*Nettavisen* Sport.

Messi nærmer seg Maradona

VILL JUBEL: Gonzalo Higuain jubler sammen med Lionel Messi (til venstre) og Angel Di Maria (øverst) etter 1-0-scoringen. Foto: Thanassis Stavrakis (Ap / NTB scanpix)

To seirer unna VM-tittelen alle maser om.

06.07.14 01:13

ARGENTINA - BELGIA 1-0:

- Selv om jeg spilte fotball i en million år, vil jeg aldri komme i nærheten av Maradona. Ikke at jeg har lyst til det, heller. Han er den beste spilleren som noensinne har levd, uttalte Lionel Messi i 2010.

Vel, Messi må nok innse at han muligens tok feil.

27-åringen er blitt kåret til verdens beste spiller fire ganger. Han har vunnet seks ligatitler i Spania og gått til topps i Champions League tre ganger.

Reiser han hjem fra VM i Brasil som verdensmester, er han der. På høyde med selveste Diego Armando Maradona. Eller kanskje over?

Det var ikke mer enn én scoring som skulle til for å gå videre fra kvartfinalen mot Belgia lørdag kveld, selv om det var på hengende håret i sluttminuttene.

Gonzalo Higuain fikk fulltreff med sitt volleyskudd fra sekstenmeteren bare åtte minutter ut i kampen.

Lionel Messi startet angrepet, spilte til Angel Di Maria, som forsøkte å spille fri Pablo Zabaleta, men fikk se ballen gå via Jan Vertonghen og fram til Higuain.

Avslutningen var utenfor Thibaut Courtois' lange rekkevidde.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIDLIG SCORING: Gonzalo Higuain scoret for Argentina før kvarteret var spilt. Foto: Evaristo Sa (Afp / NTB scanpix)


- Dette er stort, og vi kan feire. Dette fortjente laget. Målet kom i et viktig øyeblikk, og jeg har vanskeligheter med å beskrive dette, sa en jublende glad Higuaín ifølge NTB etterpå.

- Nå er vi i semifinalen, men vi sikter mot finalen, la han til, ifølge football-italia.net.

Belgia tomhendt

Belgia har aldri vunnet noe som fotballnasjon, hvis vi ser bort fra OL-gullet i 1920. I 1986 var laget nære i VM, men ble stoppet av nettopp Argentina i semifinalen og måtte nøye seg med fjerdeplass.

Seks år tidligere var man enda nærmere, i EM, da Belgia holdt Vest-Tyskland til 1-1 i finalen - helt fram til Horst Hrubesch avgjorde EM-finalen i det 88. minutt.

Denne gang kom igjen Belgia til VM som en outsider til å bli verdensmester. Laget har en fantastisk keeper, et bunnsolid forsvar og en offensiv stjerne i Eden Hazard.

Belgia tok dessuten 2,6 poeng per kamp i kvalifiseringen, noe bare Nederland og Tyskland klarte å overgå i Europa.

I Brasil har imidlertid Eden Hazard skuffet. På sitt beste var han middels, men altfor ofte spilte han under pari.

Trener Marc Wilmots konstaterte det samme, da han byttet ut Eden Hazard et kvarter før slutt i lørdagens kvartfinale, selv om Belgia kun var ett mål unna en utligning og eventuelle ekstraomganger.

Belgia fikk aldri se Hazard som den X-faktoren laget hadde trengt for å kopiere prestasjonen til 1986-utgaven. 1986 er for øvrig et tall man kjenner godt også i Argentina.

- Det har vært et flott eventyr for oss. Vi ga alt vi hadde. I Russland (VM spilles der i 2018, red. anm.) vil vi kanskje ha mer flaks og erfaring. Dette er tross alt en av de yngste troppene i VM, konstaterte Belgias kaptein, Vincent Kompany, ifølge VRT.

HTML EMBED


Fakta

Spillerbørs

Maradonas skygge

Diego Maradona var den ubestridte lederen da Argentina ble verdensmester forrige gang, i 1986. Den daværende Napoli-spilleren spilte hvert eneste minutt av hver eneste kamp den gang, scoret fem mål og la fem målgivende pasninger.

Maradona scoret to mål mot England i kvartfinalen, som Argentina vant 2-1, ett hvor han slo ballen i mål med hånden og ett hvor han driblet halvparten av de engelske spillerne på sin vei fra midtbanen og til målet til Peter Shilton.

Han fulgte opp med å score to ganger også mot Belgia i semifinalen, før han spilte fram Jorge Burruchaga til det avgjørende målet i 3-2-seieren mot Vest-Tyskland i selve finalen.

To forskjellige verdener

Det er denne skyggen Lionel Messi befinner seg i. Barcelona-stjernen har blitt kåret til verdens beste spiller flere ganger enn Maradona, han har vunnet flere ligamesterskap og har flere kontinentale triumfer.

Messi er imidlertid også omgitt av dyktigere medspillere enn Diego Maradona hadde. Mens sistnevnte spilte sine beste sesonger i lille Napoli, er Messi en av mange superstjerner i Barcelona.

I lang tid er det derfor blitt hevdet at Messi må vinne fotball-VM før man kan snakke om hvorvidt han er større enn Maradona.

Nå har han sjansen. Argentina er klar for semifinale. Og Messi har bidratt.

Han ble matchvinner mot Bosnia og Hercegovina i den første kampen, matchvinner mot Iran i den andre kampen, scoret to mot Nigeria i den tredje, la den målgivende pasningen til det avgjørende målet mot Sveits i den fjerde og var altså involvert i oppbyggingen til målet mot Belgia.

I semifinalen venter enten Nederland eller Costa Rica. Blir det seier for Messi & co. der også, står enten vertsnasjonen Brasil eller Tyskland på motsatt banehalvdel når VM-finalen sparkes igang på Maracana stadion søndag 13. juli.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.