- Jeg regner med at dette er en problemstilling hos de aller fleste lagene i Toppserien.
Det sier Richard Jansen til Nettavisen. Han er både sportssjef og materialforvalter for Stabæk Kvinner og opplever stadig vekk problemet på nært hold.
- Det er spesielt vanskelig få tak i sko for dem som bruker små størrelser, for da er det nesten bare barnesko man kan tilby. De er samtidig av dårligere av kvalitet, fordi de er bygget for personer med lavere vekt, sier Jansen til Nettavisen.
- En stor utfordring
Han forteller at det skjer et stort byks i utvalg av sko når man kommer opp i størrelsen 38 1/3.
- Bruker du det eller større har du uante valgmuligheter. Bruker du mindre er det en stor utfordring, mener han.
Ifølge Jansen er kvinnemodellene av bedre kvalitet og koster mer enn barnemodellene. Men her er utvalget for dårlig, ifølge Stabæk-lederen.
Nettavisen har gjort et kjapt søk på Unisport, Adidas, Nike og XXL. Vi finner flere sko til salgs med størrelser mellom 36 og 38, men utvalget er som Jansen påpeker snevert.
På nettsidene til Torshov Sport, som leverer kjente merker som både Adidas, Nike, Puma, New Balance og Under Armour, har ingen av de syv dyreste gress-skoene tilgjengelige størrelser på mindre enn 39.
Av de 50 gress-skoene på nettsiden som har enten størrelse 36, 36,5, 37, eller 37,5, er det kun fem sko som ikke er beregnet for barn.
- Jeg håper at de store utstyrsleverandører snart skjønner tegninga, jenter som spiller fotball bruker faktisk fotballsko, de også. Det kan vært lurt å satse litt på dem, sier Jansen syrlig.
Psst: Husk at du kan se kamper fra Toppserien direkte på NA+ (1kr for første måned)
VIF-profil rammes
Vålerengas Maren Hauge bruker 37,5 i fotballsko og rammes av det dårlige utvalget.
- Jeg har ikke unormalt små føtter til å være jente, men jeg spiller i Adidas-sko og må ned på barnemodell for å finne sko som passer meg. Det er kjedelig, sier Hauge til Nettavisen.
- Hvorfor er det kjedelig?
- Det er vanskeligere å finne sko, utvalget er mye dårligere enn for herre. I tillegg er det ikke toppmodellene de har i de størrelsene, så det er visse ting som er annerledes, som såle og slike ting, sier hun.
Hun kan ikke se logikken bak mangelen på utvalg også for jenter.
- Jeg synes det er merkelig at man må ha minimum skostørrelse 39 for å få en toppmodell. Det er merkelig når det er så mange kvinner og jenter som driver med denne idretten. Det er kjipt at vi ikke kan få det beste utstyret som er mulig å få, sier hun, som forteller at også hun oppfatter dette som et vanlig problem.
- Fælt at det skal være sånn
Vålerengas Guro Pettersen kjenner seg igjen i problemet. Det påvirker ikke henne, for hun forteller at hun kan bruke den minste størrelsen i herresko, men reagerer likevel på vegne av mange kolleger i den kvinnelige fotballbransjen.
- Det er et vanlig problem, og jeg kjenner mange som må spille med barnesko. Det synes jeg er fælt at det skal være sånn, at det ikke skal finnes ordentlige fotballsko for jenter som har små størrelser. Det sender et signal om at fotball kun er for gutter. I hvert fall når de nesten kun produserer sko i toppmodellen for gutter, sier hun til Nettavisen.
Selv forteller Pettersen at flere av hennes fotballkolleger sliter med å finne sko som har god nok kvalitet. Mens det på herresiden er uante valgmuligheter, har jenter langt færre skotyper å velge blant.
- Jeg har boikottet Adidas, for de kommer med maks 1-2 jentemodeller i året, i tillegg til Copa Mundial. Mange må derfor kjøpe barnemodell for å få riktig størrelse. Det er fortsatt en bra sko, men det er en bra barnesko. Den er ikke i nærheten av like bra som den man lager til herrer, sier Pettersen.
Stabæk-veteran Siri Nordeide Grønli (34) har slitt med problematikken i mange år. Hun bruker 36-37 i sko og sliter ofte med å finne noen som oppfyller kravene man gjerne har til en god fotballsko.
- Det er forferdelig vanskelig å oppdrive fotballsko for kvinner. Jeg har vært så desperat at jeg har måttet bestille fra «jalla-sider» på nettet. Da har jeg sett en sko jeg ville ha, bestilt den og så fått en helt annen sko i posten. Så desperat blir du innimellom, foreller hun til Nettavisen.
- Banner og sverter
Hun forteller at hun stadig reflekterer over problemet sammen med andre toppspillere i Norge.
- Vi har snakket om dette mange ganger, og banner og sverter litt over hvor få sko det går an å oppdrive for kvinner. Jeg synes ikke det er rettferdig, og det er et forsømt område, sier hun.
Konsekvensen er at hun, som mange andre, må velge en sko hun ikke er 100 prosent fornøyd med.
- Jeg må gå etter den skoen som passer, og jeg vil egentlig ikke ha noen skrikende, signalgule sko. Nå har jeg jo den «Messi-skoen», og jeg ser at Vegar Hedenstad har dem i hvitt og svart, slik at de passer veldig bra med Rosenborg-drakta. Jeg skulle også gjerne hatt hvit og svart, men jeg må ha den som er grønn, mørkeblå og gul. Jeg ser ut som en klovn, sier hun oppgitt.
Nordeide Grønli husker godt den gangen hun hadde planlagt å kjøpe seg en flunkende ny Nike-sko, som var reklamert som unisex-sko. I tillegg var den svart, slik hun foretrekker, og alt virket perfekt.
- Jeg satt med ei lagvenninne på forelesning og fulgte med på nedtellingen til skoen ble tilgjengelig på nettsiden. Der satt vi og telte ned da det var ti minutter igjen, og da den ble tilgjengelig startet størrelsen på 39! Da tenkte jeg «nei, du tuller ..». Jeg ble så skuffa, husker hun.
Også VIF-Hauge har måtte ta til takke med sko hun egentlig ikke liker.
- Ja, noen ganger må man ta de som passer. Det blir sånn «jaja, jeg får vel ta de her, de passet». Det er sånne småproblemer man stadig møter som kvinnelig fotballspiller og som gjør at man bygger irritasjon. Hvorfor skal det være sånn, spør hun.
Nettavisen har kontaktet Adidas og Nike for å høre deres tanker om problemstillingene som reises. Ingen av dem har foreløpig besvart våre henvendelser.
Psst: Husk at du kan se kamper fra Toppserien direkte på NA+ (1kr for første måned)