RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Måtte gi opp vennskapet

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
Ronny Deila måtte slutte å være omgangsvenn med Alexander Aas.

Strømsgodset har – nær sagt som ventet – startet sesongen med seier i sine to hjemmekamper og tap i sin hittil eneste bortekamp. Seks poeng er samme fangst som seks andre lag har, og bare ett poeng mindre enn tabelleder Tromsø har før helgens runde, der Strømsgodset møter Sarpsborg 08 søndag.

Det gjenstår å se om Ronny Deila og Strømsgodset klarer å bryte trenden med å vinne hjemme og tape borte. Én ting har Deila imidlertid brutt: vennskapet med Alexander Aas.

Misforstå rett, duoen er fortsatt gode venner.

- En av gutta
Det skulle bare mangle. De to spilte i samme forsvarsrekke i Odd Grenland i nesten et helt tiår. Og Alexander Aas har spilt under Deila i Strømsgodset siden 2007. Det første året med Deila som assistenttrener for Dag-Eilev Fagermo og siden 2008 med Deila som hovedtrener.

Men Aas og Deila er ikke lenger omgangsvenner utenfor fotballbanen.

- Ronny har klart overgangen fra spiller til trener bra. Han har alltid vært en av gutta, men han har en del venner utenom laget nå. Det er viktig at man har avstand fra spillerne, sier Aas til Nettavisen.

Forsvarsveteranen konstaterer at det lett blir feil dersom en trener er omgangsvenn med spillere.

- Synd, men sånn er det
- Du skal ta både populære og upopulære avgjørelser. Jeg hang selv en del med Ronny da vi var i Odd. Men han måtte ta konsekvensen av det å bli trener. Det er litt synd, men sånn må det være, forklarer Aas.

Det ser ut til at ordningen fungerer. Deila får mye ros for hvordan han behandler spillerne sine.

- Jeg får mange tilbakemeldinger fra spillere som, når de har vært her en stund, sier at det er gøy her. I Godset får de lov til å spille fotball og blir ikke halshogd for å gjøre feil med ballen, men heller bevisstgjort hva man bør gjøre neste gang, sier Deila til Nettavisen.

- Og det er et godt miljø her. Gutta er flinke til å ta nye spillere til seg. Det er også grunnleggende for utviklingen. Jeg tror trivselsfaktoren alltid har vært her i Godset. Det var sånn da jeg kom også. Det som har endret seg, er fotballen, legger 35-åringen til.

- Som et bibliotek
Ronny Deila har bygd opp et solid team av trenere og ressurspersoner rundt seg. Det er ikke tilfeldig.

- Jeg pleier å sammenligne det med et bibliotek. Spillerne trenger forskjellige ting og er interesserte i forskjellige ting. Og så skal vi ha forskjellig spisskompetanse. Så må spillerne plukke ut den boka de har mest lyst på. Vi er her for å bevisstgjøre dem, men de må være interesserte. Være nysgjerrige, ydmyke, på mer læring, forklarer Deila.

Strømsgodset har to mann som bistår spillergruppen på det mentale plan. Klubben har i tillegg også en kostholdsekspert, en styrkeekspert og en videoanalytiker.

Den kanskje viktigste ressurspersonen, er Per Jakob Evjen. Deila betrakter ham som sin mentor.

- Per Jakob har tidligere bare vært rundt meg, men nå er han en del av teamet. Uten ham hadde jeg aldri hatt den framgangen som jeg har hatt, sier Deila ydmykt.

Ensom som leder
Han forklarer det slik:

- Når du er leder, er du veldig ensom. I hvert fall når du er ung, er det viktig å ha noen å syte og klage til innimellom. Prate med. Han har vært veldig flink til å bevisstgjøre meg. Vi har kombinert dette med teori og fag, masse psykologi, og vinklet det inn mot det jeg driver med.

Deila stopper opp et par sekunder før han fortsetter.

- Å klare å reflektere objektivt uten å ha for sterke følelser, gjør at du tar de rette beslutningene.

Han har et praktisk eksempel på hvordan Evjen har hjulpet ham.

- Jeg hadde ikke klart å reflektere like mye uten hans hjelp. Da jeg var trener i 2008, sto jeg blant spillerne mine. Så kunne jeg dulte borti en spiller og si at han måtte gjøre sånn og sånn, og han kunne si nei. Da var det om å gjøre å vinne diskusjonen, om å gjøre å bevise at jeg er flink.

- Snur energien
Nå er ikke Deila lenger opptatt av å vise at han er flink. Han er tryggere på seg selv.

- I dag klarer jeg å stå over spilleren. Og når jeg kommer i en diskusjon, klarer jeg å tenke på hva som er det beste for laget. Jeg bruker de strategiene som gjør at det blir vinn/vinn. Snur energien.

- Hvis en spiller er sur, nytter det ikke å skjelle ham ut. Da må jeg ta ham inn, bry meg om ham, snakke med ham, og så svelger kanskje jeg noen kameler og så går han blid ut. Da har jeg vunnet likevel, fordi laget har vunnet.

Og derfor må også vennskapet med Alexander Aas vente.

For at laget skal vinne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere