RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mix: - For en laginnsats

EKTE GLEDE: Mix Diskerud omfavner keeper Tim Howard etter USAs seier mot Ghana.
EKTE GLEDE: Mix Diskerud omfavner keeper Tim Howard etter USAs seier mot Ghana. Foto: Javier Soriano (Afp)
Sist oppdatert:
John Brooks sørget for et herlig gåsehud-øyeblikk.

GHANA - USA 1-2:

Rosenborgs Mikkel «Mix» Diskerud satt på den amerikanske benken, mens Adam Larsen Kwarasey tok plass mellom stengene i det ghanesiske målet da USA møtte Ghana i Gruppe G natt til tirsdag.

En fartsfylt kamp endte med 2-1-seier til amerikanerne etter at innbytter John Brooks stanget inn seiersmålet i sin første offisielle kamp for landslaget.

USA holder dermed liv i håpet om å ta seg videre fra Gruppe G, hvor Tyskland knuste Portugal 4-0 tidligere mandag.

Klinsmann hyller moralen
USA-trener Jürgen Klinsmann sier han aldri ga opp håpet om tre poeng, selv om Ghana utlignet med mindre enn ti minutter igjen av kampen.

- Noen få minutter før vinnermålet, sa jeg at vi kom til å få noen sjanser før full tid. Jeg sa at vi må trykke på og kjempe for det. Vi har trent om igjen og om igjen på dødballer, og det var vel fortjent, sa Klinmann ifølge BBC.

Tyskeren hyller lagmoralen laget sitt, som slo tilbake etter å ha fått en midt i trynet minutter før slutt.

- Vi har god moral og kjemper til siste minutt. Det var en tøff kamp, men det var fantastisk til slutt. Det er ting vi trenger å forbedre, for vi hadde problemer med å holde i ballen, sa den tidligere spissen.

MATCHVINNER: John Brooks kunne knapt tro det da han headet inn vinnermålet mot Ghana.


Legender med gåsehud
I BBC-studio satt Thierry Henry, Clarence Seedorf og Danny Murphy med gåsehud etter å ha sett John Brooks reaksjon på 2-1-scoringen. Matchvinneren så knapt ut til å tro hva han selv hadde gjort.

- Jeg fikk gåsehud da John Brooks scoret. Han var på benken og trodde kanskje at han ikke kom til å spille. På det tidspunktet så det ut til at Ghana kom til å ta det. USA var bare fornøyde med å få en corner, sa Murphy.

Clarence Seedorf, som inntil nylig var trener for AC Milan satt med samme følelse.

- Det var Ghanas andreomgang, men du ser hvor viktig mentaliteten er. USA fortsatte å tro til siste slutt. Brooks kunne ikke tro det, og det er det som er så vakkert, sa den tidligere nederlandske landslagsspilleren.

Thierry Henry var heller ikke uenig.

- Ett av de store øyeblikkene i VM for meg var å se reaksjonen hans da han scoret. Det er det VM handler om, sa Arsenal-legenden.

(artikkelen fortsetter under Mix-tweeten)


Tidlig scoring
Amerikanerne fikk en drømmestart på kampen da Clint Dempsey trillet inn 1-0 allerede etter 29 sekunders spill. Målet kom etter at DaMarcus Beasley kastet til Seattle Sounders-spilleren, som spilte vekk med Jermaine Jones.

Det var imidlertid mye jobb igjen å gjøre da Dempsey mottok ballen. Den tidligere Fulham- og Tottenham-spilleren dro seg inn i boksen, fintet vekk John Boye og plasserte ballen til side for Larsen Kwarasey i Ghana-målet.

Målet er VM-historiens femte raskeste. Det er fremdels tyrkiske Hakan Sukur som er raskest med sin scoring 11 sekunder ut i bronsefinalen mot Sør Korea i 2002.

Det ghanesiske forsvaret hang ikke med i starten av kampen og kunne prise seg lykkelig over at det ikke sto 2-0 etter 19 minutter. Et nytt godt amerikansk angrep endte til slutt hos Jozy Altidore, men Sunderland-spissens avslutning ble blokkert.

Og det var dessverre kanskje noe av det siste Altidore gjorde i årets VM. I en løpsduell med Daniel Opare noen minutter senere, gikk den storvokste angriperen i bakken og holdt seg til baksiden av låret. Han ble erstattet av islandskættede Aron Johansson.

Ghaneserne hadde ballen mest i førsteomgang, men slet med å komme til de store målsjansene. Den første kom etter 33 minutter, da Asamoah Gyan dro seg innover og klinket til fra 20 meter. Tim Howard var imidlertid med på notene og reddet.

Fakta: Spillerbørs

Klikk for å åpne faktaboksen
 

GHANA
Adam Larsen Kwarasey - 4
Daniel Opare - 5
Jonathan Mensah - 5
John Boye - 4
Kwadwo Asamoah - 5
Christian Atsu (ut 77.) - 4
Sulley Muntari - 4
Mohammed Rabiu (ut 71.) - 4
Andre Ayew - 6
Asamoah Gyan - 5
Jordan Ayew (ut 59.) - 3
---
Michael Essien (inn 71.) - ikke vurdert
Kevin-Prince Boateng (inn 59.) - 5
Albert Adomah (inn 77.) - ikke vurdert

USA
Tim Howard - 6
Fabian Johnson - 5
Matt Besler (ut 46.) - 5
Geoff Cameron - 5
DaMarcus Beasley - 4
Kyle Beckerman - 6
Alejandro Bedoya (ut 77.) - 5
Jermaine Jones - 6 BB
Michael Bradley - 5
Clint Dempsey - 5
Jozy Altidore (ut 23.) - ikke vurdert
---
Aron Johansson (inn 23.) - 5
John Brooks (inn 46.) - 6
Graham Zusi (inn 77. - ikke vurdert

1= Helt forferdelig

10=Utenomjordisk god.

*Må ha spilt minimum 30 minutter for å bli vurdert.

Vurdert av: Martin Busk

Flere skader
USA-trener Jürgen Klinsmann likte nok dårlig at Altidore måtte forlate banen med skade. Bedre ble det ikke av at midtstopper Matt Besler så ut til å pådra seg en lignende skade rett før pause. 27-åringen kom ikke ut til andre omgang. Også målscorer Clint Dempsey fikk seg en trøkk. Målscoreren var nemlig uheldig da han fikk en ghanesisk legg rett i nesa. Den tidligere Premier League-spilleren var likevel relativt kjapt på beina igjen.

I åpninskvarteret av den andre omgangen viste Ghana at laget endelig var våkne og klare til å ta opp kampen om poengene. Asamoah Gyan fikk to gode muligheter til å avslutte med hodet, men lyktes ikke.

Etter at Larsen Kwarasey kunne notere seg for sin første VM-redning, var Gyan på farten igjen. Denne gangen var Geoff Cameron i veien og blokkerte til corner.

Da så det ut til at USA skulle forsvare seg til tre poeng, men snaue ti minutter før slutt vartet ghaneserne opp med et fantastisk angrep. Kwadwo Asamoah slo en strålende pasning til Asamoah Gyan, som videre hælsparket ballen ut til Andre Ayew. Marseille-spilleren banket inn utligningen.

På det tidspunktet var det lenge siden USA hadde skapt noe som helst, og det så ut til å gå mot uavgjort.

På et av flere offensive løp, tvingte imidlertid Fabian Johnson fram et hjørnespark. Det hjørnesparket utnyttet amerikanerne og innbytter John Brooks maksimalt. Hertha Berlin-spilleren stanget inn seiersmålet og sendte USA til himmels.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere