*Nettavisen* Sport.

Mer kritikk av Hauge-avtalen

Fotballforbundet og Norsk Toppfotball inngikk avtalen som sikret Rune Hauge 99,6 millioner uten juridisk vurdering og uten reell konkurranse.

23.10.05 18:21

ULLEVAAL (TV 2 Nettavisen): Da det i sommer kom frem at Hauge-selskapet Profile Media fikk en skyhøy provisjon på hele ti prosent av TV-avtalen, ble det bråk i fotball-Norge.

Mens Fotballforbundet (NFF) og klubbene får 900 millioner, sitter Rune Hauge nemlig igjen med nesten 100 millioner i provisjon for å ha solgt norsk fotball til TV 2 og Canal Digital.

Nå har NFFs kontrollkomité avsluttet sin granskning, og kritisk til:

- at Profile Media ble valgt som ekstern rådgiver «uten forutgående konkurranse», og uten at den uheldige situasjonen ble grundigere vurdert

- at betingelsene for oppdraget ble forhandlet etter at man hadde valgt Profile Media som rådgiver

- at provisjonsavtalen som ble inngått med Profile Media ble forhandlet frem «uten juridisk eller annen ekstern kompetanse på NFFs side»

- at det var Profile Media som utarbeidet utkast til provisjonsavtale, og som i den forbindelse benyttet seg av advokathjelp

- at økonomiske diskusjoner med Profile Media i altfor stor grad dreide seg om fordelinger av inntektene mellom Norsk Toppfotball (NTF) og NFF, at NTF ville ha dekket kostnader til egen rådgiver i prosessen og oppbygningen av provisjonssatsen til Hauges selskap. Spørsmål om å regulere provisjonen dersom medierettigheten ble solgt for et høyere beløp enn man hadde ventet ble «overhodet ikke diskutert».

- Må lære av dette
Både Fotballforbundet og interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball, som representerer de 30 beste klubbene, har tatt og tok også i dag selvkritikk for provisjonsavtalen.

- Dette er historie. Vi tar ansvar for at provisjonssatsen ble for høy, og må ta lærdom av dette. Vi føler oss på ingen måte lurt av Profile Media, sa styreleder Olav Boksasp i Norsk Toppfotball.

Vurderte ikke beløpet
- Vi tar rapporten til etterretning, og vil ta med oss rådene videre. Dette er læring på provisjonssatser, på juridisk sikring av avtaleverk og med tanke på mer konkurranse rundt en slik avtaleinngåelse, sa generalsekretær Karen Espelund i Norges Fotballforbund.

Kontrollkomiteén har ikke vurdert om 99,6 millioner var et for høyt provisjonsbeløp for jobben Profile Media la ned, men konkluderer med at «NFF, med styret i NFF som overordnet ansvarlig, i for stor grad overlot kontroll og styring over forhandlingssituasjonen særlig til PM men også til NTFs representanter i forhandlingsutvalget».

Granskningsrapporten skal nå sendes til fotballens interesseorganisasjoner og til fotballkretsene. Rapporten vil også bli behandlet på neste års fotballting.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag