*Nettavisen* Sport.

Mjelde frykter ikke spillerflukt

Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Men Start-treneren var skuffet over egne spillere etter at tippeligaplassen trolig røk.

06.11.11 00:55

FREDRIKSTAD - START 1-1:

FREDRIKSTAD (Nettavisen): Start gikk til lørdagens kamp med ett utgangspunkt: Ta tre poeng eller glem fornyet tippeligakontrakt. Uavgjort ville bare gitt sørlendingene en teoretisk mulighet til å holde plassen.

Og Start fikk alt annet enn en drømmestart på kampen . Før ett minutt var spilt sto det 1-0 til Fredrikstad, etter at James Keane hadde skutt hjemmelaget i ledelsen fra 20 meter.

Etter 26 minutter fikk Start en hjelpende hånd av dommer Tom Henning Øvrebø, da han viste FFKs Etzaz Hussain et noe strengt rødt kort. Dermed fikk Start spille 11 mot 10 i en time, uten at de gulkledte klarte å utnytte overtallet.

På tampen reddet riktignok Øyvind Gausdal det lille håpet som er igjen på Sørlandet, da han satt inn sin første tippeligascoring. Start kan ennå redde plassen, men det krever at de vinner og Sogndal taper i de to siste kampene. Sogndal har også ti mål bedre målforskjell, så Start-håpet er minimalt.

- Driter i det
Derfor tyder det meste på at Start spiller adeccoligafotball neste sesong.

- Jeg vet ikke hva som skal til for at vi holder oss, og akkurat nå driter jeg i det. Det føles som et tap i dag. sier Christer Kleiven til Nettavisen etter kampen.

Det var alt Kleiven rakk å si, før han og de andre Start-spillerne hastet av gårde for å rekke bussen som vendte nesen mot sør.

Start-sjef Mons Ivar Mjelde ble igjen for å ta seg av spørsmålene fra pressen. Han var selvsagt deppet over kampen, som Mjelde denne uken har beskrevet som en «cupfinale».

- Jeg er veldig skuffet av at vi starter kampen på den måten. Vi gjør det fryktelig vanskelig for oss selv, sier Mjelde til Nettavisen, med Keanes mål friskt i minne.

- Mangler kvaliteten
Og ga samtidig klar beskjed om at det spillerne hans leverte ikke er godt nok.

- Det er for få ganger vi klarer å gå forbi motstandere, skape overtall og komme til klare sjanser. Det er for få som har den kvaliteten i dag, sier Mons Ivar Mjelde til Nettavisen etter kampen.

- Hvor skuffet er du?

- Man blir mest utladet. Man gir så mye av seg selv, så akkurat nå er jeg bare tom, og må få det på avstand. Men som jeg sier til spillerne: Vi er i et miljø hvor det ikke er rom for å slippe seg ned. Det er ikke rom for å gå rundt og sutre. Det er en ting som gjelder, vi må sørge for å levere kvalitet i hverdagen fram til neste kamp, så får vi rikelig med tid til å diskutere hva som har gått bra og hva som har gått dårlig, sier Mjelde.

Men Start-sjefen tilbød likevel noen trøstende ord til sine egne spillere.

- Vi vet alle hvor vanskelig det er å spille mot et lag som har alle spillerne langt nede på egen banehalvdel. Men vi prøver å jage fra siden, tar sjanser, sender folk opp og gjør bytter. Vi får utligningen, og det er jeg glad for. Men sett opp mot hvor mye vi har ballen, skaper vi altfor lite, sier Mjelde.

Har ikke gitt opp
- Nå er det kun en teoretisk mulighet for at dere holder dere i Tippeligaen. Har du gitt opp?

- Nei. Vi kan diskutere tilværelsen vår her eller der når sesongen er over. Da har vi rikelig tid til å gjøre det. Nå må vi bruke tiden godt, og alle supportere fortjener at vi angriper kampen mot Viking på en positiv og offensiv måte. De har vært lenge uten kamp nå, og har ikke mye å spille for. Jeg håper at vi skal fortsette å vinne fotballkamper, så får vi håpe at vi kan få litt hjelp, sier Mjelde.

- Hvordan vurderer du sjansen for at dere holder dere?

- Det vet vi jo, det har vært vanskelig lenge, det, og det ble ikke enklere av denne kampen. Jeg har mest fokus på at vi skal spille god fotball, og avslutte sesongen med verdighet, sier Mjelde.

Frykter ikke spillerflukt
Start-stallen består av mange spillere på utgående kontrakt. Spillere som Christer Kleiven og Ole Martin Årst har kun kontrakt ut sesongen, mens Espen Børufsens kontrakt går ut til sommeren. Faktisk har kun 14 av spillerne i Start-stallen kontrakt som strekker seg ut neste sesong.

Mjelde frykter likevel ikke spillerflukt fra Start dersom det blir nedrykk.

- Nei. Om man rykker ned, har man ikke vært god nok over tid. Vi er i ferd med å bygge opp måten vi skal spille fotball på, og det tror jeg gjør at Start kan være attraktive i fortsettelsen, også. Nå handler det om å få satt en tropp og et lag vi ønsker å bygge videre på, sier Mjelde.

- Det er litt tynt med 14 mann på kontrakt?

- Det er veldig tynt, men det er noen ting vi ikke rår over, som for eksempel den økonomiske situasjonen hvis det blir nedrykk. Den kan bli ganske tøff for klubben. Vi er i tett dialog innad i klubben, og nå skal vi meisle ut en strategi for hvordan vi skal jobbe i tiden fremover. Vi må få satt en spillerstall, sier Mjelde.

Strengt rødt kort
Fredrikstad kan på sin side feire fornyet tippeligakontrakt etter lørdagens kamp. Det gleder Etzaz Hussain, som gjorde det vanskelig for sitt eget lag da han ble utvist etter 26 minutter.

- Jeg kommer inn i en voldsom fart, men jeg føler at jeg trekker meg såpass unna at det ikke er rødt kort. Det var altfor strengt. Men det var en utrolig lettelse at vi klarte å holde oss, sier Hussain til Nettavisen.

Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune var også en lettet mann etter å ha sikret fornyet tippeligakontrakt.

- Jeg er veldig lettet. Det er viktig for oss å være i Tippeligaen, og forhåpentlig skal vi ta noen steg neste år som gjør at vi kommer noen plasser høyere på tabellen, sier Aune til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.