfolk mot gutter.

Etterlyste klare beskjeder
Slik har det vært ofte på Ullevaal i 2010-sesongen, og bare Rosenborg og Hønefoss har klart å kare med seg poeng fra landslagsarenaen. Hvordan har denne forvandlingen vært mulig?

- Vi etterlyste tydeligere beskjeder på hvordan det offensive spillet skulle være etter forrige sesong.

- I sesongoppkjøringen fikk vi det, instruksene fra Martin (Andresen) er blitt både tydeligere og riktigere, mener midtstopperen, som feiret en sjelden kapteinsjobb med sesongens første nettkjenning.

Vålerenga har vært vant til at de fleste lagene har lagt seg lavt når de har kommet til Ullevaal, og har de siste åra slitt med å komme til sjanser.

- Men nå spiller vi mye mer possessionorientert fotball, og det fungerer bra, humrer den erfarne stopperen.

Dos Santos har fått godfølelsen
Han tar ikke for mye i. Vålerenga har med sine tekniske spillere begynt å spille fotball som langt flere enn de snaut 13.000 som besøkte Ullevaal søndag fortjener å se. Freddy dos Santos begynner nemlig å få tilbake godfølelsen.

- Det er litt som det var på slutten av 2004-sesongen under Rekdal. Da gikk vi på banen og nærmest hadde vunnet på forhånd, vi trodde vi kunne slå alle.

- Vi pratet mye om hvor lite poeng vi hadde tatt på Ullevaal, og hvor få sjanser vi hadde skapt. Nøkkelen var å få fart på ballen, og å la den gå gjennom midtbaneleddet vårt.

Mot Haugesund var det spesielt to av gutta på midtbanen som klarte det. Mohammed Fellah fortsetter det flotte spillet fra sesongstarten, og vartet opp med en ny kanonscoring mot Haugesund, da han banket inn 2-0-målet med strak vrist etter en halvtimes spill.

Så var det duket for Bojan Zajic-show.

Usikker framtid for Klans-helten
Serberen er ikke akkurat øverst på Vålerenga-ledelsens favorittliste, men blant fansen og i norsk presse har serberen en høy stjerne. Søndag leverte han på ny, og serverte tre målgivende på perfekte cornere som henholdsvis Morten Berre, Freddy dos Santos og André Muri enkelt kunne dytte inn i nettmaskene.

Vålerenga har ikke startet kontraktsforhandlinger med serberen, hvis kontrakt går ut etter sesongen. Det bør de gjøre. Snarest. Han er kanskje ikke den spilleren med flest defensive fibre i kroppen, men med Zajic på banen skjer det alltid noe.

Og det er vel akkurat det Vålerenga ønsker seg?

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.