*Nettavisen* Sport.

Miraklene som gir oss håp

Foto: (Scanpix/Getty - All Over Press/YouTube)

Her er en artikkel for de som liker å klamre seg fast.

10.10.11 14:42

EM i fotball i Polen og Ukraina neste år går uten norsk deltakelse. Bare syltynn og totalt usannsynlig teori kan gi Norge en andreplass i gruppa og dermed fornyet håp om EM-tur.

Forutsetningen er at Norge slår Kypros og at Danmark slår Portugal, samtidig som seiersmarginene er så store at Norge går forbi Portugal på målforskjell. I øyeblikket har Norge ett plussmål, mens Portugal har 10.

Dansk 3-0-seier og norsk 7-0-seier vil gjøre at Norge lander på 16 poeng og 14-6 i målforskjell mot Portugals 16 poeng og 20-13 i målforskjell. I så fall: bye bye, Ronaldo.

Men det skjer selvsagt ikke. Selv om det har skjedd noen mirakler i fotballhistorien, som kan være egnet til å gi Norge et aldri så lite håp.

Her er fire resultater som har sendt sjokkbølger gjennom fotballverdenen:

Argentina i 1978
VM i Argentina i 1978 var kontroversielt på mange måter, og kampen som sendte vertsnasjonen til finale var definitivt intet unntak. På den tiden spiltes de to gruppespill i VM. I den aller siste kampen i det andre gruppespillet måtte Argentina slå Peru med minst fire mål for å passere Brasil, og dermed vinne retten til å spille finale.

Det virket usannsynlig, med tanke på at Argentina ble kritisert for å ha et litt svakt angrep etter å bare ha scoret bare seks mål på fem kamper, mens Peru hadde et tilsvarende stødig forsvar som hadde sluppet inn bare seks mål på fem kamper.

Likevel gikk Argentina hen og vant 6-0. Mistenkelig lett, mente de fleste, av flere grunner. Perus keeper var født i Argentina, og Peru skal ha vært svært avhengig av matforsyninger fra Argentina på den tiden. Smatidig skal general Jorge Vidal, som kom til makten etter et kupp bare to år tidligere, ha gått til det uvanlige skrittet og besøkt Perus garderobe før kampen. Der skal han ha snakket om søramerikansk samhold og stolthet.

Men ingenting er noensinne bevist, og mirakelet står der svart på hvitt i resultatbøkene.

Se video:

HTML EMBED

New Zealand 1981
Mindre kjent er New Zealands bragd i 1981. Ikke et fotballand akkurat, og desto mer overraskende var det at laget klarte å kvalifisere seg til VM i 1982. Før den siste gruppespillkampen så det håpløst ut. Laget lå to poeng bak Kina på andreplass og med fem mål dårligere målforskjell. Siden det bare ble gitt to poeng for seier på den tiden var forutsetningene greie. Saudi-Arabia måtte slås med seks mål for å sikre andreplass i gruppen og VM-plass.

New Zealand gikk til verket uten press, og i løpet av én magisk omgang hadde Wynton Rufer (2), Brian Turner (2) og Steve Wooddin sendt fem baller i nettet bak Salim Marwam i det saudiske målet. 5-0 til pause, og plutselig meldte nervene seg hos newzealenderne. For andre omgang ble målløs. 5-0-seieren betød at New Zealand måtte ut i playoffkamp mot Kina på nøytral grunn i Singapore, en kamp kiwiene vant 2-1 foran 60.000 tilskuere. I VM ble New Zealand imidlertid altfor lette, og det ble tre strake tap for Skottland, Sovjet og Brasil. Men det betød ikke så mye, for deltidsgjengen fra Oseania gjorde sin nasjon stolt bare ved å få være med.

Colombia mot Argentina i 1993
I den siste kampen i den søramerikanske kvalifiseringen til VM i 1994 måtte Argentina slå Colombia på hjemmebane for å unngå playoff og kvalifisere seg direkte til VM. Og de 60.000 som flokket til Estadio Monumental i Buenos Aires var svært trygge på at det skulle bli lett match. De var med andre ord ikke forberedt i det hele tatt på det de skulle få se – muligens det mest ydmykende øyeblikket i argentinsk fotballhistorie.

Anført av strålende Carlos Valderrama og Freddy Rincon på midtbanen, og Faustino Asprilla og Adolfo Valencia i angrep valset gjestene fra Columbia over de argentinske vertene, blottet for enhver blygsel. Colombia vant til slutt 5-0, og hjemmepublikummet var på slutten så frustrert over sitt eget lags innsats at de i stedet jublet over Colombias fine spill.

- Jeg vil aldri tenke på den kampen igjen. Det var en forbrytelse mot naturen, en dag der jeg bare ville grave et hull i bakken og klatre ned i det, har den argentinske treneren Alfio Basile sagt i etterkant.

Argentina kom seg rett nok til VM, etter å ha hentet tilbake Diego Maradona i playoff-kampen mot Australia. Argentina røk i 16-delsfinalen mot Romania, mens Colombia ble slått ut i gruppespillet.

Colombias deltakelse i USA-VM huskes likevel best for det grusomme drapet på Andrés Escobar, som scoret selvmål mot USA. Les mer om det her.

Se video av kampen her:

HTML EMBED

Varegg - Brann 1-9
Nest øverste nivå av norsk fotball i 1982. Varegg fra Sandviken i Bergen er alt klar for nedrykk, mens Brann kjemper om opprykk. Brann trenger imidlertid en brakseier, i og med at opprykksrival Steinkjer slår Vard 2-0 samtidig med at dette oppgjøret spilles på Krohnsminde. For å gå forbi Steinkjer trenger Brann en sjumålsseier. Til slutt blir det 9-1 til Brann, etter at Brann scoret fire mål på helt i sluttminuttene av kampen. Ifølge de som bevitnet kampen skal Varegg-spillerne ha vært like brukbare forsvarsspillere som en gjeng plastkjegler.

I Steinkjer roper mann på juks og ufint spill, men det hjelper lite. Brann rykker rett opp, mens Steinkjer må ut i en kvalifisering som de taper.

Så da er det bare å håpe, be og evenuelt bestikke om man har samvittighet til det.

Lykke til, Norge!

Kjenner du flere gode historier om sjokkresultater, så del dem gjerne i kommentarfeltet eller på våre Facebook-sider .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.