*Nettavisen* Sport.

Morten (18): - Jeg har mange drømmer

TALENT: Morten Thorsby har fått sitt gjennombrudd i Stabæk-drakta denne sesongen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Men Stabæk-talentet tar den «kjedelige» veien for å nå dem.

NADDERUD (Nettavisen): I en purung Stabæk-tropp, hvor snittalderen ligger på rekordlave 22,7 år, er 18 år gamle Morten Thorsby yngstemann.

Etter innhopp i fire av lagets Tippeliga-kamper så langt denne sesongen, ga trener Bob Bradley stortalentet sjansen fra start i 3-2-seieren mot Sarpsborg 08 søndag.

- Leker
Midtbanespilleren imponerte i løpet av de snaut 60 minuttene han fikk ute på Nadderud-gresset, vartet opp med flere tekniske godbiter, og fikk skryt av TV 2s Siri Nordby underveis i kampen.

- Han leker seg utpå der. Det er herlig å se en så ung spiller være så trygg med ballen i beina, sa Nordby i TVs Fotballextra.

Thorsby gir seg selv godkjent i sin virkelige ilddåp i den mørkeblå trøya.

- Jeg prøver å bare slippe meg løs og få vist det jeg kan. Selv om dette var første seriekamp fra start, har jeg fått en del innhopp, så jeg vet sånn cirka hvordan nivået er. Selvfølgelig lykkes jeg ikke med alt jeg gjør, men jeg fortsetter å prøve og får til en del kule ting, sier en fornøyd Thorsby til Nettavisen etter kampen.

- Selvfølgelig kunne man alltid ønske at man fikk til mer, men alt i alt er jeg fornøyd med dagen. Forhåpentligvis la jeg inn en bra søknad om å få starte neste kamp, fortsetter lysluggen.

Får Adu-hjelp
I sin første Tippeliga-sesong er det altså fortsatt mye forbedringspotensiale hos unggutten. For å få mest mulig ut av egne ferdigheter er det da ingen ulempe å ha 23 år gamle Enoch Adu side ved side på Stabæks midtbane.

Ghaneseren er på utlån fra Club Brügge, i første omgang fram til sommeren, og Thorsby er ikke i tvil om at han kan lære mye av «mentoren».

- Vi snakker veldig mye sammen. Han er bare fem år eldre enn meg, men har spilt på et utrolig høyt nivå, blant annet Champions League, og vet hva som kreves. Han tar meg hele tiden til siden og forteller meg små detaljer som jeg kan forbedre på trening og ting jeg kan tenke på underveis i kampene.

- På banen synes jeg også at vi begynner å fungere bedre og bedre sammen, og mot Sarpsborg synes jeg vi var veldig gode i lengre perioder, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

HAR VARIERT: Morten Thorsby (t.h) og resten av Stabæk-laget har hatt en berg-og-dalbane-lignende sesong, og står med 12 poeng etter åtte kamper. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)


Så langt har det blitt fem Tippeliga-opptredener eller drøyt 200 minutter med seriefotball i 2014. Thorsby setter pris på hvert eneste minutt han får.

- Som flere og flere unge, norske spillere føler jeg at jeg har en del ferdigheter som kanskje blir karakterisert som unorske, og Tippeligaen er en kjempefin utviklingsarena for å utvikle slike ferdigheter og bli en bedre fotballspiller, forteller han, og gir, ikke overraskende, Bob Bradley mye av æren for framgangen.

- Det har vært en utrolig bra sesong for meg så langt, både med Adu og andre personer rundt meg som har hjulpet på utviklingen min. Bob er absolutt en viktig faktor, og jeg trives veldig med å spille under en sånn type trener. Det er veldig gøy når vi får alt til å stemme, for da er vi veldig gode og kan matche hvilket lag som helst i Tippeligaen. Det eneste problemet er jo at vi varierer litt for mye ...

Bradley-plan
Og akkurat det er ikke trener Bradley uenig i. Etter å nesten ha rotet bort en 3-0-ledelse mot Sarpsborg, var ikke amerikaneren nådig mot egne spillere da han kritiserte store deler av mannskapet etter nestenkollapsen i andre omgang. På spørsmål fra Nettavisen om hvordan han vil karakterisere unge Thorsby, er han klar på at unggutten på mange måter oppsummerer Stabæk per i dag.

- Han går fra å være «der oppe» til å plutselig bli litt borte, noe som ikke er unaturlig med tanke på alder og mye spilletid både på klubb- og aldersbestemt landslag. Men Morten gjør store framskritt og vi har sett at han har tatt store steg siden sesongstart. Hvordan vi kommer til å matche ham den neste tiden, avhenger av hvordan han kommer seg etter hver kamp, både fysisk og mentalt, sier Bradley, før han kommer med noen beskrivende ord om sitt yngste talent.

- Han er mobil, god med ballen og har en velutviklet fotballhjerne allerede. Han kan nå langt.

Hvilket Thorsby selv ikke er uenig i.

- Jeg har mye å gå på, men det går oppover, og det er bare det jeg tenker på, selv om det kanskje høres kjedelig ut. Selvfølgelig tenker jeg framover, og jeg har jo mange drømmer, men for nå gir det meg tilfredsstillelse å se at jeg hele tiden tar nye steg. Så får man se om de store drømmene blir nådd en dag, avslutter 18-åringen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag