RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med Doffen i øyekroken

Sist oppdatert:
Det er en norsk fotballspiller som har imponert meg mer enn alle andre denne sesongen.

Det var Norge - Skottland. Skottene hadde ballen i backrekka. Alle spillerne jeg så, stod stille, eller beveget seg mot Norges 16 meter. De ventet et skotsk angrep. Kanskje en langpasning.

Jeg hadde blikket på backen med ballen i beina.

Det var da jeg så det.

Inn i den høyre øyekroken min, mot fartsretningen, mot alt som nesten kan kalles normalt i fotball, så kom det noe lite og rødt. I voldsom fart. Det virket som om alle og alt stod helt stille. Et sekund senere kastet det lille og røde seg inn i en voldsom takling.

Kristofer Hæstad hadde presentert seg.

Jeg husker ikke om Hæstad vant taklingen eller hvem som endte opp med ballen. Men for meg oppsummererte de få sekundene det meste av det Kristofer Hæstad står for. Jeg hadde kjedet meg. Norge lå under 0-2 mot Skottland. Hæstad satt på benken. Et galt valg. I pausen kom han inn.

I løpet av et par minutter etter hvilen hadde han så satt sitt preg på kampen. Han taklet, vant ballen, løp, løp litt til, taklet, vant ballen igjen, løp enda mer, vant ballen igjen og fortsatte å løpe. Jeg er faktisk ganske sikker på at hvis dommer Alain Hamer ikke hadde blåst av etter 90 minutter, så hadde 22-åringen fortsatt vært å finne utpå Ullevaal-matta den dag i dag. Løpende.

Sånn var det egentlig hver eneste gang jeg så Doffen i aksjon i 2005.

TV 2 Nettavisens journalist Dag Langerød skriver i denne artikkelen om øyeblikket som gjorde mest inntrykk i idrettsåret 2005.

Men eventyret om midtbanespilleren startet på våren. Start hadde rykket opp til eliteserien, og vunnet nesten alt som var å vinne av treningskamper. Det var tydelig at hovedstadspressen ikke hadde helt peiling på hva som foregikk i Kristiansand. Man så på resultatene fra i fjor, man så på spillerstallen og man så nok ganske så lite av hva Start faktisk presterte i løpet av vintermånedene.

Få trodde Start havnet noe særligere høyere enn på 10. plass.

Men med Hæstad, Strømstad, Borgersen, Valencia, Håland og Johnsen på laget så sjokkerte sørlendingene. Det endte med sølv og seks spillere innom landslaget i løpet av sesongen.

27. mai fikk Hæstad sjansen. Ved pause mot Costa Rica. Han gjorde akkurat det han kan så mye bedre enn de aller fleste. Han taklet, løp og kastet seg inn i dueller. Det overbeviste de aller fleste. Også Åge Hareide.

Åtte dager senere, med 45 minutters A-landslagsfotball i beina, startet han mot Italia. I den viktige VM-kvalifiseringskampen. Det endte med en 8er på TV 2 Nettavisens børs. Han var banens beste. Det samme mente Aftenposten og VG.

I løpet av noen dager hadde Doffen gått fra en relativt anonym tilværelse i Kristiansand, til å bli rikskjendis. Start verdsatte ham fort til minst 30 millioner kroner. Et forståelig beløp for alle som fulgte Hæstad utover i sesongen.

Med unntak av et par svake kamper på høsten, fortsatte Hæstad nemlig på samme måte gjennom hele sesongen. Uansett motstander. Det virker som om Start får beholde ham i ytterligere en sesong, men når en overgang til Europa kommer - for den kommer - så er jeg helt sikker på at den går smertefritt.

John Carew har hatt et fantastisk år, men for meg vil 2005 for alltid bli stående som året hvor Kristofer Hæstad slo gjennom.

Hæstads ekstreme kvaliteter i gjenvinningsfasen vil være gull verdt for alle klubber, og han er allerede på høyde, om ikke bedre, enn mye av det beste som finnes i internasjonale toppklubber med samme kvaliteter. Blir han enda bedre med ballen når han vinner den, og enda bedre med ballen i beina, så snakker vi egentlig bare om én ting.

Verdensklasse!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere