RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener Godsets gullgutt er «vanvittig»

Foto: Erlend aas / NTB scanpix
Gustav Wikheim kan gi Rosenborg sambasjokk.

DRAMMEN (Nettavisen):

Datoen er 23. mars, 2012. De som ikke hadde hørt om Gustav Wikheim tidligere, har akkurat fått en god grunn til å rense ørene ordentlig.

På første ballberøring i kampen - og for sesongen - banket han ballen i krysset mot seriefavoritt Molde. Det var et drømmetreff og en drømmescoring.

- Det var iskald beregning. Det var det jeg prøvde på, sa Strømsgodset-spilleren eplekjekt etter kampen. Totalt ble det to ligamål på kantspilleren i løpet av sesongen.

I 2012 fikk Hokksund-gutten med seg ti ligakamper for drammensklubben. Så langt i 2013 har han allerede vært på banen i ni kamper, og scoret én gang, mot Start.

- Internasjonal spiller
Strømsgodset-trener Ronny Deila er klar på at 20-åringen har det som skal til for å etter hvert kunne bli en stor stjerne.

- Gustav er et vanvittig råmateriale som vi skal slipe til å bli en internasjonal spiller. Han vil mye selv. Det er ingen tvil om at han har tatt steg hele veien. Når Muhamed Keita er ute, får han også en større sjanse til å vise seg over tid. Det er ingen tvil om at det bor mye der. Det handler bare om å få det ut, sier Strømsgodset-treneren til Nettavisen.

Gustav Mendonca Wikheim, som er hans fulle navn, kommer fra en skikkelig fotballfamilie. Halvbroren Lars Fuhre spiller tippeligafotball for tangotrøyene fra Aalesund.

Moren deres kommer fra Brasil og derfor er det kanskje ikke helt tilfeldig at Wikheim er litt unorsk i spillestilen.

- Ja, jeg tror det at jeg har brasilianske aner har vært med å forme meg som spiller. Jeg og brødrene mine er like spillertyper. Vi er nok litt unorske i stilen, ja, sier han til Nettavisen.

- Hvordan er du som spiller?

- Jeg er rask, jeg er god én mot én og jeg er kvikk, svarer Wikheim kontant.

- Forbildet mitt
Storebror Lars har også en fortid i Godset, før turen gikk via Nybergsund til Aalesund. Der har han spilt siden 2010. Wikheim legger ikke skjul på at han har lært mye av sin tre år eldre bror.

I et intervju med Drammens Tidende for to år siden, var unggutten klar på at storebror var den beste spilleren av de to, men nå håper han å nærme seg 23-åringen skritt for skritt.

- Jeg begynner nok å nærme meg han nå, ja, men han vil alltid være forbildet mitt som fotballspiller. Vi har spilt mye sammen, og «heppet» i hagen, så jeg har lært utrolig mye av ham.

20-åringen fikk sin debut for Godset tilbake i 2011, og har tatt nye steg for hver sesong. Unggutten er enig med trener Deila i at han utvikler seg bra i Strømsgodset.

- Det går framover, men jeg må ta den tiden jeg trenger. Jeg spiller på Norges beste lag. Alle her presterer veldig bra og det er med på å gi meg en fin treningshverdag

- Strømsgodset har tatt veldig godt vare på meg. Klubben har et jævla bra støtteapparat og det er mye bra folk rundt klubben. Alt er bra her, forteller 20-åringen til Nettavisen.

Ronny Deila forteller at trenerteamet i Strømsgodset jobber med Wikheim hver eneste dag, slik at han kan oppfylle det store potensialet Godset-sjefen skryter av.

- Det handler om bevisstgjøring gjennom erfaringer. Han må få erfaring. Han må snakkes med i forhold til å skape kvalitet hver eneste dag, forteller Deila om den jobben trenerteamet gjør.

- Ingen agent
Drammensklubben har de siste årene satset hardt på unge spillere, noe som igjen er grunnen til at mange unge spiller velger nettopp Strømsgodset foran andre attraktive klubber.

Nettavisen har tidligere skrevet om Martin Rønning Ovenstad, som takket nei til klubber som Borussia Dortmund, Freiburg og Twente, for å utvikle seg i Drammen.

Wikheim har også lenge blitt sett på som et stort talent, og har lang erfaring fra de aldersbestemte landslagene, men i motsetning til Ovenstad, har han ikke vasset i slike tilbud.

- Det er egentlig bare Godset som har vært aktuelt for meg, sier unggutten.

- Så ingen tilbud fra andre land og klubber?

- Det vet jeg ikke så mye om, for jeg har ingen agent som jobber for meg, så om det har kommet tilbud er jeg ikke sikker på. Jeg har uansett bare fokus på Godset, sier Wikheim.

Men selv uten representanter til å markedsføre seg, kan Wikheim om et par år få en mulighet til å stråle foran hele Europa likevel. Godset-spilleren er inventar på det «nye» U21-landslaget.

- Sykt med EM
Kantspilleren har tro på at også den neste generasjonen av norske unggutter kan nå et EM-sluttspill, slik Norge gjorde i år. Til alt overmål ble det også norsk bronse i Israel-EM.

- Jeg tror vi kan bli like gode som det «gamle» U21-laget. Vi kan komme til EM, vi og, men vi må prestere på vårt beste og være der oppe hele tiden. Det hadde vært sykt å komme til EM.

Og med et A-landslag som sliter med å få has på Albania, så er kanskje ikke veien opp dit så lang, heller ...?

- Nei, he he, det tar jeg når det kommer i så fall. Jeg må ta et skritt av gangen her, sier Wikheim.

Allerede lørdag kan driblefanten bli å se i en startoppstilling for Godset, siden Muhamed Keita fortsatt er skadet. Da møter Strømsgodset gullrival Rosenborg på Lerkendal.

- Ja, det er en god sjanse for at jeg får spille fra start, da. Det hadde vært sinnssykt moro å få den sjansen. Det er 20.000 på tribunen, det er en toppkamp. Det blir bra, det, sier han.

Oppgjøret på Lerkendal sparkes i gang klokken 18.00 lørdag. Vinner drammenslaget vil det få en ledelse på åtte poeng ned til trønderne. Vinner RBK vil luken kun være på to poeng.

Oppgjøret mellom de to gullrivalene og alle andre kamper i Tippeligaen kan du følge minutt for minutt i Nettavisens livesenter .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere