RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Midtsjø hylles som en av ligaens beste: - Fansen elsker ham

FÅR STRÅLENDE ATTESTER: Fredrik Midtsjø har fått et stort navn i Nederland siden han kom dit i august. Nå er han bankers i landslagstroppen.
FÅR STRÅLENDE ATTESTER: Fredrik Midtsjø har fått et stort navn i Nederland siden han kom dit i august. Nå er han bankers i landslagstroppen. Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fredrik Midtsjø (24) har for alvor slått gjennom i Nederland. Den norske landslagsspilleren trekkes frem som en stjerne etter sitt første halvår i AZ.

SANDVIKA (Nettavisen): - Han er allerede blitt en av de beste og mest respekterte midtbanespillerne i Nederland. Og det er fullt fortjent, sier Brian Wijker til Nettavisen.

- Ekstremt bra

Wijker er journalist og dekker den nederlandske toppdivisjonen for Noordhollands Dagblag, og han bruker store ord når han skal beskrive prestasjonene til den tidligere Rosenborg-profilen.

- Midtsjø gjør det ekstremt bra. Han spilte ikke de første kampene da han kom til klubben, for han trengte tid til å tilvenne seg nederlandsk fotball og tilværelsen i et nytt land. Men etter et par uker fikk han starte kamper, og siden da har han vært fast på laget, forteller Wijker.

Det er nemlig ingen tvil om at ballen ruller rett vei for Midtsjø om dagen. Siden overgangen fra Rosenborg i august i fjor, har den norske 24-åringen etter hvert blitt bankers på et AZ-lag som imponerer og ligger på en sterk tredjeplass i Eredivisie.

- Et av AZ' beste kjøp

Etter et par innhopp fikk Midtsjø sjansen fra start i runde 8, og siden den gang har han startet 21 ligakamper på rad.

Det sier alt om «standingen» han har opparbeidet seg i AZ.

- Spør du meg er han uten tvil et av de beste kjøpene AZ har gjort de siste årene.

Det mener Theo Brinkman, også han journalist i Noordhollands Dagblad. Brinkman har fulgt klubben tett i en årrekke, og har i likhet med Wijker latt seg overbevise av Midtsjø.

- For øyeblikket er Fredrik veldig høyt oppe på alle lister som kårer årets spiller. Jeg pleier vanligvis ikke bry meg så mye om slike kåringer, men de gir så klart en indikasjon på hvordan en spiller har prestert. Uansett er det helt tydelig at man i Nederland er veldig entusiastiske når det gjelder Fredrik, sier Brinkman til Nettavisen.

I FORM: Fredrik Midtsjø under trening på Ullevaal Stadion denne uken.

AZ spiller med to kontrollerende midtbanespillere, og Midtsjø er bankers på en av de to plassene sentralt. Brinkman trekker frem at nordmannen ikke bare er en ballvinner, men også en del av AZs oppbyggende spill.

- Han er en type spiller som gjør laget sterkere, påpeker den nederlandske journalisten.

Årets mål-kandiat

Wijker roser på sin side Midtsjøs ferdigheter både teknisk og taktisk, og mener den tidligere RBK-profilen er oppsiktsvekkende stabil. Han kan variere, men gjør alltid en akseptabel jobb.

- Dessuten vil langskuddet hans mot Roda JC bli husket som et av de fineste målene fra sesongen. Det eneste han må bli bedre på er konsentrasjon. Noen ganger blir han litt nonsjalant, mener den nederlandske journalisten.

- Har han overrasket deg på noen måte?

- Ikke i det hele tatt, for bare noen dager før han ble klar for AZ spilte han mot Ajax i Champions League-kvaliken. Der gjorde han en forskjell, spesielt i hjemmekampen. For Ajax var det et sjokk å tape mot Rosenborg, og i nederlandsk presse fikk Midtsjø masse skryt for rollen han hadde i triumfen over Ajax. Man kan ikke vurdere en spiller ut fra bare to kamper, men Midtsjø har vist AZ at prestasjonene hans mot Ajax simpelthen er standarden hans, sier han.

Stortrives

Hovedpersonen selv sier det enkelt og greit når han møter Nettavisen i Sandvika etter treningen onsdag:

- Det har gått veldig bra.

Han innrømmer at han var spent på hvordan han ville takle nivået etter overgangen, for AZ la om formasjonen da han kom til klubben, og det ble plutselig en helt ny midtbanerolle å forholde seg til.

- Jeg var vant til å spille indreløper i RBK, men ligger i en toer i AZ. Det har gått veldig fint. Jeg får mye ball og er mye involvert, så jeg trives med det, sier han til Nettavisen.

- Hva er du blitt bedre på siden RBK-tiden?

- Jeg har nok blitt mer vågal med ball, at jeg tør prøve mer. Jeg henter ofte ballen dypt og slår gjennom ledd i trange situasjoner. Jeg har nok også blitt bedre med ball, de har veldig fokus i Nederland på at alt skal gjøres med kvalitet, bare du skal slå en enkel pasning skal den være perfekt. Jeg tror det har hjulpet meg at vi har fokus på å være nøye med alt, sier han.

Han stortrives både på og utenfor banen, og begynner så smått å lære seg språket. Han trekker også frem viktigheten av å ha Jonas Svensson bare en ti minutters sykkeltur unna i Amsterdam. For de to bor ikke sammen selv om de er kamerater og spiller for samme utenlandske lag.

- Jeg har dame, så det går «itj», sier han og flirer.

GRUNN TIL Å SMILE: Fredrik Midtsjø har fått det til å stemme i Nederland.

Fått egen sang

Ifølge Wijker er både journalister og eksperter på nederlandsk TV alle positive om Midtsjø. Det er spesielt én ting de lar seg imponere av.

- Hans taktiske forståelse. Dette er også viktig: Han er elsket av AZ-fansen. De har allerede introdusert en sang for ham, og den er faktisk morsom i tillegg. I stedet for å synge «Meet you all the way» fra Toto-sangen «Rosanna», synger de «Midtsjø all the way». For å være helt ærlig har jeg ikke hørt et eneste negativt ord om Midtsjø så langt, og jeg tror ikke jeg kommer til å gjøre det denne sesongen, sier han.

Det lover godt for Midtsjø. Og det lover godt for Norge.

Imponert Lagerbäck

Fredag kan 24-åringen få sin debut fra start for landslaget. Hans eneste opptreden med flagget på brystet så langt er innhoppet mot Estland i 0-0-kampen i 2016.

Denne uken er han tidvis blitt drillet sentralt i Lars Lagerbäcks 4-4-2 sammen med Iver Fossum, men landslagssjefen vil ikke røpe noe om laget foreløpig.

Svensken er uansett svært fornøyd med den utviklingen Midsjø har vist, og synes han har levert på et høyt nivå de siste månedene.

- Jeg har sett de fleste kampene han har spilt, og jeg deler den oppfatningen. Han har fordelen av å spille på et bra lag, et topplag, men jeg synes også han har fått en rolle som passer ham ganske bra. Han er en balansespiller, men får også lov å gå fremover i banen, og det har han gjort veldig bra. Det virker som han har tatt ytterligere steg, sier Lagerbäck til Nettavisen.

Kampstart mot Australia fredag er 18.00. Kampen spilles på Ullevaal.

LES OGSÅ:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere