RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Moyes prøver på det «umulige»

Sist oppdatert:
Her er det store spørsmålet før Premier League-sesongen starter.

Har David Moyes vinnerskallen til å lykkes i en av verdens tøffeste managerjobber?

Å erstatte Alex Ferguson i Manchester United blir en krevende oppgave fra første dag. Enorme forventninger og konstant press fra omgivelsene har den tidligere Everton-sjefen allerede fått erfare.

Mens Ferguson ledet United til 38 titler på 26 sesonger, står hans skotske landsmann Moyes (50) stadig uten et trofé som manager.

Han får neppe tre og en halv sesong – slik Ferguson fikk – på seg til å hente den første pokalen. Og kan han i det hele tatt opparbeide seg respekten forgjengeren nøt fra spillere, fans og klubbledelse?

- Moyes' største utfordring blir å få samme respekt som Ferguson. Den respekten han fikk fra hele fotballverdenen har han bygget opp gjennom 25 år. Hvordan skal Moyes klare det i løpet av noen måneder, har Jesper Blomqvist sagt til United-Supporteren.

Svensken tok del i Uniteds historiske trippel i 1999 og har også spilt under Moyes i Everton.

Religiøs ledertype
David Williams Moyes vokste opp i Glasgow som Rangers-supporter, men startet A-lagskarrieren som spiller hos erkerivalen Celtic. Der vant han sin eneste tittel i karrieren, ligagullet i 1982.

Senere skulle han lede Preston North End til seier og opprykk fra nivå tre i engelsk fotball, men flere trofeer er det ikke blitt for 50-åringen – foreløpig.

Respekt har han uansett fått, om enn ikke i samme grad som Ferguson. Moyes ble tidlig kjent som en lederskikkelse. Han var lærevillig og ble allerede i Celtic regnet som et treneremne.

Men det var ikke alltid forholdet til lagkameratene var smertefritt. I Cambridge fikk Moyes' kristne tro lagkameraten Roy McDonough til å gå av skaftet.

- De (Moyes og to andre kristne Cambridge-spillere) satt i garderoben med en liten svart bok og diskuterte sin tro. Egentlig skulle de ha psyket seg opp til nedrykkskampen, har McDonough blant annet sagt ifølge The Independent.

Løftes av spillerne
Moyes har fått mye ros for sitt arbeid i Everton. Tross begrensede ressurser ledet han klubben til en rekke fine plasseringer fra 2002.

Kanskje kan spillerne i Manchester United bidra til å løfte manageren det ekstra hakket som skal til for endelig å hente en tittel.

- Jeg er veldig begeistret over spillerne jeg jobber med. De ville løftet enhver trener, og de har definitivt hevet meg. Jeg ser evnene deres, men det viktigste er profesjonaliteten og viljen til å vinne. De står ikke tilbake for noen, sa han på en pressekonferanse under Uniteds oppkjøringsturné i Asia.

I løpet av de siste sju sesongene har Manchester United vunnet Premier League fem ganger. Ikke siden 1991 har laget endt utenfor topp tre i serien.

Med andre ord står Moyes foran en nærmest umenneskelig oppgave om han skal tilfredsstille suksessvante United-fans. (©NTB)

Get Adobe Flash player

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere