*Nettavisen* Sport.

Moren nektet å selge lodd: Tiåring fikk ikke trene eller spille kamper for klubben

SENDT HJEM: I forrige uke fikk Shamira Mahameds ti år gamle sønn beskjed om at han ikke lenger fikk være med på treninger og kamper. Foto: Foto: Vidar Sandnes / Romerikes Blad

– Han er så glad i å spille fotball, så dette håper jeg løser seg på en eller annen måte, sier moren.

23.08.16 17:01

Shamira Mahamed mener det strider mot hennes muslimske tro å selge lodd. Det førte til at hennes ti år gamle sønn verken fikk trene- eller spille kamper med laget sitt i Strømmen IF. Det skriver Romerikes Blad.

I forrige uke ble sønnen sendt hjem fra trening med Strømmens tiåringer. Dette fant Shamira Mahamed senere ut på e-post hvor laglederen skrev at sønnen ikke fikk delta på noen aktiviteter så lenge hun ikke har betalt inn 787,05 kroner for klubbens loddsalg som gjennomføres to ganger i året.

Det synes Mahamed er helt urimelig. Medlems- og treningskontingenten dekkes av det kommunale aktivitetskortet som dekker én aktivitet.

– Han skjønte ingenting og jeg var usikker på hvorfor han ble sendt hjem, helt til jeg så denne eposten. Dette er veldig trist. Han er så glad i fotballen. Det er det han vil drive med på fritiden, sier moren til rb.no.

Romerikes Blad har sett e-posten hvor det gis beskjed om at sønnen ikke får delta så lenge loddpengene ikke er betalt.

Les også: Tidligere Premier League-spiller nektet å bruke drakt med utlånssponsor

Ulovlig med gambling

Men loddsalg for idrettsforeningen føler Mahamed at hun ikke kan bidra med.

– De ber meg gjøre ting jeg ikke har lov til å gjøre, forklarer Mahamed som kom til Norge fra Somalia for elleve år siden.

Det begrunner hun med religiøse årsaker:

– All form for gambling strider mot troen vi muslimer har. Loddsalg er jo nettopp dette. Dugnadsarbeid er også en utfordring, men jeg stiller opp på så mye som jeg kan, og er også villig til å jobbe ekstra med dugnad for å kompensere for manglende loddsalg siden han synes fotball er så morsomt.

Moren hevder hun er villig til å finne løsninger med andre ting hun kan selge for klubben, i stedet for lodd.

– Jeg vet det er andre muslimer som selger lodd, men det er kun jeg som skal møte min Gud når jeg dør. Og det er kun jeg som kan svare på hvorfor jeg har valgt som jeg gjorde i livet mitt. Det er valg jeg må stå for selv.

- Streng tolkning

Professor Berit Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo har ikke hørt om en liknende problemstilling blant muslimer tidligere. Men hun skjønner Mahameds tolkning.

– Gambling er ikke lov i islam. Det er korrekt. Når moren definerer loddsalg som går til et veldedig formål som et bidrag til gambling, synes jeg det er en streng tolkning av Islam. Men den er klart innenfor rammene, mener hun.

Professoren oppfordrer Mahamed å søke råd hos ekspertise og personer i samme situasjon, men ikke minst oppfordrer hun alle til å finne en løsning som kommer tiåringen til gode.

– Hun kan kontakte islamske rådgivere og snakke med andre foreldre. Når hun også er innstilt på å kunne selge andre ting, er jo det også en fin løsning. Det aller viktigste er jo at gutten får spille fotball. Det er jo i alles interesse at han får fortsette med.

Får støtte

Romerikes Blad har vært i kontakt med andre foreldre som forteller om den samme problemstillingen.

Yram Mahmood er blant dem som skjønner Mahameds situasjon veldig godt. Hennes sønn sluttet med fotball.

– Gambling kan tolkes slik at det er ulovlig i islam og noen tolker det slik. Det må man ha respekt for.

– Vi stilte opp på dugnader og slikt i Strømmen, det kunne vi også gjort for å kompensere for lodd. Det burde være frivillig, som all annen dugnad. Og det er jo heller ikke alle som har penger til å betale for loddene. Det er heller ikke alle som sier ifra, religion er veldig personlig. Det kan gå på språk og kultur, sier Yram Mahmood.

Mahamed håper man finner en løsning som får sønnen tilbake på fotballbanen.

– Han er så glad i å spille fotball, så dette håper jeg løser seg på en eller annen måte.

Les også: - Ingen plikter å møte opp på dugnad

BLOGG: Er det forbudt å mislike dugnad?

- Helt ny problemstilling

Strømmen-leder sier loddsalget er frivillig for å redusere treningsavgiften.

Klikk på bildet for å forstørre.

DAGLIG LEDER: Morten Teigen i Strømmen. Foto: Tom Gustavsen / Romerikes Blad

Daglig leder Morten Teigen medgir at det er første gang han hører at loddsalg kan tolkes å være i strid med islam.

– Ja, det er en helt ny problemstilling for oss. Det er åpenbart at vi må sette oss mer inne i dette, sier Teigen.

Den daglige lederen bekrefter at tiåringen har fått beskjed om at han ikke får delta på trening og kamper på grunn av den manglende innbetalingen.

– Medlemmene kan redusere treningsavgiften ved å selge lodd. Det er frivillig. På generelt grunnlag har vi en policy på at man ikke kan delta hvis man ikke har betalt treningsavgift og medlemskontigent og det har dratt veldig langt ut. Etter å ha vært i kontakt med den aktuelle lagledelsen og også andre rundt denne saken, virker det nok som det har vært noen misforståelser.

Derfor er også Teigens melding til tiåringen og hans mor veldig klar:

– Når treningsavgiften nå er i orden er han selvfølgelig hjertelig velkommen tilbake på trening og kamp.

Les også: Avaldsnes gir ikke opp omstridt flørt med spillselskap

Les også: Toppserieklubben trekker seg fra samarbeid med spillselskap

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag