RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Mats (18) imponerte i Norge-debuten

Sist oppdatert:
Unggutten fikk sjansen av Per-Mathias Høgmo.

DANMARK - NORGE 2-1:

Per-Mathias Høgmo ble hentet inn som ny landslagstrener for Norge i høst. Håpet var ta han skulle redde laget i en tung VM-kvalifisering.

Slik gikk det ikke. I de to kampene han ledet laget i kvaliken ble det tap for Slovenia og uavgjort mot Island.

Fredag ledet Høgmo Norge i en vennskapskamp som må sees på som første skritt mot å skape det laget som med tid og stunder skal spille om en plass i EM i 2016.

Da Høgmo ble ansatt i jobben var dette et mål som ble uttalt hos Norges Fotballforbund. Etter 90 minutter mot Danmark står imidlertid Høgmo fortsatt uten seier som norsk sjef.

Det gledelige er i hvert fall at treneren våget å satse ungt på dansk jord. I andre omgang kom 18 år gamle Mats Møller Dæhli inn for det norske laget.

- Han har vist seg fram med et par utsøkte pasninger og en ballkontroll av en annen verden, sier MAX-kommentator Jan-Erik Aalbu om den unge debutanten.

- Det var stort
Den tidligere Manchester United-spilleren er ansett som et av de største talentene på mange år i norsk fotball. Rosenborgs Jørgen Skjelvik fikk også sin landslagsdebut.

- Dette var stort, gøy. Jeg fikk mye spilletid, også. Det er en landskamp og det er høyt tempo, men jeg liker at det går fort, sier Dæhli til MAX etter kampen.

Det var likevel danskene som stakk av med seieren. William Kvist og Nicolai Boilesen scoret for vertene. Marcus Pedersen scoret for Norge.

- Vi skaper mye, og jeg burde hatt to-tre mål. Det var viktig å score ett mål, i hvert fall. De er store stjerner og vi henger med. Vi har noe på gang, sier Pedersen til MAX.

Per-Mathias Høgmo hadde følgende å si etter kampen:

(artikkelen fortsetter under bildet)

- I første omgang var vi gode. Vi var dyktige i angrep og skapte store sjanser. I andre omgang ble det litt mer åpnet og sjanser til begge lag, sier han til MAX.

- Det var mange gode enkeltprestasjoner og noe å bygge videre på, sier landslagssjefen.

Fikk en i trynet
Det var Norge som åpne best i Herning og kom til den første farligheten omtrent rett etter avspark.

Ruben Yttergård Jensen slo en god pasning over mot Ola Kamara som kom på løp inn i boksen. Spissen fikk avsluttet, men fra skrå vinkle gikk ballen høyt over.

De norske gutta spilte seg også til et par andre halvsjanser innledningsvis, men etter 13 minutter gikk det slik det ofte går når landslaget er i aksjon.

Tottenhams Christian Eriksen slo en corner og Norge glapp i markeringen. William Kvist takket, bukket og sendte danskene opp i ledelsen.

Minutter senere var Danmark og Eriksen på farten igjen. Denne gangen gjorde midtbanemannen det meste selv, men Rune Jarstein reddet mesterlig.

(artikkelen fortsetter under bildet)

En stor sjanse for vertene, men en like stor inngripen av Norges keeper.

Gigantiske sjanser
Etter hvert i første omgang fikk Norge tilbake litt av initiativet som laget hadde innledningsvis og det må nesten kalles et lite mirakel at det ikke ble norsk scoring før pause.

I det 26. minutt spilte Tore Reginiussen flott fram til Omar Elabdellaoui. Innlegget ble slått ut i feltet av keeper Stephan Andersen. Der ventet Tarik Elyounoussi, som brente til fra kort hold, men Daniel Agger gjorde en manns jobb da han blokkerte skuddet fra tysklandsproffen.

Snaue ti minutter senere var Norge nær igjen. Marcus Pedersen ble spilt igjennom av Elyounoussi, men traff ikke helt på avslutningen og satte ballen utrolig nok til side for mål.

Noen minutter før pause fikk skuddsterke Agger muligheten på frispark i brukbar posisjon, men Jarstein så ut til å ha kontroll. Danskene gikk dermed til pause med en 1-0-ledelse.

Etter pausen handlet mye om Danmark og det var vertene som skapte de største sjansene. Norge satte etter hvert inn Mats Møller Dæhli, Morten Gamst Pedersen og Jørgen Skjelvik.

Pedersen utlignet
Den kanskje største sjansen var det Peter Ankersen som fikk. Han dro seg innover i banen og fyrte løs. Ballen gikk via hanskene til Jarstein og i stolpen.

Hjemmelaget hadde også gode muligheter ved Michael Krohn-Dehli, Emil Larsen og Liverpool-stjernen Daniel Agger.

Norge skapte ikke all verden etter hvilen, men et frispark fra Gamst Pedersen var farlig. Veteranen knallet til, men Andersen i buret var ikke lett å lure.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mot slutten fikk også Mohammed Abdellaoue og Magnus Wolff Eikrem sjansen til å vise seg fram for Høgmo.

Og like etter byttene kom utligningen. Morten Gamst Pedersen spilte herlig fram til Marcus Pedersen og denne gangen gjorde ikke spissen noen feil og det sto 1-1.

I det 81. minutt fikk danskene en kjempemulighet til å ta tilbake ledelsen, men Kasper Kusk satte ballen utenfor fra god posisjon.

Like etter var Mats Møller Dæhli på farten og viste at han holder nivået. Teknikeren tredde igjennom til Mohammed Abdellaoue, men spissen svakt fra rundt fem meters hold.

Det gikk mot 1-1, men helt på tampen satte Nicolai Boilesen inn vinnermålet. Han fikk stå fri og kunne enkelt heade et innlegg fra Peter Ankersen i mål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere