*Nettavisen* Sport.

Messi-show sikret drømmeåpning

UDYRET HAR VÅKNET: Lionel Messi hadde bare ett VM-mål før kampen mot Bosnia. Nå har han doblet antallet og sender dermed en advarsel til konkurrentene. Foto: Juan Mabromata (Afp)

Bosnia temmet Lionel Messi i 89 av 90 minutter. Men Argentina-stjernen trenger bare ett minutt på å avgjøre kamper.

16.06.14 21:33

ARGENTINA - BOSNIA 2-1:

VM-GRUPPE F:

Argentina vant dermed til slutt 2-1 over Bosnia og fikk en drømmestart på VM natt til mandag. Messi ble matchvinner med en fantastisk scoring i andre omgang.

Men lenge var det Bosnia som var kvikkest ute på Maracanã-gresset, og argentinerne virket å ha høye skuldre og tunge bein.

Et tidlig selvmål (tidenes raskeste i VM-sammenheng) og litt Messi-magi reddet kvelden for en av de største VM-favorittene.

- Det var viktig å starte med en seier, og Bosnia er et veldig bra lag. Vi må forbedre oss, men det viktigste er de tre poengene, sier Messi etter kampen.

Avgjørende bytte
Argentina-trener Alejandro Sabella mener et bytt i andre omgang var grunnen til at Messi leverte langt bedre etter pause, enn før, i oppgjøret.

- Vi hadde kontroll på Bosnia i første omgang, men vi manglet likevel litt dybde og fikk det etter pause. Så fort Gonzalo Higuain kom på banen, fikk Messi og Sergio Agüero mer selskap i angrep og spilte den type fotball Argentina har vært kjent for i mange år, sier treneren om byttet.

- Lionel Messi er verdens beste spiller. Det skal ikke mye til for at han skal få ting til å fungere. Men det er alltids grep vi kan gjøre for at han skal løfte spillet sitt. Denne gangen trengte han mer støtte på topp, sier Sabella.

Sabella er også klar på at Messi er verdens beste spiller, uansett hva som skjer i VM.

- Han er best i verden og blant de beste noensinne. Det som skjer i VM forandrer ikke det, slår treneren fast.

Bosnierne innrømmer at de hadde sin fulle hyre med å stoppe Barcelona-stjernen i oppgjøret på Maracana.

- Det er vanskelig å møte Messi og andre spillere som han. Planen min var å markere ham ut av kampen, men det var umulig. Ingen spiller klarer det. Jeg ønsket heller ikke at vi skulle pådra oss for mange gule kort, sier Bosnia-trener Safet Susic.

- Vi endte opp med å gi ham litt rom. Jeg ga spillerne beskjed om å presse ham når han hadde ballen, men prøve å unngå kort. Hvis Messi ikke prøver å gå selv, er han alltid på utkikk etter en lagkamerat i god posisjon. Vi vet også at han er i stand til å score tre-fire mål på egen hånd, sier treneren.

Fra elendig til magisk
Og mange var spente på nettopp Lionel Messi før argentinernes VM-åpning.

Man er ikke verdens beste spiller før man har gjort det bra i et VM, er det mange som mener. Det burde derfor ikke være noe i veien med motivasjonen til Argentinas stjernespiller.

Barcelona-spilleren har oppnådd det som kan oppnås i klubbsammenheng, men i VM har det gått tråere. Før kampen mot Bosnia sto Messi med kun én VM-scoring på samvittigheten, og noen VM-finale har han aldri vært i nærheten av.

Natt til mandag var Messi kaptein for et argentinsk landslag som skulle gå ut mot Bosnia og vise hvorfor mange regner dem som seriøse favoritter til VM-tittelen.

Men Messi hadde ingen stor kamp på Maracana natt til mandag. Som vanlig var han stillestående, og kritikken haglet når også ballinvolveringene for en gangs skyld manglet klasse.

- Hvis Argentina hadde hatt en som spilte som Messi, hadde de vært farlige i denne turneringen, kommenterte England-legende Gary Lineker tørt på Twitter i førsteomgang.

Fakta

Spillerbørs

Men Messi skulle snu kritikken til hyllest i løpet av kampen.

Etter 65 minutter punkterte han kampen med en vakker 2-0-scoring, Messis andre VM-scoring noensinne.

KONKURRANSE: Vil du vinne signert Messi-drakt? Følg oss på Facebook.

På papiret skulle det være en enkel oppgave for sør-amerikanerne å vinne mot Bosna.

Argentina, en nasjon med 41 millioner innbyggere og drøssevis av fotballstjerner, mot Bosnia, med 3.8 millioner innbyggere og et landslag som aldri før har spilt VM-fotball.

Men Bosnia viste at de ikke blir en kasteball i VM. Med et lag spekket av ballferdigheter og god arbeidsmoral, klarte de i store deler av kampen å tilintetgjøre de store stjernene på Argentina.

Siden uavhengigheten fra tidligere Jugoslavia i 1992 har Bosnia snublet gang på gang i kvalifiseringene. Men i denne VM-kvaliken vant de åtte av ti kamper, og Bosnia spilte dermed nasjonens første VM-kamp gjennom tidene denne kvelden.

Bare dét er en prestasjon de bør være stolte av.

SE OGSÅ: Her er de beste VM-bildene

Selve kampen var ikke mer enn to minutter gammel da første scoring ble et faktum. Lionel Messi slo en dødball inn i feltet fra 30 meter, og i boksen var Sead Kolasinac uheldig og satte ballen i eget mål.

Tidenes raskeste
Selvmålet kom etter 2.08, og er ifølge statistikkbyrået Infostrada tidenes raskeste selvmål i VM-historien.

Drømmeåpning for Argentina, men det hadde vært interessant å vite hva som gikk gjennom hodet på bosnierne etter scoringen.

Bosnia hang likevel bra med i første omgang. Messi og Sergio Agüero gjorde ingenting for å bidra i første pressledd, og Bosnia kunne gang på gang spille seg ut av forsvar uten særlige problemer.

Klikk på bildet for å forstørre.

FIKK DET TØFT: Edin Dzeko og Bosnia hang bra med, men klarte ikke å skaffe poeng mot Argentina. Foto: Ricardo Moraes (Reuters)


Første omgang var jevnspilt, og fire minutter før pause fikk bosnierne en stor mulighet til å utligne. En corner falt ned på hodet til Senad Lulic, men Sergio Romero vartet opp med en kjemperedning på headingen.

Lagene gikk derfor i garderoben med en 1-0-ledelse til Argentina, men storfavorittene hadde ikke imponert.

SE:TV-guiden for hele VM

I pausen gjorde en tydelig misfornøyd Argentina-sjef Alejandro Sabella to bytter i håp om at det skulle bli en bedre andreomgang. Gonzalo Higuain og Fernando Gago ble kastet innpå, og Argentina gikk over til sin sedvanlige 4-3-3-formasjon.

Messi hadde vært pill råtten i 65 minutter, men plutselig, og som så mange ganger før, tryllet han med ballen i beina.

Argentinas nummer 10 fikk ballen fem meter inn på Bosnias halvdel og satte fart. Bosnierne hang ikke med, og Messi spilte vegg med Higuain før han vendte opp og fyrte av et skudd. Ballen dundret via stanga og i mål.

Klikk på bildet for å forstørre.

2-0: Her sender Lionel Messi Argentina opp i en trygg ledelse. Foto: Tony Gentile (Reuters)Bosnia kjempet for å skaffe en redusering, og Stuttgarts storscorer Vedad Ibisevic ble kastet innpå. Og seks minutter før slutt viste han hvorfor han regnes som en målscorer av rang.

En lang ball endte hos spissen, og med en flott avslutning lurte han ballen mellom beina på Sergio Romero. Dermed ble det kamp igjen de siste fem minuttene.

Men Argentina klarte å ri av presset, og kampen ebbet dermed ut med 2-1-seier.

Argentinas neste VM-kamp spilles 21. juni mot Iran. Bosnia møter Nigeria dagen etter.

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag