Måtte Gamst´en følge opp europakvartetten

Bodø/Glimt, Odd, Rosenborg og Stabæk var ute i kvalifiseringskamper til europacupspill denne uken. Alle fire lagene besto testene sine. Det er supert, for få ting er bedre for norsk fotballs utvikling enn internasjonal matchtrening.

27.08.04 12:03

Jeg har allerede gjort det, men jeg bøyer gjerne nakken for Rosenborg nok en gang. Jeg forstår at noen synes nok er nok for trønderne. De vinner serien år ut og år inn, de vasser i penger (gode lag gjør gjerne det etter hvert!) og attpå til kvalifiserer de seg til Champions League hvilket gir enda mer penger! Det virker vanskelig å fjerne dem fra tronen, men det er håp for utfordrerne når vi vet at på RBK-laget som spilte tirsdag er 5–7 spillere borte om to–tre år. Det er alltid muligheter for utfordrerne når suksessrike lag må gjennom generasjonsskifter. Spørsmålet er bare om utfordrerne griper mulighetene!

Bodø/Glimt, Odd Grenland og Stabæk når ikke helt opp til RBK-bragden, men du verden så bra det er at alle klarte kvalifiseringskravet til første ordinære runde i Uefa-cupen. Med det får norske lag mer internasjonal matching. Det er strålende. Altfor sjelden er norske lag oppe til kamp mot andre europeiske lag i tellende oppgjør. Det skal de nå, og det er en helt annen affære enn å møte danske og svenske lag på La Manga før sesongen.

Dette gir super erfaring. Først og fremst for lagene som er kvalifisert, naturlig nok, men i sin tur også for norsk fotball. Med dette realitetsorienteres både spillere og lag. Enkeltspilleres individuelle ferdigheter kan strekke til i vår hjemlige serie, men hva når de skal opp mot spillere som i langt større grad har vektlagt hurtighet og teknikk? Hvordan takler norske spillere den tøffe atmosfæren som tidvis preger internasjonale kamper? Hvordan håndterer de mer kyniske motstandere? Flere norske lag enn noen gang har en fasttømret spillestil, men evner de å tilpasse den stilen om nødvendig?

Listen av nye utfordringer er selvfølgelig ikke uttømmende, men følgende er like opplagt nå som ellers: Selv om noe må justeres, må ikke lagene finne på å kaste om på alt de gjorde da de kvalifiserte seg. Men erfaringene de gjør seg fører forhåpentligvis til læring for flere enn de involverte. Muligens endrer de spillestil i vår hjemlige serie etter slike kamper, men helt sikkert er at de deler erfaringene sine med andre norske lag. Det er vi flinke til i Norge.

Nå skal også Morten Gamst Pedersen for alvor ut i Europa. Tromsø har takket nei til sølvplass i bytte mot 31 millioner kroner for ham, men summen må ikke forveksles med 30 sølvpenger. Gamst´en virker så fornøyd med overgangen til Blackburn at alt tyder på at det er frivillig. Jeg tar for gitt at jeg ville hørt smella til min gode venn Ernst (Mortens pappa) helt ned til Oslo hvis så ikke var tilfelle.

Det som uroer meg er om hans kvaliteter blir misbrukt i Premier League-klubben Blackburn. Jeg ser at engelske Blacburn-supportere tror manager Graeme Souness like gjerne kan komme til å bruke Gamst-en i mål eller som høyreback som på venstrekant. De norske supporterne tror engelskmennene overdriver en smule. Som nordmann må jeg lene meg tungt på de hjemlige spådommene (har jeg noe valg?). Det er ingen overdrivelse å si at Souness var en strålende spiller, men den karakteristikken passer dårlig på spiller- og lagutvikleren Souness. Jeg håper i det lengste at Gamst´en er til å kjenne igjen om et års tid. Alt som er bedre enn det er ren bonus.

Av hele mitt fotballhjerte ønsker jeg de nevnte lykke til i Europa.

BENGT ERIKSEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag