RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener frykt «redder» NFF: - Kan bli fryst ut hvis man kritiserer


I FOKUS: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo (t.v.), fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem får mye kritikk som følge av EM-kvaliken. Men ikke alle tør snakke ut, skal vi tro Jacob Lund og Aslak Nore.
I FOKUS: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo (t.v.), fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem får mye kritikk som følge av EM-kvaliken. Men ikke alle tør snakke ut, skal vi tro Jacob Lund og Aslak Nore. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fotballprofiler vil ha debatt som følge av EM-kvaliken.

- Jeg etterlyser at folk tør å heve stemmen slik at vi får en diskusjon. Skal Norge komme noen vei, er vi nødt til å ta diskusjon om A-landslaget, sier Jesper Mathisen til Nettavisen.

Han synes det er blitt overraskende lite kritikk mot Norges Fotballforbund (NFF) i etterkant av playoff-fiaskoen mot Ungarn. Det er åttende gang på rad Norges A-landslag går glipp av et sluttspill.

- Skal alle være redde for å si noe, kommer vi ingen vei. Vi må sammen finne frem til hvordan det norske A-landslaget kan bli best mulig, det er i alles interesse. Og det kan ikke være sånn at ingen tør si noe, advarer Mathisen.

Gikk ut mot Semb

Forfatter og forlagsredaktør Aslak Nore er blant dem som har våget å heve en kritisk stemme mot Norges Fotballforbund det siste året.

I mars tok han bladet fra munnen og gikk hardt ut mot NFF i en kronikk som blant annet ble publisert i VG.

Det skapte et voldsomt oppstyr, og Nore fikk både støtte og kritikk for kronikken.

TOK KAMPEN: Aslak Nore hevder fotballfolk tok kontakt og roste ham for å kritisere NFF.

Frykten for å kritisere NFF kom til godt til syne, mener han.

- Det var mange fotballfolk som tok kontakt med meg og sa «dette har jeg hatt lyst til å si lenge, men jeg tør ikke», påstår Nore overfor Nettavisen.

Forfatteren, som i fjor ga ut fotballboken «Brasil 2014», er overbevist om at fotballprofiler kvier seg for å gå ut mot NFF.

- I Fotball-Norge er det vel sånn at det ikke er noe pluss hvis du vil ha en jobb i det systemet der. Det deilige for oss som står utenfor er at det ikke kunne brydd oss mindre, sier han.

«God og varm fotballfamilie»

Nore får full støtte av Jacob Lund, tidligere sponsorsjef i DNB og nåværende daglig leder i Sponsorconsult.

På spørsmål om han tror det eksisterer en redsel for å være offentlig kritisk mot NFF, er svaret kort og kontant:

- Ja!

Han mener det har en enkel forklaring, nemlig at store deler av norsk idrett gjerne vil fremstå som en stor familie der alle er gode venner med alle.

Fakta: Er noe galt i NFF?

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Og i sånne «gode og varme familier» er det vanskelig å komme ut med offentlige og sure kommentarer. Det er en veldig lojalitet innen denne fotballfamilien, mener Lund.

Generalsekretær Kjetil Siem blir tankefull når han blir konfrontert med uttalelsene.

- Jeg synes det er mye kritikk av NFF, jeg, på en veldig åpen måte. Vi har en veldig ærlig og rå evalueringsprosess nå, og det er fordi alle har ett mål, og det er å bli bedre. Jeg kan liksom ikke vite om det er noen som ikke tør si fra. Men jeg kjenner meg på en måte igjen i den forstand at fotballfamilien er liten, og det er i utgangspunktet vanskelig å stå hardt opp for noe som enkelte kan ta personlig, sier Siem til Nettavisen.

Heller ikke toppfotballsjef Nils Johan Semb tror det er et problem for mange å stå frem med kritikk av NFF.

KRITISK: Jacob Lund.

- Nei, jeg synes vi får masse kritikk, så akkurat den kjenner jeg meg ikke igjen i. Det har bestandig vært åpenhet for kritikk i fotballen. Man er tydelig på tilbakemeldinger når ting ikke går bra, mener Semb.

Thorstvedt uenig

Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt er av den oppfatning av at det er omvendt av det Nore og Lund mener, at det er rom for å komme med kritikk mot NFF og hvordan norsk fotball styres.

- Det er veldig mange som kritiserer fotballforbundet, og det er helt fair, det. Sånn bør det jo være, sier Thorstvedt til Nettavisen.

Ifølge den gamle keeperen har NFF gjort mye bra som ikke kommer frem, og at kritikken som oftest er rettet inn mot A-landslaget.

- NFF som organisasjon driver med utrolig mye forskjellig. Det spilles jo fotball i hver eneste krok, tusenvis av unger spiller kamper hver eneste uke. 70 prosent av alle tiåringer i Norge spiller fotball. Det er et ekstremt høyt tall. Det er ikke sikkert det er NFFs feil eller fortjeneste, men det er nå en gang sånn. Jeg har aldri tenkt at folk er redde for å kritisere NFF, det har ikke jeg fått inntrykk av, forteller han videre.

Tips eller innspill til artikkelserien? Bruk emneknagg #ernoegaltiNFF eller kontakt journalistene på e-post her.

UENIG: Erik Thorstvedt mener det er masse rom for å kritisere NFF.


Stabæk-leder ville vært varsom

Stabæk-leder Inge André Olsen forteller at han aldri har vært redd for å være offentlig kritisk mot modellen norsk fotball ønsker, og han har gjentatte ganger vært i diskusjon med forbundet.

- Jeg ser ikke at det ikke skal være mulig å ta en debatt. Jeg føler det har vært takhøyde for å gjøre det. Vi har hatt mange debatter om spillerutvikling og modellen vi velger, som kanskje har vært litt i strid med hvordan NFF har tenkt gjennom flere år. Jeg tenker i alle fall ikke at man skal være redd for å si sin mening rundt det, sier Olsen til Nettavisen.

Men han kan forstå at de som ønsker en karriere oppover i NFF-systemet, kan være litt varsomme med å offentlig ytre sine kritiske røster.

SKEPTISK: Inge Andre Olsen.

- Hvis du tar Stabæk, hvor jeg jobber og har et lederansvar, så ville jeg også vært varsom med å ansette folk som går ut og kritiserer det vi driver med. Da ville jeg ikke tenkt på den personen som kandidat inn til Stabæk en gang, for den personen ville jo vært kritisk til det vi holder på med, forklarer han.

Både Nore og Lund mener det er fort gjort å bli fryst ut av toppene i NFF dersom man kommer med kritiske meninger mot hvordan norsk fotball styres.

Det er uheldig dersom du som fotballperson ønsker deg opp og frem i NFF-systemet, mener dem.

- Man er redd for å bli latterliggjort eller utstøtt dersom man kommer med kritiske ytringer mot ledelse og system. Det kan føre til utfrysing, sier Lund.

Han mener dette er et stort problem for dem som har ambisjoner om å komme opp og frem i et system.

- Da holder man gjerne kjeft for å unngå problemer internt i en organisasjon, sier Lund.


P.S: Les de andre delene i NFF-serien:

1: Knallhard Høgmo-dom: - Hårreisende. Jeg tror nesten ikke det jeg hører

2: Fotballprofiler støtter Høgmo: - Bommet ikke på taktikken

3: Raser mot Høgmo-freding: - NFF ligner på en sekt

4: Nådeløse mot Høgmos «utviklingsprat»: - Det er farlig

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere