RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Martins skjebnekamp

Sist oppdatert:

Det meste tyder på at Martin Andresen starter lørdagens VM-kvalifiseringskamp mot Island. Sjelden har en eks-kaptein vært mer avhengig av å prestere.

Det har ikke helt gått Martin Andresens vei denne sesongen. Resultatene har uteblitt i Tippeligaen, der han har sin første sesong som spillende manager, og på landslaget er han også blitt vraket som kaptein. Selv forsøker hovedpersonen å avdramatisere det hele, men det er ingen tvil om at lørdagens kamp mot Island er av det særdeles viktige slaget for Martin Andresen.

Ikke bare fordi det handler om å gi Norge en god start i kvaliken, men også fordi Andresen vet at hans dager på den norske midtbanen kan være talte hvis han ikke leverer.

Landslagssjef Åge Hareide bruker Andresens prestasjoner i treningskampen mot Irland som argument for å gi Andresen fornyet tillit på midtbanen. I rettferdighetens navn var ikke Andresen så hakkende gal i det oppgjøret, så jeg kan forstå hvor tilliten kommer fra. Men samtidig mener jeg Hareide møter seg selv en smule i døra. Han har hele tiden sagt at han skal satse på formspillere, og hvis noe virker åpenbart for tiden, så er det at Martin Andresen ikke er en av dem. Han har langtifra dokumentert noe form i serien, han ble regelrett avkledd av Rosenborgs midtbane sist helg, samtidig som både Fredrik Winsnes, Fredrik Strømstad, Christian Grindheim og Per Ciljan Skjelbred har levert for sine respektive klubblag. Når vi er inne på rettferdighet, og ikke minst hva som er i Norges interesse, så burde en av dem ha startet isteden.

Men slik blir det ikke, og det er godt mulig Hareide gjør klokt i å gamble på Norges tidligere kaptein. Svaret får vi ikke før lørdag kveld. Jeg håper uansett at publikum som finner veien til Ullevaal Stadion, gir Martin Andresen all den støtte han kan få.

For den trenger han nå.

Kampen mot Island er særdeles viktig for Martin Andresen, men den er ikke noe mindre viktig for Norge. Island er en motstander Norge skal slå, og vi har en alle tiders mulighet til å gjøre det. Vi har nok av formspillere i det offensive leddet, men spørsmålet er om vi klarer å gjennomføre 90 minutter uten tabber av den målgivende sorten. Det har vært refrenget for landslaget siden EM-kvaliken, der særlig keeperne har stått for brølerne. Nå er det Rune Almenning Jarsteins tur. Han ladet opp med å forære Vålerenga et mål på Lerkendal sist helg. Også Jarstein vet at han blir sett på med ekstra årvåkne øyne lørdag kveld. Sånn sett er det en god test på om han har det som skal til for å bli vår faste siste skanse i årene som kommer. For dette er en arena og en anledning for de store guttene, de med hår på brystet og stake - som Hareide tidligere har etterlyst.

Mye står altså på spill, og det er på høy tid at det norske landslaget presterer igjen. Vi trenger et stolt øyeblikk nå.

Det er en stund siden sist.

THOMAS ENGER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere